Kardinal Schönborn på WYD ger mer än lovligt naiv motivering om obligatoriskt celibat

Kath net skriver

”Kardinal Schönborn på Världsungdomsdagen i Madrid gav ett ”anmärkningsvärt”  svar i celibatfrågan.

Han klargjorde att han nu bestämt sig för att bibehålla celibatet för präster.”

”Jag har en mycket enkel orsak. Det var det  levnadssätt som Jesus valde  att leva efter. Jag tror det är riktigt och  meningsfullt  att romersk-katolska präster följer Jesus i detta. Jag vet att det inte är lätt. Jag säger ibland till Jesus ”Du är sann människa. Du är man.  Du föddes som man till världen, som en judisk man.  Du var man också i Din sexualitet. Herre visa mig hur levde Du den ? Jag känner ingen människa som haft ett så djupt och underbart sätt att umgås med människor, inklusive kvinnor, som Jesus. ”

http://www.kath.net/detail.php?id=32730

// Irène

PS  Vore  inte frivilligt celibat  lika mycket i Jesu fotspår? Ja vore det inte mer i Jesu fotspår eftersom Jesus levde frivilligt i celibat stick i stäv mot judisk tradition.

Genom att välja gifta apostlar kanske Jesus ville visa att det ena levnadssättet inte var bättre än det andra.

Och vem vet om Jesus inte dött vid 33 års ålder hur det hade gått med celibatet.

Och alla andra präster i alla andra kristna kyrkor ?  Går de mindre i Jesu fotspår genom att gifta sig ?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Kardinal Schönborn på WYD ger mer än lovligt naiv motivering om obligatoriskt celibat

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Irène,
    Det knepiga är att katolska ledare, som kardinal Schönborn, hela tiden väljer vad man tar fasta på i historien. Sedan försöker man framställa det som en självklarhet att just det man själv valt ut ska följas.

    Schönborn säger nu att Jesus levde i celibat och därför ska katolska präster göra det. Han kunde lika gärna säga att Jesus var jude och därför bör endast judiska män få bli katolska präster.
    Eller så kunde han resonera som du beskriver, apostlarna var gifta män alltså bör katolska präster också gifta sig.

    Sedan spökar de dåliga historiekunskaperna igen i kardinal Schönborns uttalande. En man på Jesu tid måste kunna försörja en familj för att få gifta sig. Det skulle Jesus med det kringflackande liv han, så vitt vi känner till, levde inte klarat. Alltså kunde han inte gifta sig.
    Idag är situationen annorlunda och om bara Katolska kyrkan börjar betala prästerna anständiga löner skulle dessa kunna bidra till att försörja en familj.

    Jag gissar att det är där en stor del av motståndet mot att göra celibatet frivilligt ligger, kyrkans ledning ser ekonomiskt på frågan. De kan dessutom inte flytta runt gifta präster på samma sätt som ogifta och troligen inte heller skrämma en gift präst till samma okritiska lydnad.
    /Anneli

  2. Irene Nordgren skriver:

    Anneli

    ”kyrkans ledning ser ekonomiskt på frågan”

    Huvet på spiken.

    Och därför vore allt snack om obligatoriskt celibat lite lättare att föra om man kallade saker vid dess rätta namn istället för dessa oändliga, teologiska och naiva skönmålningar.

    Om celibat är det mest fantastiska en MAN kan viga sitt liv till så finns ju ingen risk att celibatet försvinner om det görs frivilligt.

    Eller …… ?

    // Irène

  3. Gert Gelotte skriver:

    Hmm,

    om präster skall leva som Jesus torde åtskilliga prästgårdar få slå igen och ett stort antal, icke alltid billiga bilar bli stående på parkeringen.

    Varför är det viktigare att imitera Jesu familjeförhållande än att följa hans uppmaning om ett liv i fattigdom – som liljorna på marken?

    Med detta vill jag påpeka det faktum att vi, inklusive präster, biskopar och kardinaler, alltid läser bibeln med urskiljning för att ta vara på det vi anser vara viktigt och meningsfullt i vår tid.

    Den genomsnittlige katolske prästen kan inte leva som en lilja på marken. Varför skall han då tvingas leva i celibat?

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *