Newmaninstitutet kommer ut

Vänner,

 Katolska Newmaninstitutet har kommit ut som förkämpar för jämställdhet mellan könen. Det är mycket glädjande och det skall bli spännande att se hur institutets ledning och lärare lever upp till de ideal de åtagit sig i en skrivelse till Högskoleverket. Mer om detta i Kyrkans Tidning.

http://www.kyrkanstidning.se/ledare_och_debatt/debatt/kommer_ledare_och_larare_att_sta_upp_for_idealen_0_10858.news.aspx

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Newmaninstitutet kommer ut

  1. Thomas Andersson skriver:

    Det verkar som ni i ”Katolsk Vision” vill få det till att Newmanstitutet har sålt sin själ för att bli förkämpar för jämställdhet där ni tillsammans med jämställdhetsfundamentalister nu skall se till att de lever upp till dessa ideal mot den Katolska Kyrkans tro.

  2. Stefan Jansson skriver:

    Den pastorala delen av prästutbildningen är ju förlagd till prästseminariet, och den råder ju inte Newmaninstitutet över. Dikaonutbildningen har stiftet hittills ansvarat för.
    Själva poängen med Newmaninstitutet är ju att de INTE ger en regelrätt prästexamen, utan en filosofisk och teologisk utbildning för alla intresserade, inklusive blivande präster och diakoner. Antagningen till prästseminariet sker ju som Gelotte och Nordgren mycket väl vet av stiftet. Det blir lite poänglöst med den här typen av ”polemik”.

  3. Gert Gelotte skriver:

    Stefan,

    vi påstår inte att Newmaninstitutet ger en regelrätt prästexamen. Däremot skriver vi:
    ”Män som genomgår katolska Newmaninstitutets utbildning kan bli diakoner och präster i Katolska kyrkan. Kvinnor kan det inte.”

    Gert Gelotte

  4. Anneli Magnusson skriver:

    Gert och Iréne,
    Jag tycker att det är bra att ni lyfter fram Newmaninstitutets ambition för jämställdhet och mångfald i er artikel. Det är viktigt att visa att kyrkan faktiskt drar sitt strå till stacken i frågan.

    Däremot är det som jag ser det dumt att skriva att ni väljer att inte se det som argan list. Det ligger en möjlighet till en annan tolkning i den formuleringen, vilket gör artikeln som annars är välskriven lättare att avfärda.

    Rent allmänt tenderar också människor att leva upp till omgivningens förväntningar positiva som negativa enligt min erfarenhet. Låt oss därför ge därför Newmaninstitutet goda förväntningar att motsvara och följ upp när det gått en tid.
    /Anneli

  5. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    Newmaninstitutets rektor svarar på kritiken, dock inte på frågorna.

    http://www.kyrkanstidning.se/ledare_och_debatt/debatt/ratt_om_newmaninstitutet_0_11382.news.aspx

    Gert Gelotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *