Känsla för rättvisa inbyggd i vår hjärna

Idag gratulerar DN på familjesidan Katarina Gospic (27 år) till hennes ”disputation i klinisk neurovetenskap inom ämnet emotionell reglering och beslutsfattning i hjärnan. ”

Katarina Gospic säger ” Jag tycker att det är coolt att vi har en inbyggd mekanism i hjärnan som gör att vi vill dela lika.”

”Känsla för rättvisa inbyggd i hjärnan”

2011-05-04

Pressmeddelande från

Karolinska Institutet

”En ny studie från Karolinska Institutet visar att hjärnan har inbyggda mekanismer som gör att vi automatiskt reagerar mot någon som inte delar med sig. Reaktionen utgår från amygdala, en äldre del av hjärnan. Försökspersonernas känsla för rättvisa utmanades av en budgivare i ett ekonomiskt ”rättvisespel” samtidigt som deras hjärnaktivitet mättes med MR-kamera. Vid orättvisa förslag straffade försökspersonerna budgivaren även om det kostade dem själva pengar. Ett läkemedel som dämpar aktiviteten i amygdala minskade också reaktionen mot orättvisa.”

”– Det är ett oerhört intressant resultat som visar att det inte bara är processer i hjärnbarken som avgör den här typen av ekonomiska rättvisebeslut, som man tidigare trott. Men våra fynd kan också ha etiska implikationer eftersom användning av vissa läkemedel helt uppenbart kan påverka vardagens beslutsfattande, säger professor Martin Ingvar.”

http://www.forskning.se/pressmeddelanden/pressmeddelanden/kanslaforrattvisainbyggdihjarnan.5.6356b4f112f7fbfa9b380001145.html

Amygdala (latin  corpus amygdaloideum; svenska mandelkärnan) är två mandelformade delar av hjärnan, utgör en del av limbiska systemet (Wikipedia )

// Irène

PS  Katarina Gospic doktorsavhandling illustrerar  empiriska observationer  som görs i varje småbarnsfamilj.  Även det minsta lilla barn reagerar högljutt om det ser att ett syskon eller kompis får en glass utan att själv få någon.  Och vem har inte någon gång i fredsbevarande syfte mellan småsyskon  i desperation tagit till ett  decilitermått för att servera saft i glas som varit olika stora . Och vem har inte när man åkt buss med en syskonskara nästan fått föra skriftligt protokoll över vem av syskonen som står på tur att få trycka på STIG AV knappen.

Känslan för RÄTTVISA finns alltså  inbyggd i vår hjärna. Och även förmågan till  EMPATI dvs förmågan att sätta sig in hur den andre tänker och känner finns evolutionärt inbyggd i människans nervsystem och även här spelar amygdala en huvudroll.  Ett normalt utvecklat  barn visar redan före 2 -års ålder  tendens att vilja trösta  gråtande syskon och kamrater.  Neuropykiatriska störningar medför dock bla störd eller avsaknad av empatiförmåga (känslomässig blindhet)  som kan få allvarliga samhällskonsekvenser som  följd.  Tex  kriminalitet.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Känsla för rättvisa inbyggd i vår hjärna

  1. Jörn Bengtsson skriver:

    Finns könet och könsliga olikheter också inbyggda? Intelligens? Rasliga skillnader?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *