Kvinnokraft

http://www.dn.se/nyheter/varlden/nobels-fredspris-2011

På lördag står tre kvinnor som riskerat sina liv på podiet i Oslo o tar emot fredspriset. Att Katolska kyrkan inte ens har kvinnliga diakoner eller har gett kvinnor möjlighet att bikta sig för en kvinna … blir en skarp kontrast. Vi kvinnor tvingas  istället att knäfalla  för män som lever som brudgummor (vilket ord!) utan kvinnor… för vad de stolt säger ”för himmelrikets skull”.

Detta kommer i framtiden inte vara hållbart. Och om 100 år ses som en rolig historia. Ungefär lika dumt som att Gud ville att kvinnor skulle brännas upp därför att de låg med djävulen.

Låt oss glädjas över att dessa tre kvinnor uppmärksammats. Jag tror det kommer att stå många kvinnliga fredspristagare framöver på podiet i Oslo.

Kanhända en katolsk kvinnlig präst.

Agneta

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Kvinnokraft

  1. Irène Nordgren skriver:

    Agneta

    ”Leymah Gbowee är en liberiansk medborgarrättskämpe som har arbetat med flera inhemska fredsrörelser. Hon var med och startade Women of Liberia Mass Action for Peace, som bidrog till att inbördeskriget i landet avslutades.”

    Vatikanmännen älskar att tala om kvinnan som ”komplementär” till mannen dvs att män och kvinnor har olika men komlementära roller.

    Dvs män startar KRIG och kvinnor startar FRED.

    // Irène

  2. Jag vet inte om ni såg utdelandet av fredspriset i tv i dag men det gjorde jag och satt o snyftade av rörelse samman med den norska publiken om och om igen. Det gjorde förövrigt de tre färgstarka pristagarna själva när de hand i hand lyssnade på inledningsången där Marie Boine jojkade med en sådan vibrerande kvinnokraft att samegravarna i Fatmomakke borde ha rört sig sidledes.

    Det nämndes i presentationen att bara 8% av samtliga fredskonferensers deltagare världen över har varit kvinnor och bara 3% av undertecknare av fredsfördrag har varit kvinnor och detta i en värld där våldtäkt av kvinnor o barn är en vanlig krigstaktik.

    ”Kvinnor håller upp halva himlen och det är hög tid att stå upp för kvinnor och barn i denna himmel” var ord av Leymah Gbowee som fick mig att vemodigt tänka på katolska kyrkan icke-agerande för kvinnors jämlikhet i Afrika likväl som i världskyrkan.
    Och jag blev både rörd o vemodig när den 32 åriga Tawakkul från Jemen iförd en jättevacker slöja och med samma starka röst som de två liberianska pristagarna innan, gav oss betraktare en muslimsk fridshälsning. Och avslutade med orden ”frid vare med er”. Liksom att Gbowee avslutade med ”Gud välsigne er”.

    Ett annat talande muslimskt visdomsord som Tawakkul gav:”Hur kan ni förslava människor när deras mödrar födde dem fria?” Och hon citerade därefter från Torah, Bibeln o Koranen. Om frihet o kärlek.

    Och mina tankar nu är att allt börjar med en inre förståelse av att den som ser till det yttre drömmer medan den som ser till det inre vaknar.
    Raser, kön, ritualer, mänskliga religiösa ytterligheter… ????….verklig fred och frid börjar med en inre vakenhet.

    Katolska kyrkan kommer att förändras. Det blir kvinnorna som avgör när. Och vid sin sida de män som vet att halva Guds himmel är buren av kvinnor.

    Agneta

  3. Samuel Johansson skriver:

    Agneta.

    Precis som du blev jag rörd till tårar av Tawakkuls eldiga tal. Vilken smittande glädje. Vilken djup övertygelse om en ljusare framtid. Vilken utstrålning av den mest solida moraliska helgjutenhet.

    Som vore hon en ny Nelson Mandela, men denna gång för den muslimska kvinnans befrielse, och därmed för den muslimska världens omvandling. Vilket outplånligt intryck hon gav!

    En svala gör ingen sommar, men ett starkare förebud om att den arabiska våren verkligen kommer att övergå i sommar för mänsklig värdighet har vi aldrig sett. Det är de unga kvinnorna som har mest att vinna på en demokratisk omvälvning, så det är främst till dem vi får sätta vårt hopp.

    Vilken sällsynt lycklig dag Nobel- och MR-dagen blev i år. Halva himlen och jorden därtill är kvinnans.

    Samuel.

  4. agneta sofiadotter skriver:

    Ja, Samuel.

    Hennes andliga kraft och hennes lyskraft var bedövande. Så roligt att du blev lika berörd!
    Denna lilla vackra tunna kvinna med en röst som bokstavligen stiger ur öknens djupaste lager av sand… o kommer rätt emot oss. Swedenborg menade att om det finns två människor som verkligen känner av kärlekens äkta styrka så jublar änglarna i himlen o atmosfären ändras. Vi var, tror jag, tusentals- hundratusentals som blev berörda av Tawakkuls röst o dessa ögon som genomskar tv-rutan, nätet och mobilernas lilla skärm. Det ska mkt till för att jag ska bli berörd. Det är tacksamt när jag blir det!

    32år. Slöjbeklädd.

    Det är något högtidligt o vackert med arabiska kvinnor i slöja. Förutsatt det är ett fritt val. Jag själv har gått i slöja i muslimska sammanhang och jag kände mig… fri!
    Just det … fri. Kanske är det samma sak som den kvinna känner när hon sätter på sig en ordensdräkt. Frihet. Men de arabiska kvinnorna lever i vardagens familjevardagliga bestyr i denna högtidlighet. Långt borta från eventuell högdragenhet.

    Alla kristna islamfobiker bör se henne tala. Jag försökte hitta hennes nobeltal på nätet för att länka men misslyckades.

    // Agneta

  5. Samuel Johansson skriver:

    Kära syster,
    gå in på SVT Play/Nobel och leta upp minut 1:29 av fredsprisutdelningen så får Swedenborg ånyo jubla ikapp med änglarna när islamfobiker och andra syndare omvänder sig till rättens och glädjens gud!
    S.

  6. Krister Janzon skriver:

    Agneta och Samuel,

    Jag blev också starkt berörd av de tre kvinnornas tal, kulminerande i den yngstas
    språk. Vilken dag för alla kämpande kvinnor – och deras män.
    Osloceremonierna blev på det sättet starkare än alla de spännande timmarna i Stockholm!

    Krister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *