Sr Madeleine om ”Kyrka och Samhälle i belysning av Andra Vatikankonciliet”

Ett tecken som väcker strid …

 Kursen om spänningsfyllda utmaningar i Kyrka och Samhälle i belysning av Andra Vatikankonciliet fortsätter under vårterminen 2010.

Redan i Nya Testamentet strider man om vad som är ”rätt tro”. Idag sker det offentligt, vi vill synas och blir med rätta också synade. Andra Vatikankonciliets dokument utgör tolkningsnycklarna när vi behandlar olika teologiska frågor i denna kurs.

Kursen äger rum 5 torsdagar under vårterminen 2010:

14 januari: Den globaliserade Guden, hur internet, migration och internationell politik påverkar religionerna

11 februari: Tolkning av uppenbarelsen, relativism eller fördjupad insikt?

25 februari: Befrielseteologi, skåpmat eller nyskapande?

15 april: Underordnad vishet eller överordnat förnuft – är Kyrkan dömd till evig genderobalans?

6 maj: Religionsdialog och ekumenik, permafrost eller ny vår?

Till dessa föreläsningar krävs ingen förhandsanmälan.

En extra samtalskväll utifrån deltagarnas frågor under läsåret äger rum torsdag 10 juni med vin och ost. Till denna kväll krävs obligatorisk förhandsanmälan.

Ledare: Sr Madeleine Fredell OP, tel: 08 – 31 81 12; madeleine.fredell@bredband.net

Plats: Västmannagatan 83, Stockholm

Tid: 19.00 – 21.00

Pris: 50:- / gång

************************************************************************************************************************

Första föreläsningen en spännande utflykt ut i vår globaliserade värld med exempel från många olika håll, traditioner och samfund.

Föreläsningen avslutades i följande ord:

”Gud Emanuel, Gud med oss, är en Gud för alla människor. Ingen förfogar över Gud, utan Gud vill beblanda sig med oss, med hela mänskligheten. Det är inte min avsikt att föra fram Tariq Ramadan som en stor profet för dialog, men en av hans franska boktitlar tycker jag ändå kan sammanfatta det här föredraget, nämligen L’autre en nous. Pour une philosophie du pluralisme (2009), ”Den andre i oss, för en pluralismens filosofi”. I boken uppmanar Tariq Ramadan oss att det enda vi behöver för att både lära känna oss själva och vår medmänniska är ödmjukhet, respekt, nyfikenhet och beslutsamhet. Universella värden som frihet, jämlikhet, medmänsklighet, förnuft, minne och tvivel tillhör oss alla och dessa värdens inneboende sanning måste vi dela tillsammans om de ska bli verkligt universella. Vi måste återerövra smaken för och längtan efter det som är komplext och mångfacetterat och lämna bakom oss det förenklade och lättköpta. Tariq Ramadan må vara ifrågasatt, men någon annan väg till fred än att möta den andre på djupet lär vi inte erbjudas. Det är först när jag möter den andre, vem han eller hon än är, som min egen övertygelse och tro kan renas och mogna. Självförståelsen av min tro går med nödvändighet genom den andre.

Sr Madeleine Fredell OP

************************************************************************************************************

Vill gärna rekommendera ovanstående  föreläsningsserie av sr Madeleine Fredell OP hos Dominkansystrarna på Västmannagatan 83 i Stockholm.

Vi har levt i eftervärmen av Vat 2 i flera decennier men oerhört viktigt att Vat 2 andan även fortsättningsvis hålls levande nu när nya generationer av katoliker kommer till som inte verkar  så bekanta med den andan.

Därför glädjande och  viktigt initiativ av sr Madeleine att bidra med kunskap och inspiration nu när takhöjden åter på ett oroande sätt har börjat sänkas  inom katolska kyrkan och som för tankarna till situationen FÖRE Vat 2.

// Irène

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *