Ulla Gudmundson i Kyrkans Tidning ”Obehagligt rå omskärelsedebatt”

Ulla Gudmundson reflekterar i veckans nr av Kyrkans Tidning ”Obehagligt rå omskärelsedebatt” om senaste tidens mediadebatt.

”Få saker har gjort mig så illa berörd som de senaste månadernas omskärelsedebatt. Delvis förstås för att frågan ställer mig som människa och medborgare inför ett svårt etiskt dilemma.”

”Ett pluralistiskt samhälle inom en sekulär, demokratisk stat är inte ett atomiserat samhälle. Religiösa samfund har, inom lagen, rätt till en frihetssfär. Religiös praxis förändras, i samspel med samhälle och tid, men i första hand av de troende själva.”

”Det är helt enkelt nödvändigt att granska den enskilda företeelsen, i detta fall omskärelsen, vrida och vända, väga värden mot varandra, använda sitt omdöme.
Själv landar jag på att judar och muslimer som så önskar ska ha frihet att, med krav på betryggande former, omskära sina barn.”

”Majoriteter och minoriteter finns inte bara i samhället utan också inom trossamfunden. Också de har en självklar rätt att komma till tals.”

http://www.kyrkanstidning.se/kronika/obehagligt-ra-omskarelsedebatt

// Irène

PS    För mig ligger andemeningen i  Ulla Gudmundsons krönika  att ett ev  BESLUT  om en förändrad syn på tex  bruket av omskärelse måste växa fram  inifrån judendomen själv liksom  reformer inom katolska kyrkan  likaså måste få växa fram inomkyrkligt.

Jag tolkar också in i Ulla Gudmundsons krönika att  förutsättningen för   fredlig samexistens och  fredliga  förändringsprocesser i ett pluralistiskt samhälle DOCK är  att olika åsikter tillåts INOM religiösa samfund dvs  minoritetsuppfattningar  ”måste få komma till tals” och troende inom alla religioner måste tolerera  att icke-troende  och oliktroende också får komma  ”till tals”.

Dessa principer är dock inget som respekteras vare sig inom islam, judendom eller i världens största kristna kyrka – den katolska.

Exempel från min egen kyrka. Katolskt Magasin läses av katoliker som Stiftets språkrör och i  omskärelsedebatten  gjorde sig tex Katolskt Magasin ENSIDIGT  till språkrör för EN åsiktsuppfattning  i debatten. Varken i KM eller i andra media kom TROENDE minoritetsjudar till tals.

I KM  gick inte att skönja  tillstymmelse till den reflekterande  hållning  Ulla Gudmundson ger uttryck för i Kyrkans Tidning.

Jag kommenterade   i en blogg  ang  judisk minoritetsuppfattning

”Knappast någonstans i den nu pågående debatten i svenska media om omskärelse och religionsfrihet  har  inomjudiska röster kommit till tals  som  vänder sig mot bruket av omskärelse.”

http://www.katolskvision.se/blog/?p=4861

När det gäller TROENDE katolikers minoritetsuppfattningar  råder diskret  CENSUR inom Stiftet.

Katolskt Magasin  har tex   nekat Katolsk Vision att få köpa en betald annonsplats i Katolskt Magasin i samband med att Katolsk Vision etablerades.  Katolsk Vision har också en professionell journalist – ledarskribent i GP – Gert Gelotte som nekats skriva i Katolskt Magasin (oavsett tema  ”hans namn får inte förekomma i KM” ) vilket  på inget  sätt strider mot landet Sveriges yttrandefrihetslagar men som illustrerar ett fullt legalt inomkyrkligt åsiktsförtryck som stiftet gladeligen håller sig med men som minskar TROVÄRDIGHETEN när Stockholms katolska stift tex går ut i det offentliga rummet och ömmar för andra religioners och samfunds minoritetsuppfattningar.  Tex svenska kyrkans kvinnoprästmotståndare som gärna intervjuas om sitt lidandes historia, glorifieras och får martyrgloria.

(Obs jag menar inte att kvinnoprästmotståndare inom svenska kyrkan INTE kan ha ett reellt lidande.)

Jag tolkar att  Ulla Gudmundson rent  PRINCIPIELLT ömmar för    ”minoriteter inom trossamfunden”  och gör sig till förespråkare att ”också de har en självklar rätt att komma till tals.”

Glädjande och hedervärt  av  Sveriges  ambassadör vid Heliga Stolen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Ulla Gudmundson i Kyrkans Tidning ”Obehagligt rå omskärelsedebatt”

  1. Stoppa hedersoperationer skriver:

    Den största minoriteten på vår planet är barnen! Dem behöver skydd oavsett klass eller religiös miljö! Det är barbariskt när föräldrar utan anatomiska kunskaper överhuvudtaget tilllåter ”läkare med dunkel agenda” eliminera organ från försvarlösa!

  2. Inez skriver:

    KV-skribenter,

    Hur gick det med gästskribenterna? Jag längtar mycket efter dem. Era interna gräl gör mig sorgsen.

    Varför inte låta Ulla Gudmundson själv lägga ut texten här på KV-bloggen? Det skulle dessutom bli en uppfriskande ekumenisk handling.

    Inez

  3. Irene Nordgren skriver:

    Inez Vi får se. Det är ingen här som har något emot att Ulla G själv ” lägger ut texten” på KV blogg. Det är enbart frågan om vad UG vill och kan. Jag ska kolla läget med henne. // Irene

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *