Religionen som quickfix

Grotesco, Bögarnas fel

Det här blir intressant, jag har inte testat att lägga in en video förut, vi får se om det fungerar.

Satir är svårt, men Bögarnas fel av Grotesco är satir när den är som bäst,  rolig och tankeväckande trots att de egentligen inte överdriver så mycket. Vi har nog alla mött dessa speedade, maniskt leende kristna, eller i det här fallet troende, som ger oss enkla lösningar på tillvarons förvecklingar. Än värre är att det bakom den glättiga masken kan dölja sig den mest förfärliga människosyn. Vilket jag skrivit ett betydlig allvarligare inlägg om på min blogg

Tyvärr ligger videon inte så långt ifrån hur omvärlden uppfattar oss kristna och det tycker jag är sorgligt. Jag har skrivit det förut, men det är värt att upprepas, om bara de värdekonservativa kristna tar plats kommer kristendomen att tyna bort. Vi ”vanliga” kristna behöver synas mer, så att kristen inte blir synonymt med värdekonservativ.

Anneli

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Religionen som quickfix

  1. Gert Gelotte skriver:

    Heja Anneli,

    för en gångs skull ångrar jag att jag inte ser Allsång på Skansen. Jag har totalt missat detta galet roliga allvarliga inslag.
    Jag sitter på redaktionen och skrattar så tårarna rinner.
    Välsignat bra!

    Gert

  2. Anneli Magnusson skriver:

    Gert,
    Väl bekomme!
    Ja, allt blir så mycket lättare om man kan skratta åt situationen! Man måste kunna göra det också.
    Anneli 🙂

  3. agneta sofiadotter skriver:

    Även jag ler!

    Fast jag blir lite konfunderad Anneli… jag är ju värdekonservativ i vissa frågor.
    Det måste väl finnas en relativitet även i detta.

    Sant, att vi måste finnas vi normala typer o som jag tänker de kristna som är homofobiker tillhör säkert den skara som skärmar av kulturen ordentligt. Tango var ju förbjudet av Vatikanen om jag minns rätt… det måste vara väldigt farligt med modern konst, modern musik, modern dans, modern dikt o prosa.

    Nu lever vi med icke existerande konst på Konsthallar , dock.

    Jag var med mitt lille barnbarn på Konsthallen i Malmö o han är snart tre år o sa när han kom in ”momo va e konsten?”. Och jag fick ett bry att hitta något att titta på o såg ett stort rum med en projektor. Sålunda väntade vi på vad filmen skulle visa på den stora vita ytan.
    Det tog lång tid men det kom en prick till slut. Och mkt konfronterad pekade jag på pricken o sa till den lille sötungen ”titta där är konsten”.

    Det är inte lätt, sanna mina ord!

    Agneta

  4. Krister Janzon skriver:

    Ja, satir är svårt, och smaken är olika!
    Redan i somras när jag såg ”Bögsången” i direktsändning från Solliden på Skansen tyckte jag den var dålig, för överdriven och plump.
    Och jag tror inte kristna har en större benägenhet än andra att hävda sångens uppfattningar. Dorsin är en duktig skådespelare, bl. a. i en rolig personlighetskarikatyr i den underhållande TV-serien Solsidan!
    Men detta var dåligt, och snarast elakt. Men hädelse är det knappast, det förutsätter tro, som T.S. Eliot uttryckte saken en gång.

    Krister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *