Livet som teaterscen ?

Bengt

Under rubrik ”Spänningen mellan liv och lag och nödvändigheten att konstruktivt hantera den” på din blogg noterar jag att du inte en enda gång nämner ordet hyckleri.

Och det är klart – låtsas man inte om att ett sådant fenomen existerar så blir ju tillvaron betydligt enklare att ”hantera ” och också mycket enkel  att beskriva som du tex gör på följande sätt.

”Människor har också olika benägenhet att förhålla sig till ideal och moraliska bud: I sydeuropeisk kultur har man ofta lätt att acceptera sina fel och brister och har inga problem med att kyrkan förkunnar strängare ideal än man kan leva upp till, medan vi nordbor är mera moralistiska och känsliga för auktoriteter, vi vill leva upp till de normer som gäller och känsliga för att någon antyder att vi lever fel. Det avspeglar sig inte minst när vi diskuterar abortfrågan. Eftersom abort förekommer måste det deklareras som en mänsklig rättighet, och man får knappast nämna att abort innebär släckande av mänskligt liv, eftersom det riskerar att uppväcka skuldkänslor.”

Självklart ”har man inga problem med kyrkan i sydeuropeisk kultur”.     Det du beskriver är helt enkelt 2 olika sätt att förhålla sig till  hyckleri och dubbelmoral.

http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/archive/2012/04/03/sp-228-nningen-mellan-liv-och-lag-och-n-246-dv-228-ndigheten-att-konstruktivt-hantera-den.aspx

Du nämner abort.  Ska abort diskuteras på ett ärligt, icke-hycklande sätt så ska det alltid ske utan överdrift åt något håll. Dvs du nämner bara den ena ytterligheten ”man får knappast nämna att abort innebär släckande av mänskligt liv, eftersom det riskerar att uppväcka skuldkänslor.”

Nej det är inte bra. Men du blir inte tagen på allvar med detta påstående om du inte samtidigt påminner dina läsare om den andra ytterligheten dvs

den  ytterlighet  när det gäller aborter som praktiseras  i tex dubbelmoralens förlovade abortland Polen

”Runt etthundrafemtiotusen illegala aborter utförs i Polen varje år, vilket ger abortörerna skattefria inkomster på nittiofem miljoner dollar.”

”Enligt uppgifter från regeringen utförs ungefär trehundra aborter om året på sjukhus och kliniker. Agata Chelstowska, som forskat på illegala aborter, har funnit att de trehundra är en procent av alla aborter som görs i Polen.

En kirurgisk abort kostar mer än en normal månadsinkomst, och det är alltså mest välbeställda kvinnor som kan kosta på sig ingreppet i Polen eller utomlands.

Läkarna, som tjänar på privata aborter, ser ingen anledning att förändra den nuvarande situationen. (Warsaw Business Journal 19 maj 11)”

http://bulletinen.org/wordpress/2011/05/19/150-000-illegala-aborter-om-aret-i-polen/

Läser man Nya Testamentet så slås man av att om det är något Jesus inte tolererar så är det hyckleri.  Syndare och banditer har han förbarmande med men inte hycklare.

Det paradoxala är att ju mer katolskt ett land anses vara ju mera accepterat är det med dubbelmoral och hyckleri och ju mindre talas om ämnet.

Ingen regel utan undantag.  Därför intressant att hitta  en bloggpredikan  om hyckleri skriven av Msgr Charles Pope  Archdiocese of Washington.

Han tar sig an ämnet på ett grundligt sätt. ”Hypokritai”  betyder ”scenaktör ” skriver han.

”The Biblical understanding enunciated by Jesus is rooted in the original meaning of the Greek word ὑποκριταί (hypokritai) which means “stage actors.” At one level it is easy to see how this word has come to mean some one who is phony. For what they claim to be, they really are not, they are just acting a role. But when no one is looking (i.e. the audience is gone) they revert to their true self, which is some one quite different. But Jesus in his teaching here develops the understanding far more richly that shows how sad and poignant hypocrisy is, what its origin is and how it can be overcome”

http://blog.adw.org/2012/02/what-does-jesus-mean-by-hypocrisy-its-deeper-than-you-think/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=what-does-jesus-mean-by-hypocrisy-its-deeper-than-you-think

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Livet som teaterscen ?

 1. Anneli Magnusson skriver:

  Irène,
  Du tar upp en viktigt konsekvens av att ha regler som är dåligt anpassade till en komplex verklighet.
  Jag tror att den svenska modellen är att föredra, framför allt för att en ny lag eller regel (i bästa fall) går ut på remiss och diskuteras ur olika aspekter. Den processen är viktig och gör också att de flesta accepterar beslutet.

  Det exempel du tar upp på det motsatta, regler som få känt sig delaktiga i och varken kan eller vill följa, avskräcker. Polen tillåter få legala aborter och har, förmodar jag, restriktioner även när det gäller preventivmedel.
  Följden har blivit en stor marknad för säkra illegala aborter för den som är rik och riskabla för den fattiga kvinna som inte kan betala så mycket.
  Anneli

 2. Irene Nordgren skriver:

  Anneli

  Det har ofta frapperat mig hur selektivt katolsk hierarki använder sig av Jesu förkunnelse och evangelium.

  Frågan om kvinnliga ämbetsbärare inom katolska kyrkan ältas ständigt och här har hierarkin låst sig vid bibelställen som i vårt dagsljus ter sig alltmer suddiga och oklara.
  Spelar ingen roll – några kvinnor vid altaret ska vi inte ha tycker påven.

  Men om det är något som är klart som korvspad när det gäller Jesus så är det hans inställning till hycklare.

  Det är ju otvetydigt hur illa Jesus finner sig tillrätta med människor som vill ge sken av att vara bättre än de är. Skenhelighet har Jesus ingen fördragsamhet med.

  Trots detta odlas hyckleriet friskt i just den kyrka som gärna gör anspråk på att stå Jesus närmast.

  Att MÖRKANDET AV SEXSKANDALERNA kunde ske inom kat kyrkan berodde mycket på den genom sekler uppövade vanan att skilja på vad som syns och inte syns när det gäller sexuellt beteende.

  ”Omoral” finns överallt. ”Omoral” känner inga nations- eller religionsgränser.

  I det sekulära Sverige som många katoliker tycker är så ”ogudaktigt och omoraliskt” finns däremot ovanligt lite hyckleri.

  ”Hyckleri är dygdens pris” något i den stilen sa kardinal Schönborn.

  När det gäller abort skulle man kunna summera det SYNLIGA läget så här

  Ju mindre dygd ju mindre hyckleri – ju mer dygd ju mer hyckleri.

  Tillåtande abortlagstiftning – inga illegala aborter. Ju hårdare abortlagstiftning ju mer illegala aborter.

  // Irène

 3. Bengt Malmgren skriver:

  Irène!
  Bra predikan om hyckleri. Ditt inslag kompletterar vad jag sagt.

  Det är klart, om man både vill ha kakan och äta den, både acceptera kyrkan och sola sig i dess glans men samtidigt inte omvända sig utan leva precis som tidigare, så måste man lösa konflikten på något sätt.

  Då kan det handla om konfliktlösningar som inbegriper hyckleri eller dubbelmoral.
  Det kan bero på olika saker: Ett starkt överjag och förträngning av det som inte stämmer överens med det, eller ett inte så starkt överjag eller en ljum inställning till tron, men att man inte orkar ta steget att göra upp med kyrkan utan spelar med.

  Eller inget överjag alls, men att man helt enkelt spelar med i spelet allteftersom det gagnar ens egna intressen. Jag tänker på en klassisk scen i Gudfadern: Maffiabossen är med på ett barndop i kyrkan, samtidigt är han upptagen med sin mobiltelefon att planera ett mord.

  Inget av detta gäller naturligtvis oss, säger vi kanske. Men alla kan vi våra blinda fläckar och kan ha stannat i växten på väg mot en större mognad i tron…

 4. Irene Nordgren skriver:

  Bengt

  ”Men alla kan vi våra blinda fläckar och kan ha stannat i växten på väg mot en större mognad i tron…”

  Absolut. Om det inskränker sig till fläckvis blindhet får vi vara nöjda.

  När du nämner maffiabossar så triggar du mig dock tyvärr att påpeka att B16 inte vågat göra sig av med Soprano dvs Angelo Sodano som är en kriminell kardinal fd statssekreterare och den mest ökände försvararen inne i Vatikanen av alla tiders värsta pedofiler Fr. Marcial Maciel Degollado.

  Här räcker det inte att tala om fläckvis blindhet hos påven – här talar vi om att i Vatikanen tillåtas gå omkring med bindel för ögonen ……….

  // Irène

 5. Bengt Malmgren skriver:

  Irène!
  Degollado var något i hästväg. Han blev ju avsatt och lagförd till sist, en av de ärenden Benedikt XVI tog sig an sedan han fått makt att göra det. Svårt för medlemmarna i Legion of Christ att till slut acceptera att denne till synes sympatiske och älskvärde man var den han var under den ytliga masken.

  Sodano har du nämnt tidigare i olika sammanhang. Tror du verkligen att han medvetet höll Degollado om ryggen trots att han egentligen visste vad han höll på med? Kan det inte vara svårt att bevisa att det var så? Kan man bevisa det håller jag med om att han borde gå, men då måste man kunna bevisa det, inte bara tro eller ana. Själv har jag inte en sådan inblick i detta att jag kan säga bestämt hur det var.

  Men att det finns mycket mygel och att man ser mellan fingrarna på oegentligheter och män med ”rymligt” samvete i Vatikanen, det står väl klart. Vatileaks –
  http://signum.se/dagens-nyheter-om-lackorna-i-vatikanen/

  Särskilt sorgligt tycker jag det är när män av den kalibern utövar makt över troende som verkligen vill följa sitt samvete och tror allt gott om dem.

 6. Irene Nordgren skriver:

  Bengt

  ”Tror du verkligen att han medvetet höll Degollado om ryggen trots att han egentligen visste vad han höll på med?”

  Ja det tror jag. Det finns hur mycket information på nätet som helst som entydigt pekar på att Sodano är en ulv i fårakläder.

  Men B16 vågar sig inte på honom – Sodano och påven är för insyltade i varandra – det framkommer hur tydligt som helst bara man googlar det allra minsta.

  // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *