”Är Irland fortfarande katolskt?” Den katolska kontinentalsockeln knakar och rör på sig …….

Catholics in Ireland

”En stor undersökning av katolska irländares åsikter avslöjar stora avvikelser från romersk-katolsk lära inom områden som sexualmoral, celibat , kvinnliga ämbetsbärare och homosexualitet.”

Är Irland fortfarande katolskt – det är frågan efter att idag en stor undersökning publicerats i Dublin som visar vilka åsikter dagens irländska katoliker har.

87 % tycker att präster ska få gifta sig.

77% stödjer vigning av kvinnliga präster

75% säger att katolska kyrkans lära om sexualitet inte är relevant för deras liv. De 25 % som anser att kyrkans lära är relevant i detta avseende är bla personer över 55 år.

87% anser att skilda  katoliker som lever i nya fasta relationer ska få gå till kommunion

När det gäller samkönad kärlek går meningarna mer isär.   61 % delade inte kyrkans uppfattning att det var omoraliskt med sex mellan homosexuella, 18%  delade kyrkans uppfattning i frågan och 21% hade ingen uppfattning i frågan.

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/homepage/world-news/detail/articolo/ireland-irlanda-cattolici-catholics-catolicos-14229/

// Irène

PS   Intresseklubben antecknar  att det alltså inte bara är celibatära vatikanmän  som tycker det är toppenbra att inte folk ska få använda preventivmedel utan irländska katoliker som har passerat fertil ålder stödjer också SOLIDARISKT  kyrkans syn på artificiella preventivmedel.

Kanske är det så att man blir mer och mer  katolsk i sin syn på sex, moral, föräktenskapliga relationer och  preventivmedel FÖRST när man blir 55+ och ännu äldre ?

Är nödvändigheten  DYGDENS moder ?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på ”Är Irland fortfarande katolskt?” Den katolska kontinentalsockeln knakar och rör på sig …….

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag är förvånad över siffrorna. Jag trodde att en större andel av Irlands katoliker var konservativa. Jag hoppas biskoparna tar resultatet av undersökningen på största allvar. Även om de inte instämmer borde de ha förnuft nog att sätta igång en fri debatt. Ju längre de väntar desto färre kommer att vara intresserade av vad de har att säga.

    Gert

  2. Bengt Malmgren skriver:

    Irène, Gert! Jag är också förvånad över siffrorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *