”Från Sverige till himlen”

I serien ”Från Sverige till himlen” ger sig Anna Lindmark Barsk ut i det religiösa och mångkulterella Sverige  för att ”möta människan bakom tron”.

Turen har här kommit till katolska kyrkan.

http://svtplay.se/t/152223/fran_sverige_till_himlen

// Irène

PS  Anna Lindmark Barsk jätteduktig.  Har med intresse följt hennes välgjorda programserie  där hon med engagement, nyfikenhet och ett äkta intresse  skildrar  olika trosriktningar i Sverige.

Kändes dock mycket speciellt att som ”född” katolik se just ovanstående program.  Orsaken lämnar jag därhän.

Men man lär så länge man lever. Nu fick jag lära mig av konvertiten Ulf Samuelsson att ” bibeln har skapats av katolska kyrkan”.


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på ”Från Sverige till himlen”

  1. agneta skriver:

    Jahaja,

    Det var väl en trevlig o välslipad o ekonomiskt trygg familj. Så fiint att Katolska kyrkan drar till sig så fiint folk.
    Så trevligt så.
    Fiint. Mycket fiint att se fiint folk med fiina värderingar.
    Jo, jag tackar jag.

    Agneta med medveten ironi.

  2. agneta skriver:

    Vid närmare eftertanke så var mitt förra kommentar inte så trevlig med sin ironi. Jag vet inte om jag ska skämmas eller om jag kan bara nu försöka beskriva vad jag känner.

    Troligen har tv-teamet ställt en förfrågan till stiftet om en lämplig familj o så har stiftet valt denna alltid leende familj med de rätta svaren. Anledningen till att jag tror att det gått till så var att det så gjordes i Lund för en masa år sedan då fransk tv ville filma en svensk konvertitfamilj. Man valde då en till synes perfekt välartad familj.

    Varför välja så? Kan man undra…

    Jag tycker inte att ”född katolik” är något att framhålla framför konverterad katolik. Födda katoliker kan vara nog så fadda o det är något starkt när någon väljer att konvertera, som känns mer o kanske stundtals mer övertygande.

    Bland dessa leende tycka-rätt konverterade katoliker finns en hel del prästbarn från lutherska kyrkan o frikyrkorna. Jag kan ana att det kan finnas ett – vara duktig inför pappasyndrom bland dessa ofta präktiga varianter av konvertiter…

    Och mitt i denna präktighet en tråkighet, tycker jag. Varför inte välja en socialt engagerad familj som är där vanligt folk är? Jamen… jag bara undrar… hur många katolska familjer sjunger kanon till bordsbön uppsträckta i skjortor o käcka leenden?

    Det är ju nästan en snyting åt den vanliga svensken… som vet att vart 5:e barn är fattig o att en del barn i Malmö är hemlösa.

    Jag menar inte att vara elak …jag vill det inte …men det här var inte bra.

    Sedan detta idiotiska svar när det gäller kyrkans sexövergrepp från denne Samuelsson… som om han citerade någon katolsk läromästare som talat om att man ska hänvisa till idrottsrörelsen. Någon läromästare han jättebeundrar.

    Jahaja… suck. Så originellt…

    Denna variant av katolsk präktighet är det som får mig att allt som oftast fråga mig… vad gör jag i Katolska kyrkan. Ingen trostvivel, tvärtom… men vad har jag gemensamt med stel präktighet o leende lydnadstro?

    Jag känner inte familjen, de kan vara hur rara som helst …men detta blev lite för vinklat tycker jag- observera- från mitt perspektiv av liv o tro.

    Nu har alltså jag som klagade på elakhet kanske själv varit elak…men man jmåste ju få reagera på programmet o då blir det omöjligt att inte vara kristisk o tyvärr var det bara en familj som lyftes fram.

    Agneta

  3. jack skriver:

    Låter inte som ironi utan som avundsjuka.

    Dock hade det varit intressant om SVT kunde kolla fakta. Förvarar man vinet i tabernaklet, är det sedan 68? Har jag aldrig varit med om i någon församling i Sverige eller utomlands.

    Det kunde det varit av intresse av nämna hur familjen lever ut som tro i vardagen och inte runt Östermalms salonger, barnens inverkan av deras tro för att inte tala om den katolska liturgin då fadern är kantor.

    På tal om liturgin var SVT:s svar om skillnaden mellan Katolsk och protestantiskt nattvardssyn helt felaktig. Luther, Zwingli och Calvin var av tre helt skillda uppfattningar om mässoffret.

    Inte många rätt av SVT ånyo.

  4. agneta skriver:

    Bäste Jack,

    Du får tro om du vill att jag är avundsjuk …på vaddå…skulle du vilja berätta det?

    Jag har faktiskt tänkt vidare på familjen eftersom programmet kom så till stor del handla om en utomordentligt förberedd inför tv präktigt katolsk familj, eller hur? Stiftet visste vad de valde om de nnu gjorde det. Rumsrent intill döden tvättat rent.

    Det som var faktafel är inte så mkt att orda om …vad vet gemene man om Luther, Zwingli eller Calvin? Vi får vara glada om det vet att Jesus var en man som korsfästes o är gud i kristendomen.

    Därför blir det familjen man minns. Såsom fallet även var när det gäller Cavallinfamiljen i dokumentären ”Nunnan”. När det gäller Samuelssonsföräldrarna blir min eftersmak ”fromlighet” . Obehaglig fromlighet. När det gäller Cavallinföräldrarna blir eftersmaken ”krampaktighet” mer än fromlighet. Obehaglig krampaktighet. Nej, sorglig sådan (fast det kanske de själva är lyckligt omedvetna om).

    I båda familjerna fanns ett barn som inte ville den katolska vägen o jag kan inte annat än tycka att det var något friskt över båda dessa två barn. I fallet ”Nunnan” kändes dock nunnan frisk.

    Jag tror att det finns många friska katolska familjer men just när det gäller prästbarn som konverterar så är min känsla att den typ av fromlighet som KUNDE finnas i svenska prästfamiljer gärna slår ut i full blom hos dessa fd prästbarn när de konverterar.

    För mig är fromlande mycket avstötande. Andligt avstötande. Typ Moliere ”Den Girige”.

    Men kom loss …på vad skulle jag vara avundsjuk? Att de kanske bor på Ö-malm? Nej, där växte jag upp o tyckte verkligen inte om. Stumt. Rikemanstrisst. Samma gamla rävjaktssjalar o franska rutiga tygmönster i samma affärer i 45 år. Samma lofers o Loden. Pumps. Små täckjackigt. Grönt o Blått. Samma krokodil på kortärmat.

    Förresten, är det inte där Katolska Bokhandel ligger? På Karlavägen?

    Agneta

  5. agneta skriver:

    Det är inte så kul att att tala om en familj så … det bör dock tvteamet veta o stiftet… att om man fokusera på en så speciell familj så blir det åsikter. Vill man skydda den enskilda familjen så bör man skildra fler familjer som gärna är varandra olika i sin vardagstro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *