Intervju med prefekten för biskopskongregationen papabile Marc Ouellet

Lyssna på kardinal Marc Ouellet ( som varit ärkebiskop i Quebec ) och som nu är prefekt  för Vatikanens biskopskongregation och  som av många anses papabile.

”In a recent TV interview, Cardinal Marc Ouellet spoke with great candor not only about his ministry as archbishop of Quebec and his present role as head of the Congregation for Bishops, but also about the possibility of his becoming the next pope”

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/homepage/inquiries-and-interviews/detail/articolo/canada-canada-14699/

http://saltandlighttv.org/witness/cardinal-marc-ouellet.php

Intressant är att höra hur  arbetet ”sub secreto ” går till med biskopsutnämningar inom den universella kyrkan och synen på en katolsk biskops roll.

Marc Ouellets uppgift är bla att 2 gånger i månaden sätta sig med påven i ett möte och presentera förslag till biskopsutnämningar.

Ouellet har dessförinnan samlat ihop förslag till biskopskandidater från olika nuncios runt om från kyrkan.  Påven har därefter sista ordet………….

På frågan om en biskops största utmaningar svarar Ouellet genom att beskriva biskopens roll

”Biskopen är trons läromästare. Han ska bekräfta sina bröder och systrar i tron.  Han är ansvarig för en hel  familj  med  dess olika nådegåvor. Han ska – som herde – ansvara för enhet inom flocken men på samma gång uppmuntra att olika nådegåvor kommer till sin  rätt och det är inte alltid så självklart hur det ska åstadkommas. ”

På frågan om han är papabile svarar Ouellet:  ” Jag minns dagen efter konklaven. Jag sa att påven kommer att bli en stor påve och jag tror jag hade rätt.”

Bra svar om man vill öka sina odds !

// Irène

PS  Överförs chefen för biskopskongregationen kardinal Ouellets arbetsbeskrivning  på biskopen av Rom så kan ju konstateras att varken denne eller andra lokala biskopar  lever upp till dessa krav.

Påven inte alls mån om enhet inom sin kyrkliga familj.  Som familjens överhuvud medverkar han till dålig stämning genom att favorisera vissa och  förtrycka andra. Genom att uppmuntra vissa   och vägra tala med andra och dessutom bjuda in gäster till familjen bara i  syfte att få medhåll i vissa kontroversiella interna familjefrågor som han fått mothugg för inom familjen.




Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *