Påven besöker ”harmoniska” Malta

I samband med påvens besök på Malta 17- 18 april höll landets president

Dr. George Abela ett välkomsttal  till påven som Katolsk Observatör lovprisar och bemödat sig om att översätta till svenska.

Det blev först mycket Paulus, han som ”led skeppsbrott på Malta år 60 e kr.”

Sedan  sekularisering och dess avigsidor.

”Idag möter vi en våg av sekularism som har sin utgångspunkt i den stränga separationen mellan kyrka och stat. Det är en världslig modell som förespråkar att staten måste skiljas strängt från religionen, vilken uppfattas som något som endast hör till den privata sfären. Denna profana karaktär som har utvecklats i en del europeiska stater gör att människorna blir sekulariserade eller till och med fiender till kristendomen.”

Enligt Katolsk Observatör tycks  Malta vara ett sällsynt ”harmoniskt” land.

http://katobs.se/art_malta_president.html

// Irène

PS När jag nu  läste om ”harmonin ” på Malta drog jag mig till minnes en artikel jag läste förra året i Västerbottenkuriren  under rubrik ”Maltas kvinnor i brant uppförsbacke”. Jag minns att jag fastnade för uppgiften att det  fanns 2 daghem på Malta .

På en folkmängd på 396.000 invånare  är det lätt att förstå  hemligheten bakom ”harmonin” på Malta.

”Den katolska hederskulturen och gapet mellan hemmets och den offentliga sfären påverkar kvinnor och män i alla delar av samhället, och återreflekteras i media.”

http://www.vk.se/Article.jsp?article=270410

Förutom att Malta lyckats hålla sig ifrån förödande sekulära moderniteter som dagis. Att påven stormtrivdes  på Malta och gissningsvis tycker Malta är Europas mest ”harmoniska” land kanske också beror på att Malta lever upp till påvens ideal när det gäller abortlagstiftning.

“Availability: None

Conditions: Abortion is prohibited in all circumstances. Anyone performing an abortion – or a woman who performs one on herself or consents to the procedure – can be jailed for between 18 months and three years. A physician, surgeon, obstetrician, or pharmacist who performs an abortion faces a jail term of 18 months to four years and a lifelong ban from exercising his or her profession.

The government and bishops on the island objected strongly to moves in 2000 to perform abortions on a ship in international waters off Malta.“

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Påven besöker ”harmoniska” Malta

  1. Irène Nordgren skriver:

    Under påvens besök på ” harmoniska” Malta

    ”Vatican analyst Andrea Tornielli spoke with Joseph Magro, 38, one of eight victims of clerical abuse who met with Pope Benedict XVI during his recent visit to Malta. Magro said the meeting “was truly a most beautiful gift, after all this suffering, we all cried, even the Pope.
    In the interview published by the Italian daily Il Giornale, Magro, who proudly showed the rosary he was given by the Holy Father in Malta, shared details about his meeting with the Pope.
    “I did not have any faith in priests. Now, after this moving experience, I have hope again. You people in Italy have a saint. Do you realize that? You have a saint,” he said, referring to Pope Benedict XVI. ”

    http://www.catholicnewsagency.com/news/abuse_victim_in_malta_pope_benedict_xvi_is_a_saint/

    // Irène

  2. Agneta Sofiadotter skriver:

    Mycket obehaglig läsning, Irene.
    Det liksom slipprar igen av skenhelighet och fromlig falskhet.
    Denne Magro eller rättare sagt skildringen av Magro ger upplevelsen av att Magro nästan gjort avbön för att han i detta fina katolska land hade anklagat kyrkan för vad han själv blivit utsatt för. Puss på påvens hand och knäböjande. Det är illa att skildra händelsen så.
    Som om man använder händelsen och Magro. Och hur många har påverkat honom?

    Men frågan är HUR SKRIVER MAN EGENTLIGEN I KATOLSKA TIDNINGAR? HUR UTTRYCKER SIG KYRKLIG MEDIA? Jag tror nämligen inte att redaktörer och journalister inom katolsk media är fria att skriva vad de vill. Jag tror det finns en otroligt stark censur.

    Är det inte väldigt ofta tillrättalagt och fromligt skriveri?

    Att omnämna ”det harmoniska katolska landet” är ju som att spotta på alla de offer som nu kämpar om att få upprättelse.

    Jag har lagt märke till att präster ofta semestrar på just Malta. Det kan vara ett påbud från högre ort. Hellre Malta än ett palestinskt läger i Jordanien.

  3. Irène Nordgren skriver:

    Ja Agneta

    Ett av kyrkans pedofiloffer får träffa påven personligen och får då en rosenkrans av påven.
    Efter detta helgonförklarar ”offret ” påven. Panggrej för inhemska journalister på Malta.

    I Västerbottenkuriren stod att läsa förra året

    ”De maltesiska journalisterna kan eller vill inte ifrågasätta biskoparnas makt över folket.”

    Det är detta ”harmoniska ” Malta som Maltas president – applåderad av konservativa krafter i Sverige som tex Katolsk Observatör – vill framhålla som en FÖREBILD för det övriga sekulära Europa.

    ”Unikt presidententtal” skriver Katolsk Observatör. Det kan jag hålla med om.

    Ingen annan president i Europa skulle kunna hålla ett motsvarande tal.

    Oremus

    Tack gode Gud för detta.
    Tack gode Gud för att Du förskonar resten av Europa.
    Och gode Gud hjälp Malta.
    Förbarma Dig särskilt över Maltas kvinnor och barn.

    // Irène

  4. Anneli Magnusson skriver:

    Tja det kanske är så att Katolsk observatör anser att förtryck är det samma som harmoni och vi har ju yttrandefrihet i det här landet så de får förstås ha den åsikten.
    Agneta tyvärr tror jag att nästan alla katolska tidningar är censurerade eftersom yttrandefriheten inte finns i KK.

    Jag kan mycket väl tänka mig att det är en stark upplevelse att möta påven och tala direkt med honom och att det för en from katolik kan kännas som en upprättelse.
    Men påvens undvikande svar om bönen undrar jag över. Tror inte påven att bönen får några konsekvenser? Om Magro ber Gud att få klarhet om varför han blev våldtagen, kan Guds bönesvar kanske bli tuffare för påven än om han försökt svara själv.
    Det oroar mig att KK:s ledare har så lite tro på Guds kraft.
    /Anneli

  5. En kollega från forna Jugoslavien kom just in i ateljen med ett insändarsvar i Sydsvenskan från idag och stirrade storögt på mig om jag möjligen kände till hur en katolsk präst kunde skriva så fruktansvärt hånfullt och förvarsinriktat. ”Det är ju bottenskrapet, Agneta” samt ”saknar mannen fullständigt empati och brist på självrannsakan?”.

    Nu läser jag inte sydsvenskan men med en kort blick på vad denne skrivet i slutet typ ”vissa upprörs över prästers färgprakt till klädsel” och så slutklämmen ang att förgripa sig på biktbarn ” det är alla svenskars ansvar inte bara katolikers” så kan vi alla nog begripa hur illa det är ställt. Kanske Irene vill ta fram denna insändare av idag. Jag vill inte spilla min tid på det men ni andra kanske finner det av intresse. Ifall att ni så orkar.

    Ja Anneli, jag undrar också… och tillägger … vad använder de Gud till?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *