Historieprofessor Yvonne Maria Werners skönmålning av SSPX

Katoliken Monica Lann ger på  på Newsmill  24/4 sin syn på SSPX och katolska kyrkan.  En bra artikel bortsett från att den är för lite snäll för min smak.

”Katolska kyrkan får inte ge konservativa SSPX åsiktsrabatt”

”Katolik: Ett välkomnande av kontroversiella SSPX in i Katolska Kyrkan verkar vara nära förestående. Men ett grundkrav måste vara att den då tar avstånd från sin antisemitiske biskop och sitt allmänna ogillande av Andra vatikankonciliet.

I kommentar därefter skriver Monica Lann

”Och jag är precis lika främmande för Katolsk Vision; i mina ögon är det två ytterligheter, som jag gärna håller mig ifrån!
En enda sak talar dock till fördel för KV – jag har aldrig läst att de fördömer andra människor och kallar dem/oss för ”kättare”, vilket dessvärre inte är ovanligt från de små, men ytterst högljudda, grupper som själva kallar sig ”traditionalister”.
Från sådana håll har jag fått tillmälen i stil med ”kättare”, ”protestant”, etc, samt uppmanats vara glad över att kättare inte längre bränns på bål!
Hur stolliga KV än är – och det är de! – så har jag ändå aldrig hört så kärlekslösa tongångar från den ytterlighetsfalangen…”

http://www.newsmill.se/artikel/2012/04/24/katolska-kyrkan-f-r-inte-ge-konservativa-sspx-siktsrabatt

Som svar på Lanns artikel ger sig 3/5 katolska  historieprofessorn Yvonne Maria Werner  in i debatten med sin fantastiska skönmålning  ”SSPX tar avstånd från såväl rasism som antisemitism”.

http://www.newsmill.se/artikel/2012/05/01/sspx-tar-avst-nd-fr-n-s-v-l-rasism-som-antisemitism

Att en yrkeshistoriker lånar sig till att tillrättalägga en historisk process så den nu ter sig lite mer aptitlig är minst sagt pinsamt.

Ingen av artikelförfattarna  har kunnat  läsa den avslöjande brevväxlingen som jag tidigare här redogjort för mellan Bernard Fellay och de 3 övriga SSPX biskoparna.  Den var inte  känd vid tidpunkten för Newsmillartiklarna men kastar nytt ljus bla över Williamsons fortsatta betydelse för brödraskapet.

http://www.katolskvision.se/blog/?p=6105

En historieprofessor med  anknytning till Stiftet som inte med ett ljud beskriver Marcel Lefebvres klart rasistiska preferenser och undanhåller läsarna hans starka dragning till Franco och högerextremism  ställer jag mig mycket undrande inför.

Politiskt var Lefebvre känd för sina högerextremistiska preferenser.  I Frankrike stödde Lefebvre  Vichyregeringen och lovprisade fascistiska regimer i Sydamerika och talade i favör för general Franco.  Vidare underblåste Lefebvre starkt främlingsfientlighet mot tex muslimer.

Lyssna här

http://www.youtube.com/watch?v=_brk1nVyySE

På den katolska rasistiska internetsajten Kreuz .net är förintelseförnekaren Williamson en viktig person vars åsikter där citeras och kommenteras.

http://www.kreuz.net/article.14935.html

Och Bernard Fellay som plötsligt har blivit rumsren och i helgen hade nya överläggningar i Vatikanen försvarade Willimason med näbbar och klor när SVT avslöjande kom.

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/homepage/the-vatican/detail/articolo/lefebvriani-lefebvrians-lefebvrianos-15129/

Yvonne Maria Werner skriver inte heller något om SSPX olydnad gentemot påvens uttryckliga vilja att inte prästviga präster under den tid som förhandlingar pågår.

Inte ljud om Vatikanens  faiblesse för högerjuntor av olika slag och förföljelse av  befrielseteologer.  Inte ett ljud om att till  brysselspetsarna också dras  katolska mörkermän och inte bara latin-och liturgifantaster.

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Historieprofessor Yvonne Maria Werners skönmålning av SSPX

  1. Jack skriver:

    ”påvens uttryckliga vilja” är ett citat som är vida brett, trots att ingen kan bevisa att påven har sagt så. Källreferns efterlyses.

    Liturgifantaster, jag tycker detta är ett bevis på fantasi: http://www.youtube.com/watch?v=_JkUzIyN7Z8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *