Syster Joan Chittister och USA ordenssystrar

Lyssna på syster Joan Chittister  om USA ordenssystrar  och Vatikanens inblandning.

http://www.erietvnews.com/story/18647330/chittister-hopeful-of-compromise-in-standoff-between-vatican-and-nuns-group

// Irène

PS Upp och nedvända världen.  USA ordenssystrar ska sättas under förmyndare  samtidigt som  skandalerna brer ut sig i Vatikanen med en påve som  tycks ha tappat greppet .

Det verkar snarare vara  påven som behöver sättas under  förmyndare.  Syster Joan Chittister vore  klippt och skuren

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 svar på Syster Joan Chittister och USA ordenssystrar

  1. Inez skriver:

    Alla intresserade,

    Om vägen till katolsk tro – National Catholic Reporters kolumnist Jamie L. Manson i videointervju.

    JLM tog sin Master of Divinity vid Yale Divinity School där hon studerade katolsk teologi. För sina kolumner i NCR erhöll hon 2010 första pris av Catholic Press Association award for Best Column/Regular Commentary. JLM är medarbetare i DignityUSA och Women’s Ordination Conference. Som lekman arbetar hon bland New Yorks hemlösa och fattiga.

    I intervjun reflekterar JLM över sina andliga rötter, erfarenheten av att vara delaktig i en kyrka som både har förkastat henne och ingjutit hopp och att skönja det heliga i det vardagliga. JLM berättar om sin inre längtan till mysteriet, vördnaden och bävan inför eukaristin som ung flicka, sin prästkallelse och konsekvenserna av att vara öppen homosexuell i katolska kyrkan; hon förvägras att arbeta eller föreläsa på någon katolsk institution.

    JLM får frågan varför hon trots sin stränga kritik av katolska kyrkan har valt att inte lämna den och stanna kvar. JLM svarar att hon inte uppfattar sig som tillhörig den romerska institutionen, utan den levande katolska tron. Hon stannar kvar av två skäl: sakramenten och det sakramentala förhållningssättet till tillvaron samt den starka traditionen att engagera sig för social rättvisa. JLM berör att för henne är marginalen den signifikanta platsen, inte rådande maktcentrum, för där hos människorna som lever i kyrkans och samhällets ytterkanter känner hon igen Jesusgestalten.

    Kyrkans framtidshopp ser JLM hos den självständiga unga generationen som möts i mindre gemenskaper, på samma sätt som i den tidiga kyrkan, frispråkigt debatterande förbjudna eller godkända ämnen.

    Inget av det som sägs är nyheter för er luttrade KV-skribenter och läsare, men kanske kan det vara inspirerande att få en mer personlig bild av den ansedda kolumnisten?

    För att lyssna till JLM logga in här:
    http://www.instantpresenter.com/dignityusa/E956D887834D

    Inez
    sympatisör, svk

  2. Eric skriver:

    ”Det verkar snarare vara påven som behöver sättas under förmyndare. ”

    1. Anser du påven vara Petri efterträdare och Kriast ställföreträdare på jorden?

    2. Anser du katolska kyrkan vara den kyrka Krsitsu grundade?

    3. Anser du att den katolska kyrkan leds av den helige Ande?

    Eric

  3. Inez skriver:

    Eric,

    När du ställer dina frågor på ett konfronterande sätt anar jag att Irène inte kommer att svara dig, ingen har rätt att ställa någon annan mot väggen.

    För mig är kyrkan alla de som tillhör Kristus; Andens vind vidrör hjärtan var den vill och låter sig inte hindras av mänskliga murar. Man brukar säga att kristna lever i världen, men inte av den. Jag tror att många kristna lever i den romerska institutionen, men inte av den. Periferin blir centrum. Så uppfattar jag Jamie L. Mansons utgångspunkt, se min kommentar ovan.

    Sanningens Ande finns inte bara i Vatikanen, utan även hos lekfolket och hos andra kyrkor. Paulus framhöll att alla delarna av kyrkans kropp skulle visa varandra samma omsorg. Jag väntar på att påven ska sträcka ut handen till ordenssystrarna och de katolska reformgrupperna, de är också delar av kroppen. Då kan det visa sig att de ringaste delarna omvänder den styrande delen, allt för att kroppen ska läkas.

    Inez

  4. Agneta Sofiadotter skriver:

    Inez,

    ———————–

    ”Då kan det visa sig att de ringaste delarna omvänder den styrande delen, allt för att kroppen ska läkas.”
    ————————

    En så MYSTIKA djuplodande o kristen mening har ingen skrivit under hela KV:s historia!!!
    Inte ens du Samuel kommer i närheten av detta.
    Krister, lägg detta till rullorna nånstans. Eller det är ju så bra att det borde in på förstasidan.

    Milda makter Inez, vem är är du… var sitter du o trycker nånstans?

    Agneta

  5. Samuel Johansson skriver:

    Agneta, jag sa ju att Inez är spetsen på vårt avantgarde, men idén har hon fått från Paulus;-)

  6. Inez skriver:

    Agneta,

    Roligt att du gillade min kommentar, fast jag kan inte ta till mig din spontana eloge. Tanken kommer från Paulus, precis som Samuel säger och som jag också nämnde. Jag uttryckte bara samma synsätt som KV redan har formulerat tusentals gånger. Det är KV som ska lovordas för sitt uthålliga arbete för reformer. KV och Bengt har lärt mig mycket om katolska kyrkan, jag känner den inte inifrån. Jag drar sporadiskt fram ett strå; ni bygger stacken.

    Det anses skumt och fegt att skriva under signatur, ändå är jag en tillbakadragen person som väljer det om jag får. Gör det något så länge som man inte missköter sig?

    Utan läsare är KV meningslöst. KV har utstått spott och spe, men har med tiden även rönt uppskattning. Bra initiativ av dig och Krister att bjuda in Hans Ucko som gästskribent och därmed få nya läsare och kommentatorer. Den senaste tiden har KV kunnat berätta om glädjande och spännande händelser inom katolska kyrkan. Jag gläds med er och lyckönskar alla reformvänner.

    Inez

  7. Agneta Sofiadotter skriver:

    Inez,

    Är det I Korintiebrevet 12, 22-26 ni tänker på?

    Det är helt ok för mig om du vill vara anonym o det är ingen större fara om du någon gång skulle missköta dig.

    Ja, det är roligare nu på bloggen. Det var en konstnär som föreslog Hans … så visst rör sig KV:s blogg i allt vidare kretsar. Tack för att du finns var du än är o vem du än är i universum. Besök oss gärna lite oftare, det är roligt att läsa dina tankar.

    Agneta

  8. Eric skriver:

    ”Det är helt ok för mig om du vill vara anonym o det är ingen större fara om du någon gång skulle missköta dig. ”

    Gäller detta bara Inez?

  9. Agneta Sofiadotter skriver:

    Nej, Eric.

    Det gäller även dig.

    Men Inez skriver uppbyggligt o mången gånger poetiskt o generöst. Hon gillar oss, åtminstone säger hon/han det. Poetiskt är väl att ta till och jag anar att du inte förstår vad jag lägger in i ordet..

    Om någon som ger så mycken värme till oss som hon/han gör o sedan mena sig missköta sig (Inez ordval) är det a peace of cake. Du däremot känner ingen värme för oss eller tycker att vi är bra på något vis o därför är det inte konstigt att vi inte förväntar oss att du skulle känna att du skulle kunna missköta dig. Rätt logiskt, eller hur?

    Du verkar vara rätt robust i din uppfattning både om dig själv och vad du tycker. Du är en konstaterare. Personligen tycker jag det är dött med konstateri. I kyrkliga sammanhang sker det ständigt ett konstateri… ofta med fjäskeri som följd o det är en av de saker som jag tycker förstör kristendomen. Därför är det en stor skillnad mellan dig o Inez…obs obs min åsikt.

    Agneta

  10. Eric skriver:

    Jag har bara förökt förstå tankegångarna. Men det är svårt, när man ser detta som något – otillåtet. Och bara kan tänka sig diskutera om man får medhåll. Jag kan gärna hålla med också -men då måste jag åtminstone veta vad det är jag häller med om. Men det är väldigt svårt att ens närma sig den punkten, när både logik och fakta underkänns, till och med de mest triviala kunksaperna som utgör liksom en förutsättning att vi alls kan tro med vårt förnuft. Jag är inte van vid det från andra liknande bloggar, och vet inte riktgt hur man ska hantera saken. Fjäskeri – förstår jag inte vad detta kommer in här. Fjäsk gentemot likasinnande, som Inez? Förstöra kristendomen, banalisera jesus – extremt hårda ord. Jag skulle tveka ta till sådant ens mot kyrkans fiender. Ja- vad svarar man på sådant – jag vet faktiskt inte.

  11. Anneli Magnusson skriver:

    Eric,
    Det är bra att du försöker förstå andras tankegångar, det får vi alla öva på här. KV är ju unikt i det katolska Sverige i och med att en öppet samtal är tillåtet. Så du slår in den enda öppna dörren som finns i stiftet när du just här skriver om diskussioner där bara medhåll accepteras.

    När det gäller ordning och uppförande, oavsett om man skriver under signatur eller inte, är det väldigt viktigt för att så många som möjligt ska känna sig lockade att läsa bloggen.
    Precis som Agneta påpekar skriver signaturen Inez alltid vårdat, tillför mycekt fakta som du ju efterfrågar och uppför sig rent allmänt väl. Då är det helt okej att skriva under signatur tycker jag.
    Men om signaturen bara används för att man ska kunna vräka ur sig oförskämdheter som man inte vill stå för, är det en annan sak. Tycker i alla fall jag som, det ska medges, är strängast av alla här.
    Anneli

  12. Eric skriver:

    ”…strängast av alla här…”

    Gäller detta även mot dig själv?

  13. Anneli Magnusson skriver:

    Eric,
    Det fanns flera centrala frågor att spinna vidare på i min kommentar.
    Till att börja med det du själv tog upp, vikten av att försöka förstå andra. Världsfreden är beroende av att vi anstränger oss att sätta oss in i hur andra i vårt eget samfund tänker, men även hur troende från andra religioner resonerar och förstås ökar vår förståelse för dem som inte bryr sig eller är ateister.

    En annan viktig fråga du tog upp och som jag svarade på var hur viktigt det är att katoliker med olika åsikter får möjlighet att uttrycka dessa. KV är en av få platser Sverige där detta är möjligt. Du skulle t.ex. kunnat utveckla tankar om hur dessa dialogplattformar kan bli fler, eftersom du uppenbarligen tycker att det är viktigt.

    För att KV ska vara attraktivt för många behöver tonläget vara vårdat, det förmodar jag att vi är överens om. Sedan de s.k. nättrollen började hållas i herrans tukt och förmaning har fler och fler seriösa personer börjat delta i diskussionerna här. Med seriös menar jag då någon som har ett genuint intresse av de ämnen som läggs ut. ”Nättrollen” är ju, som du säkert vet, mest ute efter att förstöra inte diskutera.

    Allt det här är stora frågor som behöver belysas på olika sätt. Men du väljer i stället att fokusera på mig som person. Är jag viktigare än något av det ovanstående? Självklart inte! Det gäller att kunna skilja ut vad som är väsentligt i tillvaron. Annars blir man lätt fast i det ytliga, oavsett vilket sammanhang det rör sig om.
    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *