1938 ”Det är barockt att släppa fram en kvinna att läsa dagsnyheterna ”

”Kvinnlig TT-uppläsare i radio skapar kaos i Radiotjänst växel”

” Folkstorm 1938″

”Ett himla liv blev det 1938 när Astrid Kindstrand som första kvinna läste TT-nyheter i radion.”

”Den tålmodiga växeltelefonisten som svarar de uppbragta lyssnarna heter Lilly Frid”

”Det är barockt att släppa fram en kvinna att läsa dagsnyheterna ”

”Låt oss få en karl som kan tala”

”Vad ska det vara bra för att låta en kvinna läsa dagsnyheterna ?

”En karl är en karl och en kvinna är en kvinna. Det är två skilda saker.”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=2678358&play=1632098&playtype=Ljudklipp

// Irène

PS   Tiderna förändras och vi med dem……..

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 svar på 1938 ”Det är barockt att släppa fram en kvinna att läsa dagsnyheterna ”

  1. Thorsten Schütte skriver:

    Påminner om reaktionen på de första kvinnliga TV-meteorologerna. Vissa bönder klagade att vädret blev sämre p g a dem…

  2. Gert Gelotte skriver:

    Och om de första kvinnliga poliserna.
    En av de första intervjuades i TV vid ett jubileum. Hon berättade då hur en manlig kollega vägrade patrullera på samma sida av gatan som hon.

    Listan på yrken och uppgifter som ansetts oägnade för kvinnor kan skrivas hur lång som helst.

    Men yrken och arbetsplatser mår alltid bättre om båda könen är representerade. Ett av de tydligaste exemplen på detta är Svenska kyrkan.

    Gert Gelotte

  3. Jan-Adolf Swensson skriver:

    Män och kvinnor är olika. Det är liksom poängen. Ert förakt för vanliga, normala människor förändrar inte den saken.

  4. Krister Janzon skriver:

    Bäste Jan-Adolf Swensson,

    Jag ber dig att du direkt tilltalar den eller de personer som du vill uttala dig om.
    Inne i denna blogg finns inget kollektivt ”Ert”, som kan förakta.
    Dessutom tror jag inte att slutsatsen ”förakt för vanliga, normala människor”” går att dra av det som skrivs på bloggen, snarare tvärtom.

    Med vänliga hälsningar
    Krister Janzon

  5. Anneli Magnusson skriver:

    Jan-Adolf Swensson,
    Män och kvinnor är olika skriver du. Förvisso, men det spelar ,som man kan se av historien, ingen roll när det gäller yrkesval. Både kvinnor och män klarar förträffligt att vara läkare, TV-meterologer, nyhetsuppläsare, busschaufförer, professorer och förstås präster.

    Förakt för vanliga normala människor? Har du något belägg för att folk i allmänhet tycker som du? Eller är det helt enkelt så att du anser dig själv vara måttstocken för vanlig och normal? Kommentarerna från mer värdekonservativa personer (kristna) här och på andra nätplatser tyder på att det brister i förmågan att föreställa sig hur andra människor känner och tänker i dessa kretsar.

    Därför vill jag ställa några frågor till alla:
    Hur ska vi öka människors, här i första hand katolikers öppenhet för andra tolkningar än den egna? Hur ska vi stärka det som helt enkelt är social kompetens bland de troende?
    Alla samfund, inte bara Katolska kyrkan, är medvetna om att människor som behöver tydliga regler, enkla svar och som har mer eller mindre svårt med social samspel gärna söker sig till dem. Hur ska man ge dessa människor trygghet, utan att utarma kyrkan på mångfald och öppenhet?
    Det upplever jag som ett akut problem att ta itu med.
    Anneli

  6. Jan-Adolf Swensson skriver:

    Anneli, de allra flesta människor v e t att män och kvinnor är olika. Och handlar, lever därefter. Trots den massiva propaganda som stat, medier och vår tids politiska kommisarier bedriver. De flesta mödrar vill vara med sina barn, i synnerhet små barn. De flesta män dras till kvinnliga kvinnor. Och så vidare. Sådan är verkligheten. Frågan är varför verkligheten stör dig.

    Din ansats, att psykologisera bort sanningsfrågan och sjukförklara dem som ännu tar den på allvar, finner jag outsägligt tragisk. Det finns inget svar på din fråga, därför att det är fel fråga ställd på fel sätt utifrån en skev filosofi och en stympad antropologi.

  7. Anneli Magnusson skriver:

    Jan-Adolf,
    Det är bra att du lyfter fram föräldraskapet, som givetvis klaras av lika bra av både mammor och pappor. Alla pappor med barnvagn är påtagliga bevis på att dagens föräldrar handlar och lever därefter.

    Du kan/vill inte svara på mina frågor och det slipper du förstås. Men vi är alla olika och det finns säkert andra som tänker för fullt, även om de kanske inte vill skriva det här.
    Anneli

  8. Agneta Sofiadotter skriver:

    Det är synd att Annelie’s viktiga fråga kommer bort. Jag finner frågan primär och könsfrågan sekundär…frågan lyder:

    ”Alla samfund, inte bara Katolska kyrkan, är medvetna om att människor som behöver tydliga regler, enkla svar och som har mer eller mindre svårt med social samspel gärna söker sig till dem. Hur ska man ge dessa människor trygghet, utan att utarma kyrkan på mångfald och öppenhet?”

    Jag kommer dock att tänka på min sufiorder som får stå som exempel av vad jag vill säga. Inom den har alla lika värde o det finns inga präster däremot kvinnliga o manliga vägledare som för den sökande genom olika stadier utifrån hans behov o mognad. Det enda möjliga svaret på din fråga är ju en omstrukturering. Fram med kvinnor som diakoner o förändra bikten o ansvaret över bikten (frigör prästerna) …låt det bildas grupper utifrån olika behov där ingen präst behövs… sociala grupper, biståndsgrupper, bibelgrupper, bönegrupper etc. Låt präster ta ansvar över riterna. Manliga som kvinnliga präster. Förändra aldrig någonsin riten, den är en stomme. En husgrund. Lutherska kyrkan har utarmat sin mässa! Att prästerna ger sig hän i riten o förfinar den med ex. latin o hymn … very fine. Men låt dom bara syssla med detta. Tills idag har i alla fall jag fått nog av mängder psykologiskt o sexuellt märkligt förvridna präster. Det kan tänkas att det blir bättre med kvinnliga präster men låt oss inte vara naiva… det är möjligheten av prästamakt o gammalt slavsystem som är det största hindret för öppenhet.

    Bikten som sakrament o präster som de enda biktförättare… Nej, nej, nej, … de flesta är sorgligt omogna och gör stor skada. Dessutom i orätta händer en förfärlig maktmöjlighet…se hantering av pedofiloffer!

    Montera alltså ner prästernas makt och om det skulle finnas kvar människor som inte kan existera annat än med att få vara med präst så låt det även finnas dessa grupper bland andra grupper. Allt kan klargöras ärligt o med betoning att ingen och inget är förmer än andra/annat. Man kan behöva tjata detta : att ingen o inget är förmer än den andre… men det tjatet är mer fördelaktigt för andlig växt än det herre/herde o slav/får system vi nu har. För detta vårt nuvarande system har ingen överlevnadschans i den värld vi nu lever o framförallt framöver kommer att leva i.

    Agneta

  9. Jan-Adolf swensson skriver:

    Anneli, jag besvarade din fråga så långt det går. Det var det ena. Nu till det andra. Nej, män har varken modersmjölk eller kvinnans akuta intresse för relationer. Det kan envar se. Samhällen med många män bakom barnvagnar är utdöende samhällen. Statistiskt sett.

    Veritas, Agneta.

  10. Agneta Sofiadotter skriver:

    Veritas? Det är visst någon katolsk präst som bedriver en enskild firma för konstnärlig verksamhet med det namnet. Vad menar du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *