”Mystik utan etik riskerar att leda vilse”

Antoon Geels är professor i religionshistoria med religionspsykologi och har skrivit flera böcker om mystik i världens religioner. Han skriver 4 juni en Understreckare i SvD som inleds ”UPPLYSNING. Historien är full av andliga ledare som missbrukat sin ställning. Glappet mellan idealisering och verklighet är temat i en ny bok om tongivande guruer, vars slutsats är att den andligt sökande människan gör bäst i att aldrig överge en kritisk hållning.” och avslutas med ”I ett fritt samhälle som vårt ska maktens företrädare ständigt granskas, bedömas och diskuteras. Det gäller naturligtvis också inom den andliga världen. En lärdom vi kan dra av ovan anförda böcker är denna: medan somliga guruer tycks vara berusade av Gud finns det andra som förefaller att vara fulla av fan. Desto mer angeläget för den andligt sökande människan att i alla lägen behålla sin kritiska hållning, inklusive självprövning. ”

En synnerligen läsvärd genomgång och analys!

Krister Janzon

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på ”Mystik utan etik riskerar att leda vilse”

  1. Gert Gelotte skriver:

    Krister,

    jag håller med om att ett kritiskt förhållningssätt alltid är nödvändigt gentemot andliga ledare – men också gentemot kyrkan/kyrkorna som sådana.
    I går kväll såg jag äntligen den irländska filmen om Magalenasystrarnas tvätterier med ”fallna flickor” som tvångsarbetare på obestämd tid.
    Detta, liksom de omfattande pedofilskandalerna på Irland förutsatte en kyrka med en icke ifrågasatt makt över både medborgare och samhället.

    Gert Gelotte

Kommentarer är stängda.