Författaren Maria Küchen ger idag i en utmärkt artikel i Sydsvenskan  sitt stöd till den ryska punkgruppen Pussy Riot som sitter häktade sedan 21 februari ” när en performance i Kristus Frälsarens katedral i Moskva provocerade så pass att de nu riskerar mångåriga fängelsestraff. En präst i ortodoxa kyrkan anser att de bör ”brännas på bål”. En annan säger sig i en vision ha mottagit Guds budskap att dessa unga kvinnor kommer att brinna i helvetet.”

”Pussy Riots performance var en högljudd åkallan där de bad jungfru Maria att agera mot Putin och anklagade ortodoxa kyrkans patriark för att tro på Putin snarare än på Gud. Banden är starka mellan Rysslands president och ryskortodoxa kyrkans patriark Kirill, vars förtjusning i lyxlägenheter och dyra schweiziska ur har fått vissa att ifrågasätta om han minns fattigdomslöftet han avgav när han blev munk. Putin låter sig gärna fotograferas försänkt i andakt i kyrkor, och Kirill säger att Putin har genomfört ett ”Guds mirakel” som ”befriat Ryssland från vad landet måste utstå under 1990-talet”. Putinkritiska kristna som kräver rättvisa val, har fått budskapet från sin patriark att en äkta ryskortodox troende inte ”har i sin natur” att delta i massmöten.”

”Amnesty definierar Pussy Riot som samvetsfångar och kräver att de friges.”

http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/hog-tid-att-reagera

Se och hör Pussy Riot uppträdande i Kristus Frälsarens katedral i Moskva där de sjunger ut sin vrede och sorg

St. Maria, Virgin, Drive away Putin
Drive away! Drive away Putin!

http://www.youtube.com/watch?v=ALS92big4TY

// Irène

PS   Utmärkt att också Sverige alltmer görs uppmärksam på läget i Ryssland och den oheliga alliansen mellan Moskvas patriark Kirill och president Putin ”en gåva från himlen” enligt patriarken.

http://www.katolskvision.se/blog/?p=6087