Thorsten Schütte  du skriver

”Jag är inte så insatt i detaljerna hos Pussy Riots aktion. Gjorde de sin framställning i en öppen kyrka utanför gudstjänsttiden (helt OK) eller avbröt de en gudstjänst (vilket vore mindre lämpligt, men förstås inte straffbart)?”

Jag  vill gärna  svara och även försöka ge en bakgrundsbild

Utanför gudstjänsttid – som jag har förstått – höll de sin ”performance ” i febr i år som en protest mot den oheliga alliansen mellan stat (Putin)  och kyrka (Kirill) och som ett inlägg under den valrörelse som slutade med att Putin valdes till president.  Att Kirill öppet gav ett kraftigt stöd  åt Putin strider mot Rysslands konstitution som sekulär stat med åtskillnad stat och kyrka.

Förklaringen att välja Kristus Frälsarens kyrka gav Yekaterina Samutsevich (på bilden) -en i Pussy Riot gruppen – i sitt slutanförande under rättegången.

”That Christ the Savior Cathedral had become a significant symbol in the political strategy of the authorities was clear to many thinking people when Vladimir Putin’s former [KGB] colleague Kirill Gundyayev took over as leader of the Russian Orthodox Church. After this happened, Christ the Savior Cathedral began to be openly used as a flashy backdrop for the politics of the security forces, which are the main source of power [in Russia].”

https://chtodelat.wordpress.com/2012/08/08/yekaterina-samutsevich-closing-statement/

Kirill kallas ”Putins kollega”  dvs anklagas för att ha haft samröre med KGB under den tid Putin tjänstgjorde som officer i KGB.

Patriark Kirill är en  kontroversiell person i Ryssland.  Skandalen med den dyrbara klockan och retuscheringen  var Kirill till slut tvingad att erkänna.

http://thelede.blogs.nytimes.com/2012/04/05/russian-church-admits-photo-was-altered-to-hide-patriarchs-watch/

Denna skandal kan kompletteras med en lägenhetsskandal som Kirill också varit indragen i . Kjell Albin Abrahamson skriver i Skånskan

”Patriarken har i Moskva en privatvåning på behändiga 144 kvadratmeter i ett lyxigt hus där den sovjetiska/ryska nomenklaturan alltid bott. Våningen ovanför patriarkens ägs av förre hälsoministern Jurij Sjevtjenko som lät renovera sin lägenhet. Renoveringen ledde till att damm landade i patriarkens bibliotek. Kirill krävde, och fick, ett skadestånd på 20 miljoner rubel (1 miljon kr). Summan var så hög att några tidningar började skriva om ”det gyllene dammet”. Då backade patriarken och lät meddela att pengarna skulle skänkas till välgörande ändamål.
I patriarkens lägenhet hittades inte bara gulddamm utan där rumsterade också en dam vid namn Lidia Leonova. Vem är hon? Nej, nej, tro inget sånt. Kirill förklarade; Lidia är min kusin och bor här. Punkt. Slut.”

”Men patriarken Kirill ser inte att det moderna samhällets värderingar – frihet och jämställdhet – motsvarar kyrkans. Han talar därför allt oftare om ”aggressiv liberalism” och ”antikyrkliga krafter”.

http://www.skanskan.se/article/20120426/OPINION/704269762/-/motvind-for-putins-patriark

En intressant artikel och analys är  Natalia Izerginas ”Politicians in Clerical Robes”. ”The ongoing trial of the punk rock group Pussy Riot has riveted Russia this week and attracted attention to the relations between Church and State.”

Artikeln  belyser bla den historiska bakgrunden mellan den ortodoxa kyrkan och tsarväldet som beskyddades av kyrkan fram till revolutionen 1917 och hur Putin idag som en nutida tsar försöker  återupprätta denna tradition och söker kyrkans support och beskydd.

”With the Church’s support to control social mores, Putin aspires to control public opinion and defuse the revolutionary mood that is challenging his regime today.”

”The growth of the democratic movement, which is represented by the urban middle class demanding political changes in Russia, is the primary challenge facing Putin’s regime today. Demonstrations in Moscow, St. Petersburg, Vladivostok, and other big cities in December 2011 after rigged federal parliamentary elections and in May 2012 after the controversial presidential elections demonstrated the public’s real perception of Putin’s regime among various segments of urban population. Since the majority of Putin’s support base consists of the population living in Russia’s countryside, the spread of anti-Kremlin sentiment farther into the country really could cost Putin his throne. Hence, control of the hearts and minds of Russians in the countryside through radio, television, and the Church’s involvement in their lives is the cornerstone rationale for the Kremlin’s partnership with the ROC.”

http://csis.org/blog/politicians-clerical-robes

Patriark Kirill stöder en president som allmänt anses ha kontakter med oljeoligarker och maffiamän med svindlande förmögenheter och  som bidragit till att Putins  privata finanser gör honom till en av Europas  rikaste och mäktigaste män.  ”Nonsens ” svarar Putin på sådana konfrontationer.

Aljazeera har gjort en utredning och sammanställning.

http://www.aljazeera.com/programmes/peopleandpower/2012/04/2012418859194318.html

// Irène

PS Det är alltså mot bakgrunden av den  på flera  sätt oetiska alliansen mellan 2 oetiska män som Yekaterina Samutsevich och hennes gruppmedlemmar i Pussy Riot protesterat för att få  världens uppmärksamhet på vad som pågår.

Men tyvärr som Kjell Albin Abrahamson skriver

”Med radarparet Putin och Kirill kommer inga snabba förändringar att ske. Stilla flyter Don.”