Heja Klaus Misgeld !

Äntligen tar någon på Signum bladet från munnen och lägger skygglapparna åt sidan.

Klaus Misgeld tar under rubrik ”Slutenhet en fara för kyrkan” sin utgångspunkt i den tyska liberala veckotidningen Die Zeit som skriver om ”kyrkans centrala (romerska) ledningsfunktioner, administration och inte minst finanser”.

Intressant att läsa Klaus Misgelds kommentarer.

”Men att centralism i förening med avskärmning mot insyn är påtaglig kring Peterskyrkan tycks vara uppenbart. ”

”Artikeln i Die Zeit handlar främst om den bristande öppenheten i och kring Rom och en absolutistisk regeringsform. Det är många misstankar som har uttalats och som måste bemötas. Men som det också antyds och har sagts av många – så finns här ett generellt problem inom kyrkan, som inte är begränsat till Rom. När det brister i öppenhet och möjligheter att påverka är minimala för dem som inte finns i de innersta små kretsarna, främjas givetvis inte heller ansvarstagande. Hur länge har man råd att fortsätta i de gamla spåren? Man får inte vänta för länge med ”glasnost och perestrojka”! Eller för att formulera problemet på annat sätt: är det inte dags att göra boskillnaden mellan teologiska och icke-teologiska strukturer tydligare?”

”Att åstadkomma detta, kommer att kräva inte bara att några avstår från makt och maktutövning, utan också avsevärda intellektuella ansträngningar, en svår och säkerligen allt annat än snabb process, bland annat med tanke på kyrkans globala utbredning. Det gäller till exempel att formulera om delar av den kanoniska rätten. Att skilja tydligare mellan andlig och världslig kompetens, och därmed olika typer av beslutanderätt. Och inte minst: att ta den katolska sociallärans subsidiaritetsprincip på allvar.”

”Att lämna ifrån sig makt kan vara smärtsamt.”

”Att förändra kyrkans ledningsstruktur, att öppna upp och demokratisera är i först hand en fråga som rör det icke-teologiska området (då är jag medveten om att gränsdragningarna kan vara svåra). Men det skall också sägas att även på det teologiska området behövs öppenhet för utveckling och nya insikter.”

http://signum.se/slutenhet-en-fara-for-kyrkan/

// Irène

PS   Att ständigt tassa omkring på filttofflor som brukligt är av företrädare inom Stockholms katolska Stift är bedrövligt att som svensk katolik ständigt tvingas att bli åsyna vittne till.

Förhoppningsvis kan Klaus Misgelds Signumartikel bryta trenden ……..och få våra företrädare att ta av sig filttofflorna och slänga dem i soptunnan.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Heja Klaus Misgeld !

 1. Gert Gelotte skriver:

  Irène,

  bra men inte imponerande. Signum står långt bak i kön, på säkert avstånd från allt som kräver en smula mod.

  Gert

 2. Irène Nordgren skriver:

  Gert

  Jag är inte imponerad av Signum – men jag måste tillstå att Klaus Misgeld av och till imponerar på mig just som AVVIKARE från Signums genompräktiga image och ambition att vara korrekt ut i fingerspetsarna.

  Därför bildar jag gärna hejarklack till Klaus Misgeld.

  // Irène

 3. Jon skriver:

  Jag tror också att Misgeld och Irene är på samma våglängd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *