”Låt Palestina bli FN-medlem”

”Dags att rösta in Palestina i Förenta Nationerna, FN. Det anser bland annat Jan Guillou, KG Hammar och Maj-Britt Theorin som skrivit under denna debattartikel.AP Photo/Majdi Mohammed/ Scanpix”

Dalademokraten 30 augusti

””Ett nej till FN-medlemskap för Palestina kommer av den israeliska regeringen att ses som ytterligare ett grönt ljus från det internationella samfundet: det kommer att legitimera fortsatt förtryck av palestinierna och än mer förneka dem deras grundläggande mänskliga rättigheter”.

Så säger David Nir, judisk-israelisk fredsarbetare och doktor i fysik.
Sveriges regering agerar som om konflikten i Israel och Palestina bestod av två jämbördiga parter. Mahmoud Abbas har gått med på fredsförhandlingar baserade på 1967 års gränser. Trots det breder de israeliska bosättningarna ut sig och konfiskerar allt större palestinska områden. Under hösten röstade Sverige nej till palestinskt medlemskap i Unesco, av totalt 14 länder. 107 länder röstade ja och 52 avstod från att rösta.”

”Den tyskfödde judisk-israeliske journalisten och f.d. parlamentarikern Uri Avnery ger uttryck för liknande åsikt: ”Er utrikesministers beslut är en skandal men inte en överraskning. Det är ett mästerverk i hyckleri och feghet. Det finns ingen fredsprocess därför att vår regering inte är redo för att stoppa bosättningarna. Er regering stöder de facto detta handlingsprogram.””

Vi som undertecknar denna artikel vill att Sverige går till handling. Vi hävdar det omänskliga i att låta det ockuperade folket straffas för att inga fredsförhandlingar äger rum i Israel och Palestina och kräver att Sverige agerar för att Palestina ska accepteras som medlem i FN.

Britta Abotsi,
journalist
Ghayath Almadhoun, palestinsk poet
Anna Burenius, ordf. KRISS (Kristna Studentrörelsen i Sverige)
Anne Casparsson, journalist
Dror Feiler, musiker, konstnär, ordf. JIPF (Judar för israelisk-palestinsk fred)
Per Gahrton, f.d. ordf. PGS (Palestinagrupperna i Sverige)
Mattias Gardell, prof. i religionshistoria
Elisabeth Gerle, prof. i etik
Susanne Grimheden, präst
Jan Guillou, författare
Göran Gunner, forskare med inriktning på bland annat mänskliga rättigheter
KG Hammar, tidigare ärkebiskop
Jan Hjärpe, prof.  emer., Lunds universitet
Irene Nordgren, leg. psykoterapeut
Sylvia Rönn, styrelseled., Kvinnor för fred
Ozan Sunar, kulturproducent
Maj-Britt Theorin, f.d. nedrustningsambassadör
Anna Wester, ordf. PGS (Palestinagrupperna  i Sverige)

http://www.dalademokraten.se/Opinion–Kultur/Debatt/Lat-Palestina-bli-FN-medlem/

// Irène

PS  

”Bosättarna på Västbanken är Israels verkliga fiender”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 svar på ”Låt Palestina bli FN-medlem”

  1. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,
    vi som stöder artikeln och vill se Palestina som fullvärdig FN-medlem kan väl skriva på här. Jag börjar.

    Gert Gelotte, journalist, ledarskribent.

  2. Stina Baruch-Stein skriver:

    Det finns inga folkslag, bara människor. Palestina behövs därför inte alls. Israel bör bli en modern multikulturell, multietnisk stat i väntan på att en världsstat upprättas. Där får alla plats. Palestinsk nationalism är lika otäckt som svensk nationalism.

  3. Gert Gelotte skriver:

    Stina,

    varför behövs Israel om Palestina inte behövs?

    Gert

  4. Stina Baruch-Stein skriver:

    Israel har funnits längre. Dessutom är judarnas lidande unikt. Som du väl vet?

    Skriver du annars under på principerna i mitt första inlägg? Nämligen: Det finns inga folkslag, bara människor. Israel bör bli en modern multikulturell, multietnisk stat i väntan på att en världsstat upprättas. Där får alla plats. Palestinsk nationalism är lika otäckt som svensk nationalism.

  5. Gert Gelotte skriver:

    Stina,

    Det fanns ett Palestina långt före det fanns ett Israel. Judarnas lidande kan varken försvara eller motivera förtrycket och fördrivningen av palestinierna.
    Ett sekulärt Israel/Palestina med lika rättigheter för alla oavsett religion vore det bästa. Men jag tror inte detta är möjligt på kort sikt. Just nu är det viktigaste att säkra Palestiniernas rätt till en egen stat. Det förutsätter att Israel utrymmer Västbanken och häver blockaden mot Gaza.
    All nationalism som uttrycks i våld är otäck. Men palestinierna har samma rätt att värja sig mot den israeliska ockupationsmakten som judarna i Warzawas getto hade rätt att försvara sig mot de tyska nazisterna.

    Gert

  6. Stina Baruch-Stein skriver:

    Jag upplever att du till stor del kringgår min väldigt raka fråga. Är Förintelsen unik, ja eller nej? Finns det olika folkslag, ja eller nej? Om ja tvingas man ju godta nationalism som inte är våldsam. Sverigedemokraterna är dock inte våldsamma – godtar du dem?

  7. Gert Gelotte skriver:

    Stina,

    du känner mig illa. Men du skall få dina raka svar.

    1. Nej, förintelsen är dessvärre inte unik, däremot exeptionell som industriellt massmord. I modern tid finns folkmordet på armenier och assyrier i nuvarande Turkiet. Vi har också folkmordet i Rwanda och i mindre skala folkmord på Balkan. Historiskt finns många folkmord.

    2. Det finns olika kulturer och olika språkgrupper. Det finns människor med olika hudfärg, kroppskonstitution och ansiktsform. Om det är detta du menar med folkslag, så finns det folkslag. Om du med folkslag däremot menar nationaliteter så blir det mera tveksamt. Det finns inte ett svenskt folkslag i annan mening än de människor som bor i Sverige och identifierar sig som svenskar. Nationalism som kärlek till hembygden ser jag inget ont i – tvärtom.

    3. Jag godtar Sverigedemokraterna som ett demokratiskt faktum. I en demokrati måste man tolerera sina motståndare. Men jag godtar inte Sverigedemokraternas politik, än mindre partiets ideologi.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *