”Stöd och uppmuntran till alla besvikna på sin kyrka”

ARCC  publicerar i sitt senaste nyhetsbrev

news@arcc-catholic-rights.net

en artikel av Leonardo Boff  ”Encouragment for those disappointed with the Church” som ursprungligen publicerades på hans egen blogg 13 augusti 2011.

http://leonardoboff.wordpress.com/2011/08/13/encouragment-for-those-disappointed-with-the-church/

ARCC  (The Association for the Rights of Catholics in the Church) grundades 1980 av lekmän och präster i samband med att Vatikanen fördömt teologer som Edward Schillebeeckx, Jacques Pohier och  Hans Küng.

ARCC  vill leva upp till uttalandet av 1971 års biskopssynod

”While the Church is bound to give witness to justice, she recognizes that anyone who ventures to speak to people about justice must first be just in their eyes. Hence we must undertake an examination of the modes of acting and of the possessions and life-style found within the Church itself. Within the Church, rights must be preserved.”

19 augusti 2011 publicerade Gert Gelotte Boffs artikel på KV blogg

Boff om kyrkans kris

Men det hindrar inte att KV i likhet med ARCC  åter påminner om Leonardo Boff och hans artikel som vänder sig till alla som är ”besvikna på sin kyrka  och behöver stöd och uppmuntran.”

// Irène

PS  Jag översätter valda delar.

”Det råder en stor besvikelse över institutionen katolska kyrkan.  Emigration sker i 2 bemärkelser : en till det yttre genom att människor helt enkelt lämnar kyrkan  och en till det inre dvs alla de som stannar kvar i kyrkan men inte längre känner att kyrkan är deras andliga hem. De fortsätter att tro trots kyrkan.”

”Kristendom uppenbarar sig  i historien främst som en rörelse och  som  Kristus väg.  Dess grundande ligger före de fyra evangelierna och före dogmerna.  Dess andliga väg karaktäriseras  av  en form  av kristendom som har ett eget förlopp och som  ibland lever på ett kritiskt avstånd från den officiella institutionen.  Men den föds och närs   av den ständiga fascinationen av personen Jesus från Nazareth och hans befriande och  andliga budskap.  Från början fördömd som  ”nazareernas heresi ”

”Vi har nämligen funnit att den här mannen är en pestböld och ställer till oroligheter bland alla judar runt om i världen, och att han är ledare för nasareernas sekt.” Apg  24:5

eller bara som ”heresi” i betydelsen en ”mycket liten grupp.”

” Men vi vill gärna höra vad du tänker. Ty den här sekten blir motsagd överallt, det vet vi.”Apg 28:22

”Kristendomen fick inte  autonomi förrän dess lärjungar enligt Apostlagärningarna  kom att kallas ”kristna.  Jesusrörelsen är kristendomens  mest kraftfulla  makt, starkare än kyrkorna därför att den varken är begränsad  till institutioner eller är fånge i lärosatser och dogmer grundade i en specifik kulturell bakgrund .”

Viktigt att här tillägga att Leonardo Boff i mars 1985 fick en Notifikation av Vatikanens Troskongregation underskriven av dess  dåvarande prefekt kardinal Ratzinger.

Som jag brukar säga –  ingen har en sådan näsa för profeter som Troskongregatonen som ofta lyckas pricka in dylika med beundransvärd precision.

Beror det kanske  på att Gud  ofta  har tagit  Troskongregationen fd inkvisitionen till hjälp för att marknadsföra sina profeter ?

http://www.ewtn.com/library/curia/cdfboff.htm

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *