”Legala och illegala aborter tar ut varandra i ett nollsummespel”

Idag  i DN  recenserar professorn i idéhistoria  Karin Johannisson  under rubrik  ”Hur många zloty kostar en abort ?” en nyutkommen bok skriven av Anna Dahlqvist  med namn  ” I det tysta : resor på Europas abortmarknad”.

”Varför ökar abortmotståndet ? ”

”Abortmotståndet borde alltså vara överspelat. Inte minst blundar de länder och röster som idag ropar på förbud för enklaste historiska erfarenhet : att legala och illegala aborter tar ut varandra i ett nollsummespel.”

”Om abortförbudet i tre europeiska länder, Polen, Malta och Irland har Anna Dahlqvist skrivit en stark reportagebok.  ” I det tysta : resor på Europas abortmarknad”. Den utgår från lagstiftning , siffror och intervjuer med läkare, lobbyister, politiker och inte minst kvinnor med egen erfarenhet av illegal abort.”

” Så vem talar för abortförbud med vetskap om att det äventyrar kvinnors hälsa, spär på klasskillnader , motverkar jämställdhet , ökar klåparnas marknad , tillåter giriga läkare att berika sig och tvingar altruistiska att begå lagbrott? Dahlqvists dystra svar är: katolska kyrkan. ”

Anna Dahlqvist intervjuas i veckans Människor och Tro .

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=416

// Irène

PS Karin Johannissons recension sätter fingret på katolska kyrkans hyckleri när det gäller aborter.

I dubbelmoralens förlovade land Polen finns gott om katolska läkare som gärna tjänar  en extrahacka  på att utföra illegala aborter.  De  motarbetar  naturligtvis  legala aborter  – inte av etiska skäl utan av ekonomiska.

En säker illegal abort kostar i Polen 2000 zloty dvs ca 4.800 svenska kronor.

En genomsnittslön i Polen ligger på ca 6000 kr före skatt.

”I Polen är abort förbjudet sedan 1993, med undantag för om moderns liv eller hälsa är i fara, om fostret är skadat eller om graviditeten uppkom vid en våldtäkt.”

2011   antal legala aborter  ca 300. Siffror på antal illegala aborter  beräknas till ca  150.000

http://bulletinen.org/wordpress/2011/05/19/150-000-illegala-aborter-om-aret-i-polen/

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på ”Legala och illegala aborter tar ut varandra i ett nollsummespel”

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Iréne,
    Det är väldigt viktigt att lyfta fram att förbud mot legala aborter inte leder till färre aborter totalt.
    Vill man verkligen få ner antalet aborter måste man i stället fokusera på att få ner antalet oönskade graviditeter. Billigare och bättre preventivmedel samt mer sexualupplysning är så vitt jag kan se den bästa vägen till det.
    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *