Frankrikes homosexuella och SVT

Vänner,

Frankrikes homosexuella får från årsskiftet både gifta sig och adoptera barn. Om regeringen får igenom sitt lagförslag, vilket den torde få. Det är mycket glädjande.

Men När SVT Aktuellt rapporterade om detta (12/11) fick kyrkan stå för motståndet – förstås. Tänk om svenska journalister kunde lära sig att kyrkan inte är en monolit. Jag är övertygad om att det finns gott om franska katoliker som är för samkönade äktenskap. Men som vanligt får konservativa katoliker definiera kyrkan oemotsagda.

Det är dålig journalistik.

Gert

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Frankrikes homosexuella och SVT

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Du skriver

    ”Tänk om svenska journalister kunde lära sig att kyrkan inte är en monolit.”

    ”Men som vanligt får konservativa katoliker definiera kyrkan oemotsagda.”

    Oerhört angeläget att du lyfter fram att katolska kyrkan såväl i Sverige som internationellt ”INTE ÄR EN MONOLIT”.

    Viktigt att gång på gång påminna bloggens läsare och däribland svenska medier om att katolska kyrkan innehåller en stor VARIATION av synpunkter och uppfattningar i fråga om tex sex-och samlevnad.

    Viktigt att gång på gång påminna om den inomkatolska internationella reformrörelsen Wir sind Kirche som finns i drygt 40 länder. Däribland också Frankrike – där en gren (inom IMWAC) har förkortningen FHEDLES (Femmes et Hommes Égalité, Droits et Libertés dans les Églises et la Société ) och som tex är starkt kritisk till Paris kardinal Vingt-Trois som 30 oktober höll en predikan i en mässa för parlamentariker där han ensidigt fokuserade på att plädera för en traditionell syn på äktenskapet som om det inte funnes viktigare frågor.

    ”Det är skandal. Vi vill meddela att msgr Vingt-Trois bara kan uttala sig i sitt eget och i biskopskonferensens namn. Men inte i alla katolikers namn. Dessa har inte blivit tillfrågade av biskopsämbetet men har i frågan om äktenskap och likaledes andra frågeställningar en betydligt mer varierad och nyanserad uppfattning än hierarkin.”
    ”Jesus använde sin tid på jorden till att hela, till att ge mat, till att befrämja att dela med sig och till att påminna oss om att vi kommer att dömas utifrån vår barmhärtighet och inte utifrån vårt äktenskapliga liv. ”

    Kardinal Vingt-Trois får kritik för att insinuera att det franska lagförslaget får djupgående följder för samhällets framtid.
    ”Men låt oss se på länder som redan antagit ett äktenskap för alla däribland det katolska Spanien . Vad är det som håller på att trasa sönder det spanska samhället ? Det är ekonomins sammanbrott snarare än reformer på äktenskapets område. Det som förstör familjer och skapar lidande för barn och deras familjer är arbetslöshet och social otrygghet.”

    http://www.we-are-church.org/joomla/

    http://fhedles.fr/affiche/mariage-pour-tous-une-position-du-bureau-de-la-federation-reseaux-du-parvis/

    // Irène

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Jag är så urbota trött på katolsk hierarkis omtuggande, ständiga långrandiga, ihållande och invecklade teologiska resonemang som försvar för att bibehålla förtryck av kvinnor och homosexuella.

    Jag är så urbota trött på det katolska privilegiesystemet att katolska kvinnor med god ekonomi och manligt beskydd alltid har möjlighet att få abort utförd oavsett i vilken kontext de lever och att katolska kändishomosexuella och självmedvetna dito alltid tar sig fram i den katolska världen medan fortfarande homosexuella tar livet av sig och blir utsatta för våld och trakasserier och att fortfarande ekonomiskt underprivilegierade kvinnor får betala priset för Vatikanens vanföreställningar om preventivmedel och sex- och samlevnad.

    Jag är så urbota trött på katolsk hierarki som förbjuder kvinnor att bli präster medan världen är i skriande behov av mer andlig förkunnelse av såväl män och kvinnor.

    // Irène

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Gert och Iréne,
    Ja, det är verkligen synd att media bara lyfter fram de mest konservativa kristna i allmänhet och katolikerna i synnerhet. Vad ska allmänheten får för bild av oss?!
    Det känns så onödigt med tanke på att de allra flesta kristna och katoliker är helt ”vanliga” människor.

    Vad kan man göra åt det?
    undrar,
    Anneli

  4. Gert Gelotte skriver:

    Anneli,

    man kan påpeka det och tjata om det. Om det hjälper vet jag inte. Den svartvita dramaturgin är så mycket enklare.

    Gert

  5. Anneli Magnusson skriver:

    Gert,
    Ja, det är klart ett program som ”Annas eviga” skulle förstås kräva en helt annan infallsvinkel och säkerligen mer arbete om man hade med helt vanliga troende.
    Med nuvarande upplägg skulle det nog bli lite enformigt med avsnitt efter avsnitt där människor går upp på morgonen, går till jobbet, på bio etc. 🙂

    En tro som inte syns på ytan är svårare att skildra och går heller inte att distansera sig till lika lätt som de mer extrema uttrycken.
    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *