Palestina koloniseras

Vänner,

Israel framhåller alltid Hamas som det avgörande hindret för fred. Desto underligare är det att den israeliska politiken gentemot palestinierna är utformad så att den gynnar Hamas.

På Västbanken pågår en regelrätt israelisk kolonisering av palestinsk mark. Detta sker oberoende av om Israel styrs av en vänster- eller högerregering, oberoende av om det pågår en intifada eller någon form av fredsprocess. På så vis demonstrerar israeliska regeringar att tal om fred innebär att palestinierna och PLO förs bakom ljuset.

Slutsatsen blir att det enda som kan ge det palestinska folket hopp om en framtid i frihet är kompromisslöst väpnat motstånd. Alltså det Hamas står för. Kan förklaringen vara att Israel spelar Hamas i händerna därför att Hamas spelar Israel i händerna?

Genom att peka på Hamas våld förser Israel Europa och USA med den ursäkt som behövs för att kunna se bort när koloniseringen av Västbanken fortsätter.

Varje fredsprocess värd namnet börjar med att Israel utrymmer Västbanken. En sådan politik skulle ge PLO argument för en fredlig samexistens mellan Palestinier och Israeler. Fortsatt kolonisering ger däremot Hamas argument för att krig är det palestinska folkets enda möjlighet.

En debatt om detta pågår i Dagen där Irène skrivit ett inlägg värt att läsa:

http://www.dagen.se/opinion/asikt/ambassadoren-spar-pa-polariseringen/

Gert

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Palestina koloniseras

  1. Irène Nordgren skriver:

    Bengt

    Du ställde tidigare en fråga till mig som lyder

    ”Varför problematiserar du förresten aldrig att Hamas vill utplåna Israel ”

    Gerts ovanstående inlägg ger ett träffsäkert svar på din fråga som jag delar till 100 %

    // Irène

  2. Bengt Malmgren skriver:

    Irène!
    Jag tackar för det svaret. Precis som du menar man inte kan gå förbi Israels bosättningspolitik då man diskuterar Israel-Palestina-frågan, så menar jag att man inte kan gå förbi det faktum att Hamas vill utplåna Israel.

    Jag är nöjd med att båda dessa förhållanden kommenteras och tycker att du och Gert, som skrivit det inlägg vi här kommenterar under, föredömligt skiljer den politiska konfliktfrågan från frågan om antisemitism. – Precis som ambassadören menar, att konflikten måste avmytologiseras ”Mellanösternkonflikten är en tragisk territoriell och nationell konflikt liksom andra konflikter i världen…”

  3. Tack Irène Nordgren för en bra och välskriven artikel i Dagen. Jag själv besökte Betlehem och omgivningarna i mars 2012 med gruppen ”Kom och Se”

    http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2012/05/kom-och-se.html

    Hör gärna av er

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *