Vänner,

Israel framhåller alltid Hamas som det avgörande hindret för fred. Desto underligare är det att den israeliska politiken gentemot palestinierna är utformad så att den gynnar Hamas.

På Västbanken pågår en regelrätt israelisk kolonisering av palestinsk mark. Detta sker oberoende av om Israel styrs av en vänster- eller högerregering, oberoende av om det pågår en intifada eller någon form av fredsprocess. På så vis demonstrerar israeliska regeringar att tal om fred innebär att palestinierna och PLO förs bakom ljuset.

Slutsatsen blir att det enda som kan ge det palestinska folket hopp om en framtid i frihet är kompromisslöst väpnat motstånd. Alltså det Hamas står för. Kan förklaringen vara att Israel spelar Hamas i händerna därför att Hamas spelar Israel i händerna?

Genom att peka på Hamas våld förser Israel Europa och USA med den ursäkt som behövs för att kunna se bort när koloniseringen av Västbanken fortsätter.

Varje fredsprocess värd namnet börjar med att Israel utrymmer Västbanken. En sådan politik skulle ge PLO argument för en fredlig samexistens mellan Palestinier och Israeler. Fortsatt kolonisering ger däremot Hamas argument för att krig är det palestinska folkets enda möjlighet.

En debatt om detta pågår i Dagen där Irène skrivit ett inlägg värt att läsa:

http://www.dagen.se/opinion/asikt/ambassadoren-spar-pa-polariseringen/

Gert