Ännu en abbot kräver reformer

Vänner,

Ännu en schweizisk abbot manar till uppror. Det är Peter von Sury OSB, abbot i Mariastein, som uppmanar biskopar att göra motstånd mot Rom och kräva reformer. Von Sury anser, som så många andra, att biskopsstiften blivit påvliga förvaltningsdistrikt samt att biskopar ofta utses av kyrkopolitiska skäl, i motsats till stiftens pastorala behov.

Kyrkan har därmed, enligt Sury, blivit ett slutet system oförmöget att hantera kritik.

Abbot von Sury påpekar också att ”de troende” har rätt och ibland skyldighet att framföra sina åsikter till biskopen.

Mer om detta finns att läsa i NCR

http://ncronline.org/news/theology/swiss-abbot-urges-change-how-bishops-are-selected

I samma artikel finns också lite information om det Schweiziska ”församlingsinitiativet”. Det grundades i september 2012 med förebild i det österrikiska kyrkoherdeinitiativet. Församlingsinitiativet kräver långtgående reformer – som interkommunion.

Gert

PS: Här är länken till NCR:s artikel om abbot Martin Werlen i Einsiedeln och hans krav på reformer:

http://ncronline.org//news/global/swiss-abbot-makes-fiery-appeal-church-reform

DS

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Ännu en abbot kräver reformer

  1. Gert Gelotte skriver:

    Biskop Anders,

    om jag som katolik i ditt stift har rätt och ibland skyldighet att framföra åsikter till dig, vilket jag gjort i ett öppet brev, http://www.katolskvision.se/blog/?p=8027 , så är den rätten och skyldigheten meningslös om du inte svarar. Jag tar upp allvarliga problem och ställer relevanta frågor. Ditt svar skulle kunna betyda mycket för arbetsmiljön och det mänskliga klimatet i stiftet.

    Gert Gelotte

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Vilken fantastisk abbot denne von Sury ! Äntligen – det här har jag väntat på länge.

    Urviktigt reformförslag.

    ”We are faced with serious systemic problems in our church. For me, as a canon lawyer, solving these systemic problems has absolute priority, as our other problems can only be solved if the structures are consistent and the procedures transparent”

    Så sant som det är sagt !

    För 1 år sedan skrev jag

    ”Alltså det hela blir ett slags moment 22. Eftersom påven är emot kvinnliga präster och homosexuellas likaberättigande så anser påven i sin maktfullkomlighet att det är kontraindicerat att präster som tycker annorlunda än påven –men som TROTS DETTA utgör kyrkan lika mycket som påven själv – vigs till biskopar.

    Påven klonar sina åsikter via sina biskopsutnämningar som sedan ligger till grund för kardinalsutnämningar som sedan ligger till grund för nästa påveval och vi får ett slutet system som inte alls var tänkt från början.”

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=4484

    // Irène

  3. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    ja grundproblemet torde vara detta: konservativa påvar utnämner konservativa biskopar och kardinaler som utnämner konservativa påvar som utnämner konservativa biskopar och kardinaler som utnämner konservativa påvar som utnämner …

    Resultatet, som vi iakttar, är tilltagande vanföreställningar om samhället utanför det konservativa ghettots murar. Nej till kvinnliga präster ses som en central trosfråga. Nej till samkönade äktenskap påstås hota familjen. En präst som lever ett föredömligt liv i Jesu efterföljd, Roy Bourgeois, avsätts som präst och utesluts ur sin orden därför att han predikat vid en kvinnas prästvigning. Det är ju stolligt!

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *