Hur är det möjligt? Vanföreställningar meriterande vid biskopsutnämningar

Häromdagen läste jag i NCR om en kommande  konferens som kommer att hållas i USA i november i år.

Det  är en biskop vid namn  Thomas Paprocki  i  Springfield i Illinois som inbjuder till en konferens om EXORCISM.

”The conference is open to bishops and those priests or officials whom a bishop wishes to designate to attend, including those whom bishops have authorized to perform exorcisms, evidently apart from the sacrament of baptism”

”The first afternoon session will focus on ”the phenomenon of evil in contemporary culture; and responses and resources available to address the presence of evil, particularly through the use of exorcism.”

”However, there is one session open only to bishops. One can only speculate what sort of topics will be addressed in this closed session.”

http://ncronline.org/blogs/essays-theology/conference-exorcism-will-make-your-head-spin

Det kan bara inte vara möjligt tänkte jag att en katolsk biskop 2010 ordnar en konferens om Exorcism.
Existerar denna biskop Thomas Paprocki  verkligen på riktigt var min första tanke.  Och vem är han i så fall ?

Så jag gjorde lite research med hjälp av Google.

Jovisst finns denna biskop.  Det framkommer att Thomas Paprocki utnämndes till biskop  av påven 20 apri i år.

Vidare fann jag att denna biskop engagerat sig mot artificiella preventivmedel och att kvinnor i USA ska ha tillgång till legal abort.

2005 uttalade sig  Thomas Paprocki mot lagen om att apotekspersonal i Illinois  ska  expediera preventivmedel.

Thomas Paprocki beskriver i nedanstående länk hur han själv kommer från en apotekarfamilj mm

”These comments were made by Bishop Thomas Paprocki concerning the recent legislation demanding that pharmacists must fill prescriptions for contraceptives, even if it goes contrary to their conscience.”

”The obvious problem, as Pope John Paul II so clearly and repeatedly taught, is that Catholics believe that artificial contraception is morally wrong; moreover, some contraceptives, so-called “morning after” pills, actually induce abortion by stopping the life of an early human embryo.”
”As a lawyer myself, I believe that this executive order violates the First Amendment religious rights of the pharmacist under the United States Constitution and the Illinois Health Care Right of Conscience Act. As a Bishop, I am dismayed that our secular society has reached the point that individuals are being required by law to violate their personal religious beliefs in order to accommodate the selfish demands of special interest groups.”

http://episcopalspinealert.blogspot.com/2005/04/bishop-thomas-paprocki-diocese-of.html

// Irène

PS  Artikeln i NCR om biskop Thomas Paprocki som planerar en konferens om exorcism är ett nytt bevis för ANGELÄGENHETEN att väcka opinion för en demokratisering av katolska kyrkan för att bla få slut på  påvens envåldsmakt  och utnämningspolitik som är helt ABSURD.

Det som gör mig mest upprörd att läsa om den kommande konferensen i USA om exorcism är att upphovsmannen till en sådan URKNÄPP idé också  tillhör påvens motståndsrörelse mot artificiella preventivmedel och mot all sakkunskap tror att  aborter kan avskaffas eller minskas genom att göra dem illegala.

Idag utgör  de avgörande meriter för en  katolsk präst  att bli biskop   att dela påvens och Vatikanens VANFÖRESTÄLLNINGAR  om preventivmedel och  abort.

Dokumenterat motstånd mot kvinnliga präster och homosexuellas likaberättigande utgör också viktiga  anhalter på karriärstegen till att bli biskop.

De mest ”meriterade” biskoparna inom de nämnda områdena gör dock störst succé utanför  Europa med vissa undantag av tex Polen och Malta.   Finlands mycket ”meriterade ”  biskop Wrobel återvände för 2 år sedan till sitt hemland Polen där hans ”meriter” uppskattas på ett helt annat sätt än i Norden.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 svar på Hur är det möjligt? Vanföreställningar meriterande vid biskopsutnämningar

  1. Irene Nordgren skriver:

    Anna Maria

    Ingen har förbjudit dig att skriva på KV blogg utom du själv. Därför kan ingen upphäva ditt skrivförbud utom du själv.

    Din replik på mitt ovanstående inlägg som du skickat privat till mig tyder på att du vill delta i debatten.

    Det är bättre att du deltar anonymt här på KV blogg än skriver privat till mig under ditt riktiga namn då jag själv ålagt mig svarsförbud på privata mail från dig.

    Måste tyvärr även tacka nej till lunchförslag från anonyma reformatorer.

    Världen är full av goda idéer. Goda idéer hur katolska kyrkan ska kunna reformeras är heller ingen bristvara inom Stockholms katolska Stift. Såväl präster som lekmän visar ANONYMT och ENSKILT ofta prov på stor sakkunskap att kunna diagnostisera FEL och föreslå förändringar.

    Jag vidhåller att den främsta förändringsstrategin ligger i att ENSKILDA röster ansluter sig till reformrörelser typ Wir sind Kirche (som Katolsk Vision tillhör) som därigenom VÄXER just genom att alltfler ÖPPET gör G E M E N S A M sak i alla länder.

    Inom Stockholms Katolska Stift råder diktatur med censur och yttrandeförbud.
    KV har NEKATS att sätta in betalannons i Katolskt Magasin och jag och Gert Gelotte är bojkottade att få skriva där.

    Det är först NÄR du tar bladet från munnen OFFENTLIGT som du känner av diktaturen och det är först då som du vet var gränsen går som du måste ÖVERSKRIDA för att få igång en FÖRÄNDRINGSPROCESS på riktigt.

    KV blogg spelar här – om än blygsam – men dock ändå en roll i detta avseende.
    Jag har gjort stickprov bland ultrakonservativa katoliker som nervöst rodnande skruvar på sig när de fått frågan om de läser KV blogg.

    Jag drar därav slutsatsen att det finns en hel del katoliker som SKÅPLÄSER bloggen i största hemlighet och FÖRFASAR sig.

    Att förfasa sig kan dock ha samma effekt som en skrällande väckarklocka. När den väl börjat ringa går det inte längre att somna om.

    Med vänlig hälsning

    // Irène

  2. Agneta Sofiadotter skriver:

    Irene,

    Det är en något djupt sorgligt om RKK förtvivlat börja leta djävulen i kvinnor som har aborterat, män som använder kondom och homosexuella som älskar varandra istället för att ta itu med att rehabilitera sin egen tro. Exorcism kan användas som ett vapen mot folket och har så varit FÖRR. Om man nu tar upp detta igen såsom ett vapen mot den ”den otroende omvärlden som är så stygg mot vår kyrka” och använder det som en avledande manöver… ja då är frågan om inte staten ska ingripa. Det kan finnas barn som far illa bakom dessa stängda dörrar. Dessutom far en moder illa pga övergrepp från präster så lär barnen göra det. Förbjuds burkha kan exorcisters arbete med människor enligt staten bli olagligt. Om något är övergrepp är det excorcism. Ett ultimata hysteriskt krigsmanöver mot människor.

    Varför skickade inte biskopar sina excorsister till de stift där de visste att präster våldtog och torterade barn?

    Likaså kan man verkligen fråga sig: vem vill bli och vara excorsist? Vem anser sig ha en sådan gudomlig förmåga att man vänder sig till kyrkan för att utbildas och vägledas till att bli exorcist? Vad tror man om sig själv. Hur är ens guds och människobild. Hur känner de sig när de under denna konferens stänger dörrarna om sig… dessa biskopar och präster… för att därefter förfina sina kunskaper i excorcism och likt torpeder rikta in sina gudsvapen på människor.

    Det pratas inte öppet i stiftet om vem som är utbildade exocister. Varför då? Det är bara ett fåtal i Europa. Varför ska vi inte veta det? Är det farligt att veta? Står det i katolsk kalender?

    Jag vet två i Sverige. Pascal Rene Lung som nu är biskopens närmaste namn när det gäller personalfrågor. Och fader Michel Marsch (hans efternamn kan jag stava fel), en tysk präst som har drivit ut onda andar vissa sommar-reträtter i Rögle Kloster i Skåne där många från Respektrörelsen befunnit sig.

    Här ska det ropas ut på torget det som kyrkan försöker dölja. Vi ska inte acceptera att vissa män som tyckt sig vara kallade av Gud att driva ut djävulen ur våra medsyskon … ska vara okända för oss.

    Irene, tack för ett lysande inlägg här ovan. Det är värst vad jag tackar hit och dit. Som en papegoja, eller hur…

    Jag ser bara två alternativ idag som troende:
    1) Att kämpa för Kristus mot den rådande Katolska kyrkan. Till vilket pris som helst.
    2) Att lämna kyrkan och leva med de alla de troende goda och ärliga människorns som kämpar för en bättre värld utanför kyrkor.

    Slutligen:

    Excorcister … män som aldrig varit i ett förhållande, inte har haft barn … och som nu stänger dörrarna intill rummet där de sitter och planerar och förfinar…. för att jaga djävulen ute bland folket….

    Fullständigt patetiskt. Farligt för de svaga.

    Ge dem ett avancerat dataspel för unga stinniga män att spela ty det kan tillfredställa behoven.

    Agneta

  3. Agneta Sofiadotter skriver:

    Anna Maria

    Du har inget att frukta!

    Jag skulle bli glad om du presenterade dig och var med oss och förberedde dig på en vansinnigt hård men likaledes kärleksfull gemenskap. Du kommer att få stryk om du står med ditt riktiga namn men so what…du kommer även känna kärlek. Jag själv som du vet har fått däng som heter duga.

    Jag kan inte tänka mig att man mår bättre av att smyga i det fördolda.
    Vi vet ju att Herren står mitt ibland oss.

    Välkommen tillbaka, syster // Agneta

  4. Irene Nordgren skriver:

    Agneta

    Jag har just undrat om biskop Anders har tänkt skicka någon från sitt stift till konferensen i USA i mysig VIDAREUTBILDNING i exorcism

    Eller om han rentutav åker själv.

    // Irène

  5. Anneli Magnusson skriver:

    Iréne och Agneta
    Glöm inte dem som ”häpnar” över vad som skrivs på bloggen… Med tanke på den energi som lagts på att tysta KV, tramsa till diskussionen, eller försynt försöka styra bort den från det egentliga ämnet, så är det bara att inse att KV och bloggen har inflytande.

    Jag undrar liksom Agneta varför exorcisterna inte fick ta itu med präster som begått/begår sexuella övergrepp mot barn och ungdomar? Något mer ondskefullt har jag svårt att tänka mig, det ska i så fall vara att låta övergreppen pågå årtionde efter årtionde utan att ingripa. Men det är kanske det de ska diskutera under sessionen med bara biskopar?
    /Anneli

  6. Jan Banan skriver:

    Djävulen finns. Fall av besatthet är en verklighet. Exorcister behövs. Sådan är kyrkans tydliga lära. Varför skulle katolska biskopar inte ta kyrkans lära på allvar?

    Vad skall din nästa artikel heta? ”Vansinnigt! Kommunister läser Marx!” Eller: ”Ofattbart! Läkare försöker bota!” Eller: ”Helnipprigt! Bilförare kör bil!”

  7. Irene, Anneli

    Jag ser att jag stavat ordet exorcism fel ideliga i inlägget.
    Det är ett vidrigt ord som ligger vidrigt i munnen. Jag slog tydligen bakut.
    Ska vanligt folk förstå ordet så handlar det om djävulsutdrivning. Demonutdrivning ska väl alla präster kirra. Därför är uppdraget givet (eller taget utifrån psykologiskt behov) åt de verkligt begåvade (eller narcissistiska) eftersom Lucifer är jättesmart (psykopatisk).

    Jag har frågat dessa två prelater som står nämnda ovan om hur de ser på djävulsutdrivning.

    En menade att man ser att djävulen är verksam i familjer där en är frisk ex. och resten sjuka… Dessutom menade han att djävulen föds vidare. I ett nyfött barn exempelvis som djävulen flyger in i bebisen från en familjemedlem, ungefär som Polanskis film. Liksom att om en person i ett sammanhang gör mig människor olyckliga runt om sig och får dem att falla från den rätta tron så är det ett tecken på att djävulen finns i honom/henne (aj… vilken präst är inte det!).

    Den andre menade att Djävulen finns när människan närmar sig de högre andliga zonerna. Och det är väl mer o.k. och dessutom klassiskt …tänker jag och hänvisar till Jesu fyrtio dagar i öknen. Eller Buddhas fyrtio dagar. Eller Zarathustras fyrtio dagar. Eller Indianernas 4o dagar. För just det… det är allmängods detta. Skillnaden är bara att de ickekristna skulle inte få till det som katolikerna får till det… till bisarrhetens verkligt bisarra.

    De övriga kallar det andlig utveckling och prövning inför ens medvetna vanföreställningar om den synliga och osynliga världen. Suferna kallar de fyrtio dagarna ”to let go of the world of ideas”.

    Agneta

  8. Anneli Magnusson skriver:

    Agneta,
    Det finns en uppenbar risk att man skyller psykiska sjukdomar på djävulen och att den sjuke då inte får lämplig vård, att den som inte delar prästens i frågas uppfattning anses vara besatt av djävulen osv. Präst nummer 1 i din beskrivning ligger obehagligt nära detta.

    Vi behöver bara gå till 1600-talets häxprocesser för att förstå hur allvarliga konsekvenserna kan bli.
    /Anneli

  9. Agneta Sofiadotter skriver:

    Det skulle vara intressant att få ta del av någon statlig eller kyrklig stastik angående fall av besatthet där katolska exorcister har hjälpt den ”djävulsbesatte”.
    Med tanke på all världsfattigdom, all världens girighet, pedofilskandaler, folk som förlorar tillit till kyrkan etc etc kan det vara intressant att få ta del av denna stastik så att man vet att kyrkoskatten man ger verkligen kommer människor till godo. Jag tänker på att det kostar pengar att skicka prelater och biskopar till USA på konferens.

    Hur många fall är det i Europa? I Sverige? Och vad säger läkare om denna bransch om det nu är så att det föreligger fall där barn och vuxna enligt läkare definitivt är tagna av djävulen. För jag menar kyrkan brukar ju följa läkarvetenskapen. Vi har ju tom en grisfarm i Skåne närmare bestämt i Igelösa där man opererar och laborerar med grisar för att människor ska kunna bli hjälpta om de har hjärtfel. Det är katolskt detta grislaboratorium och man låter fransiskanernunnor (givetvis från Asien) be och vaka över verksamheten. Det är på så vis en katolsk läkevetenskap detta med vara ioför sig snäll mot grisarna innan man börjar byta lite organ på dem och kanske som en del tycker: leka Skapare.

    Indianer skulle kalla detta med ett ord som ligger nära ordet: djävulskt. Muslimer och judar anser grisarna vara om inte djävulen så i alla fall tabu. Zoologer och djurrättsaktivister vet att grisen är mycket intelligent. Grisar som är liksom korna och många andra: jättegoda individer.

    SÅ… nog är det väl så att katoliker tror på läkarvetenskap alltid om vi kan stödja att grisar opereras och dör för vår skull och då vore det bra att få ta del av statistiken över de barn och vuxna som katolsk ”vetenskaplighet” ansetts som besatta av djävulen och där katolska exorcister ha fått ut djävulen ur barn och vuxna.

    Agneta

  10. Agneta Sofiadotter skriver:

    Jo, en sak till ang fransiskanska nunnor på Grislaboratoriet i Igelösa, det hör inte till saken men det är något jag velat ha sagt länge.

    Alla barn känner ju Fransiskus som den gode munken som värnade om djuren. Han talade med fåglarna och han sprang till påven med en spindel som hade förlorat ett ben.
    Det kanske är katolsk tradition ibland att lura barnen och då går det ju förträffligt att få det till att ”Fransiskus tycker om att man byter organ och dödar grisar, lille vän”. Så tar man definitivt död på barnatro, hopp och tillit! Undrar vad Astrid Lindgren skulle sagt.

    en vred Agneta

  11. Anneli Magnusson skriver:

    Agneta,
    Jag vet inte hur utbredd exorcismen är, men jag tror att det för en psykiskt skör människa kan vara direkt skadligt att utsättas för det.
    Du har helt rätt i att följderna för den som utsatts för exorcism borde undersökas.
    Blir någon drabbad utan professionell vård t.ex. i så fall är det allvarligt.
    /Anneli

  12. Irene Nordgren skriver:

    Anna Maria jag har funderat över hur det kommer sig att du uppfattar att jag skulle hysa- som du skriver-”förakt” för dig utifrån vad jag skrivit. Jag kan bara beklaga en sådan tolkning. Det är påven och makteliten i Vatikanen som FÖRAKTAR oss lekmän och inte förrän du känner detta in i märgen blir du motiverad att träda fram. Kosta vad det kosta vill.Mot öppet FÖRTRYCK krävs ÖPPEN samfälld OPPOSITION. Med vänlig hälsning // Irene

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *