Häromdagen läste jag i NCR om en kommande  konferens som kommer att hållas i USA i november i år.

Det  är en biskop vid namn  Thomas Paprocki  i  Springfield i Illinois som inbjuder till en konferens om EXORCISM.

”The conference is open to bishops and those priests or officials whom a bishop wishes to designate to attend, including those whom bishops have authorized to perform exorcisms, evidently apart from the sacrament of baptism”

”The first afternoon session will focus on ”the phenomenon of evil in contemporary culture; and responses and resources available to address the presence of evil, particularly through the use of exorcism.”

”However, there is one session open only to bishops. One can only speculate what sort of topics will be addressed in this closed session.”

http://ncronline.org/blogs/essays-theology/conference-exorcism-will-make-your-head-spin

Det kan bara inte vara möjligt tänkte jag att en katolsk biskop 2010 ordnar en konferens om Exorcism.
Existerar denna biskop Thomas Paprocki  verkligen på riktigt var min första tanke.  Och vem är han i så fall ?

Så jag gjorde lite research med hjälp av Google.

Jovisst finns denna biskop.  Det framkommer att Thomas Paprocki utnämndes till biskop  av påven 20 apri i år.

Vidare fann jag att denna biskop engagerat sig mot artificiella preventivmedel och att kvinnor i USA ska ha tillgång till legal abort.

2005 uttalade sig  Thomas Paprocki mot lagen om att apotekspersonal i Illinois  ska  expediera preventivmedel.

Thomas Paprocki beskriver i nedanstående länk hur han själv kommer från en apotekarfamilj mm

”These comments were made by Bishop Thomas Paprocki concerning the recent legislation demanding that pharmacists must fill prescriptions for contraceptives, even if it goes contrary to their conscience.”

”The obvious problem, as Pope John Paul II so clearly and repeatedly taught, is that Catholics believe that artificial contraception is morally wrong; moreover, some contraceptives, so-called “morning after” pills, actually induce abortion by stopping the life of an early human embryo.”
”As a lawyer myself, I believe that this executive order violates the First Amendment religious rights of the pharmacist under the United States Constitution and the Illinois Health Care Right of Conscience Act. As a Bishop, I am dismayed that our secular society has reached the point that individuals are being required by law to violate their personal religious beliefs in order to accommodate the selfish demands of special interest groups.”

http://episcopalspinealert.blogspot.com/2005/04/bishop-thomas-paprocki-diocese-of.html

// Irène

PS  Artikeln i NCR om biskop Thomas Paprocki som planerar en konferens om exorcism är ett nytt bevis för ANGELÄGENHETEN att väcka opinion för en demokratisering av katolska kyrkan för att bla få slut på  påvens envåldsmakt  och utnämningspolitik som är helt ABSURD.

Det som gör mig mest upprörd att läsa om den kommande konferensen i USA om exorcism är att upphovsmannen till en sådan URKNÄPP idé också  tillhör påvens motståndsrörelse mot artificiella preventivmedel och mot all sakkunskap tror att  aborter kan avskaffas eller minskas genom att göra dem illegala.

Idag utgör  de avgörande meriter för en  katolsk präst  att bli biskop   att dela påvens och Vatikanens VANFÖRESTÄLLNINGAR  om preventivmedel och  abort.

Dokumenterat motstånd mot kvinnliga präster och homosexuellas likaberättigande utgör också viktiga  anhalter på karriärstegen till att bli biskop.

De mest ”meriterade” biskoparna inom de nämnda områdena gör dock störst succé utanför  Europa med vissa undantag av tex Polen och Malta.   Finlands mycket ”meriterade ”  biskop Wrobel återvände för 2 år sedan till sitt hemland Polen där hans ”meriter” uppskattas på ett helt annat sätt än i Norden.