Påvliga rådet för nykristen splittring ?

Dagens  reporter Anna Bieniaszewski Sandberg skriver idag under rubrik

”Lutheraner kan beredas plats i Katolska kyrkan”

”Ett särskilt ordinat för de lutheraner som vill ingå full gemenskap med Katolska kyrkan skulle kunna bli verklighet och utformas i likhet med det ordinat som för tre år sedan bildades för att ta emot anglikaner.

Det sa Gerhard Ludwig Müller, prefekt för Vatikanens Troskongregation, i samband med att han lanserade sin bok om den nuvarande påven.

Ärkebiskop Müller erkände att skillnaden mellan den lutherska tron och den katolska är större än den mellan katolska kyrkan och de anglikaner som tagit steget ”tillbaka till Rom”. Men att Martin Luthers avsikt inte var att orsaka splittring, utan att reformera kyrkan. En reform som av vissa lutheraner anses som fullbordad i och med Andra Vatikankonciliet.

– Det finns de som när hopp om en återförening med Rom. Kyrkan bör vara beredd på att ta emot dem, sa Müller.”

http://www.dagen.se/nyheter/lutheraner-kan-beredas-plats-i-katolska-kyrkan/

// Irène

PS   Artikeln  anger inga källor  och är  mycket otydligt skriven, men jag har starka misstankar om att det BARA är RÄTTROENDE  lutheraner som Müller har i åtanke.

Och rättroende ur Müllers synvinkel  är naturligtvis de lutheraner  som önskar fortsatt diskriminering av kvinnor och homosexuella  till tidens ände och de som pläderar för en kriminaliserad abortlagstiftning.

I Sverige ligger här de lutheraner  och deras  liksasinnade rättrogna frikyrkliga vänner som  dras till den sk Enhetens kyrka  himla bra till.

Är biskop Müller ute efter fortsatta tvärkyrkliga förbindelser  så att ”alla  kan bli ett ” ………alltså som tycker som Müller  och påven Benedikt ?

Får resten   utgöra en RESTKYRKA   av tvärkyrkligt snitt där  även  icke rättroende katoliker  hör hemma  ?  Det är min undran  efter att Müller så sent som i maj förra året  betecknade inomkatolska reformgrupper som ”parasitära existenser”

http://www.augsburger-allgemeine.de/panorama/Bischof-Mueller-bezeichnet-Reformgruppen-als-parasitaere-Existenzen-id20226101.html

Nya  tvärkyrkliga sprickbildningar   inom kristenheten ?  Är  det vad  kardinal Kurt Koch – president för det påvliga rådet för kristen enhet –  och prefekten för  Troskongregationen ärkebiskop Müller  medverkar till ?

Påvliga rådet för kristen enhet  borde i så fall samtidigt byta namn till ”påvliga rådet för  nykristen  splittring .”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Påvliga rådet för nykristen splittring ?

  1. Krister Janzon skriver:

    Irène,

    Dagens artikel ger tankar åt olika handlingsvägar, men jag tror slutet av artikeln uttrycker
    det troligare scenariot.

    Krister

    /citat/

    De reaktioner som hittills kommit från lutherskt håll tyder på att något sådant initiativ inte är att tänka på. Sekreteraren för Lutherska världsförbundet, pastor Martin Junge, har uttryckt oro för att initiativet ska sätta käppar i hjulet för den ekumeniska processen mellan den katolska och de lutherska kyrkorna.

    Påvens ställning ett problem

    Biskop Friedrich Weber, ansvarig för Tysklands evagelisk-lutherska kyrkas relationer med katolska kyrkan, har riktat kritik mot idén som han kallar ”otänkbar”, främst med tanke på påvens ställning i katolska kyrkan.

    Att som lutheran ingå under påven skulle strida mot reformationens kärna, menar han och påpekar att om man vill ingå full gemenskap med katolska kyrkan är det redan nu fullt möjligt att konvertera – utan att begära någon särskild status.

    Stora skillnader

    Från katolskt håll påpekar man hur svårt, om inte rentav omöjligt det vore att praktiskt genomföra idén.

    –  Den här gruppen skulle vara tvungen att acceptera hela vår doktrin, och all den lära som ryms i den katolska katekesen, säger fader Slawomir Pawlowski, ansvarig för ekumeniska relationer inom Katolska kyrkan i Polen, till tidningen Nasz Dziennik.

    – Och det finns väldigt mycket som skiljer oss åt.
    /slut citat/

  2. Irène Nordgren skriver:

    Krister

    Det hörs att varken du eller fader Slawomir Pawlowski har hajat Vatikanens strategi.

    Beklagligt – men låt inte mig störa dina tankegångar – det brukar aldrig bli bra.

    // Irène

  3. Krister Janzon skriver:

    Irène,

    ”Det hörs…”
    Vad menar du? Jag har ö h t inte spekulerat i någons strategi, varken Pawlowskis, Vatikanens eller någon chefs där. Eller din. Jag har citerat slutet av Dagens artikel, som jag fann informativ och tydlig om kritiska röster mot förslaget. Sista ordet är säkerligen inte sagt, snarare knappt det första.

    Krister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *