Rättegången mot Jesus en juridisk härva

Inför långfredagen har Svenska Dagbladet en intressant understreckare – Rättegången mot Jesus en juridisk härva  –  skriven av en advokat, Thorulf Arwidson, om den mest intressanta rättegången någonsin, den mot Jesus för 2000 år sedan.

Som jurist försöker Thorulf Arwidson på ett intressant sätt bena upp de komplicerade juridiska romersk-judiska mellanhavandena. Intressant att olika historiker och teologer under tidernas lopp flätat in olika ”maktaspekter” i det hela. Maktaspekter som bla legat till grund för kristnas oförlåtliga judeförföljelser som än till denna dag påverkar hela vår värld.

Thorulf Arwidson antyder att översteprästen Kajfas kan ha provocerat fram den ”hädelse” som han visste det var dödsstraff på.

”Ur processrättslig synpunkt har det diskuterats mycket om Kaifas direkta fråga var opartiskt formulerad, vilken straffprocessrätten förmodligen förutsatte. Var den där­emot formulerad som en suggestiv snara för den tilltalade stred den mot objektivitetens grundsats. Detta skulle i så fall ha varit ett allvarligt fel i processledningen. ”

Det ligger nära till hands att tro att översteprästen Kaifas känt sin personliga makt hotad av Jesus. Har sedan Kaifas och Stora Rådet- Sanhedrin – allierat sig med fienden Rom- Pontius Pilatus och gjort gemensam sak för att få bort den gemensamme fienden Jesus?

Och hur har i så fall denna fula maktkamp och intrigmakeri från den judiska tempelelitens sida urartat till att det judiska folket fått bära skulden för Jesu död ?

Läs om den spännande rättegången nedan

http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel_1000419.svd

// Irène Nordgren

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *