Vatikanens nya utpost i FN Francis Assisi Chullikatt

Påven har 17 juli utsett den indiske ärkebiskopen Francis Assisi Chullikatt f 1953 till Vatikanens ständiga observatör i FN.

http://www.cathnewsindia.com/2010/07/19/india-born-prelate-vaticans-top-un-envoy/

Chullikatt  biskopliga valspråk Fidei in  Virtute bådar inte gott inför förverkligandet av FN målsättning för  kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och förverkligande av att minska mödradödligheten i världen med 2/3  till år 2015 enligt beslut från befolkningskonferens i Kairo 1994 och uppföljande konferens 1999.

De celibatära männen i Vatikanen har hittills gjort allt som står i deras makt att motverka FN  omsorg om världens mest utsatta kvinnor.

Det är en skandal utan dess like.

 1968 års encyklika Humanae vitae från påven Paulus VI

»Likaledes förkastlig är varje handling som antingen före, vid tillfället för, eller efter sexuellt umgänge är speciellt avsedd att förhindra fortplantningen, antingen som mål eller som medel.«

Att med preventivmedel försöka förhindra fortplantning ”motsäger den fulla sanningen i sexualakten som uttryck för äktenskaplig kärlek” predikar påven Johannes Paulus II  i Livets Evangelium 1995.

Och i Nordiska biskopskonferensens herdabrev Att älska livet 2005 står följande formulering

”I den sexuella föreningen måste möjligheten att kunna få barn hela tiden finnas med. Därför står användandet av preventivmedel i strid mot de äkta makarnas värdighet och deras kärleksförening.”

 ”Denna påvens önskan vill vi biskopar göra till vår egen och framföra till er alla av hela vårt hjärta.”

 Med underskrift från följande celibatära biskopar

Anders Arborelius, biskop av Stockholm

Gerhard Schwenzer, biskop av Oslo

Czeslaw Kozon, biskop av Köpenhamn

Johannes B.M. Gijsen, biskop av Reykjavik

Józef Wróbel, biskop av Helsingfors

Gerhard Goebel, biskopsprelat av Tromsö

Georg Müller, biskopsprelat av Trondheim

William Kenney,hjälpbiskop av Stockholm

Hans Martensen, biskop em Köpenhamn

M. Bernt Eidsvig, biskop electus Oslo

Reykjavik 12 september 2005

// Irène

PS  Sammanfattningsvis går  Vatikanen  på tvärs med målsättningar för FN beslut. Och Nordiska biskopskonferensen jamsar lojalt med.

Att från västvärlden komma dragande med ”samvetets röst” när det gäller ställningstagande för preventivmedel är ett HÅN mot kvinnor i tredje världen.

Här har massmedia och det sekulära samhället åter en stor och viktig uppgift att fylla.

Inte förrän  de celibatära männen  i Vatikanen får en blåslampa i baken från omvärlden behagar de ändra sig.

Pedofilskandalen det senaste exemplet på detta.

Att tala om Livets Evangelium samtidigt som kvinnor i tredje världen får sätta livet till genom ofrivilliga graviditeter är en skamfläck för katolska kyrkan som inte bidrar till den respekt som katolska kyrkan skulle kunna åtnjuta om de celibatära männens HEGEMONI bröts.

Catholics for Choice är en inomkatolsk organisation som VÄRNAR OM LIVET.  Inte bara om livet i västvärlden utan ÄVEN om livet i tredje världen.

http://www.catholicsforchoice.org/

 

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Vatikanens nya utpost i FN Francis Assisi Chullikatt

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Iréne,
    Nej det är verkligen sorgligt att omsorgen om kvinnor och barn verkar stå så långt ner på Vatikanens lista över vad som är viktigt.
    Sedan undrar jag liksom tidigare hur den naturliga familjeplaneringen går ihop med citatet nedan?
    ”I den sexuella föreningen måste möjligheten att kunna få barn hela tiden finnas med. Därför står användandet av preventivmedel i strid mot de äkta makarnas värdighet och deras kärleksförening.”
    Antingen är NFP inte så effektivt som barnbegränsningsmetod som förespråkarna säger eller så är biskoparna inkonsekventa.
    /Anneli

  2. Irene skriver:

    Anneli

    ”verkligen sorgligt att omsorgen om kvinnor och barn verkar stå så långt ner på Vatikanens lista över vad som är viktigt.”

    Och ännu en sorg blir då att inte samtliga biskopskonferenser i västvärlden samfällt SLÅR NÄVEN I BORDET och protesterar mot Vatikanens utsagor när det gäller artificiella preventivmedel.

    Det borde vara en solidaritetsfråga för samtliga katoliker i väst att inte acceptera att katolska kvinnor dör i onödan i tredje världen pga katolska kyrkans oheliga allianser med fundamentalistiska regeringar från skilda håll när det gäller kvinnors sexuella hälsa.

    Det är så tröttsamt att lyssna på ”rättrogna ” katolska celibatära moralteologer i väst och deras ynkliga försvarstal av Vatikanens vanföreställningar om katoliker och barnbegränsning.

    Vatikanens nye observatör i FN Chullikatt har doktorerat i kanonisk rätt.

    Det som är RÄTT i katolsk kanon går dock inte alltid hand i hand med det som är RÄTT ur kristen synpunkt. Pinsamt men sant.

    Ett av mina favoritställen i NT är Lukas 12: 54-57. Redan Jesus talar här om vikten av Aggiornamento skulle man kunna säga.

    Det stället borde doktorn i kanonisk rätt och ärkebiskopen Chullikatt meditera över innan han första gången kommer att uttala sig i FN om kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa.

    Vi får hålla koll på honom.

    // Irène

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Iréne,
    Jag uppfattar det som att RKK:s ”problemområden” rör sådant som kyrkans ledare inte har någon som helst praktisk erfarenhet av.
    Ärkebiskop Chullikatt har doktorerat i kanonisk rätt, men han har förmodligen aldrig varit i närheten av en kvinna i tredje världen som är på väg att dö av ett missfall, under en förlossning eller av skadorna efter en illegal abort.

    Jag tror inte att det hjälper att han mediterar innan han ska uttala sig, utan han skulle behöva ta del av den osminkade verkligheten under en tid. Då skulle han kunna uttala sig som en sann kristen och inte bara som expert på kanonisk rätt.

    Det vore verkligen bra om ledare från RKK och andra samfund nappade på Staffan Bergströms inbjudan att följa honom i fält. Det skulle i bästa fall leda till en mänskligare kyrka.
    /Anneli

  4. Agneta Sofiadotter skriver:

    Katolska ledare som går i fält med Bergström….

    Kan ni se typ Erwin B stå vid en naken uppsprättad kvinnas läger där blod, underliv, foster eller nyfött barn och smuts flyter samman?

    Kära nå’n … titta på de flesta prästers naglar. De är finpolerade, välklippta och stryker smuts notoriskt bort från altarduken.

    De flesta skulle svimma om de var tvungna att befinna sig på de ställen där Kristus befann sig. Bland spetälska, horor, tjuvar och hemlösa.

    Några veckor under fastan kan en del försöka likna… en Kristus. Och låta håret växa, skägget vara orakat och inte klippa naglarna.

    På skärtorsdagen vaskar de lite vatten på några fötter.

    Teaterpubliken är tillfredställd.

    Kristus för dem är: välpolerad och välartikulerad. Artig och korrekt.

    Agneta

  5. Irene Nordgren skriver:

    Anneli och Agneta

    Vet inte om någon av er såg dokumentären ”Med livet i händerna ” som gick på TV för en tid sedan.

    Om inte här är länken.

    http://svtplay.se/v/2059094/klipp_med_livet_i_handerna

    Staffan Bergström är faktaansvarig för denna film som handlar om situationen i Tanzania och läkarbrist och konsekvens av detta särskilt för gravida kvinnor.

    Jag grät när jag såg filmen utifrån den arroganta stil en person som Staffan Bergström blir bemött av katolska företrädare.

    Jag har sagt det tidigare och jag säger det nu igen.

    Staffan Bergström är en APOSTEL i vår egen tid.

    Men min kyrka förstår inte det.

    Staffan Bergström mailade mig häromdagen och meddelade att hans och min artikel från Läkartidningen publicerats i HUMANISTEN och Staffan betraktade detta som ”sann OIKOMENE ”.

    Jag har själv ännu inte sett det aktuella numret men jag jag känner mig hedrad att som katolik kunna försvara Staffan Bergström offentligt.

    Han har min oerhört stora respekt.

    Något jag saknar inför gängse katolska MORALTEORETIKER.

    Det spelar ingen roll vad man kallar sig för eller har för titlar.

    // Irène

  6. Irene skriver:

    Chullikatt, Vatikanens nye observatör i FN representerar prolife falangen.

    Det kunde jag räkna ut med lilltån.

    Prolife. Så missvisande namn. Så många kvinnor som dör i onödan för att denna falang får styra.

    ”Keeping such language out of UN treaties had been a priority of the Holy See and other pro-life delegations because it is language used by abortion advocates to be synonymous with abortion. ”

    ”Such language ” syftar på ”sexuell och reproduktiv hälsa”

    Det blir som att trycka på en knapp att säga dessa ord. Påven slår bakut direkt och så kommer naturligtvis hans förlängda arm i FN Chullikatt också att göra.

    Så tragiskt detta är. Prolife grupper som anklagar andra för att vara sk ”abortförespråkare ”, ett också så missvisande namn.

    http://lifenews.com/int1603.html

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *