Ärkebiskop Müller bestämmer vilka frågor som är centrala och vilka som är sekundära

Ärkebiskop Müller  har ställt upp i en omtalad intervju  för  Die Welt där han bla talar i termer av ”pogromstämning mot katolska kyrkan.”

Die Welt  ställer en fråga om  romersk centralism varpå ärkebiskop Müller svarar

”Vi lider av att ha för lite enhet.  Kyrkan  lider inte av centralism utan snarare av för starka centrifugalkrafter. Rom är inte något byråkratiskt centrum  för kyrkan utan  garanterar  orienteringen  mot Petrus  efterföljare.”

Die  Welt:  Är det inte så att de gamla tyska stridsämnena  celibat och omgifte för frånskilda osv  avspeglar  viktiga stridsämnen inom den universella kyrkan ?

Müller : Det är en skrattspegel  om man  inte  just i Tyskland   är mest orolig att över 80% av de döpta inte regelbundet  på söndagar tar del i eukaristin, alltså förverkligandet av  Kristi korsoffer.   Frekvensen av deltagande i  eukaristins, biktens och äktenskapets sakrament ,    omsorgen om  andliga kallelser och  ordenslivets förnyelse är  de  viktiga ämnena.  Gudsfrågan måste stå  i centrum , inte vissa sekundära frågor.

Die Welt:  Men kravet på lekmännens ökade deltagande är väl inte sekundärt ?

Müller : Lekmännen har  viktig  del i kyrkan.  De har trots allt  ett världsuppdrag  men   prästers och biskopars kyrkliga  ämbete är en tjänst   för kyrkan i dess helhet  för vilken de  blivit utsedda av  Kristus  och alltså inte  bemyndigat sig själva till  egen ära och fördel.

Samtalet kommer in på reformfrågor och  Müller illustrerar då  sitt krav på tolkningsföreträde på vilka frågor  han anser är centrala och vilka som är sekundära.

Müller menar att man inte tar itu med de centrala frågorna som deltagande i sakramenten och kunskap om tron. ”Ordet reform har dålig klang inom kyrkan” säger Müller och  framhåller den Helige Franciskus ,  Johannes av Korset och Teresa av Avila som förebilder för reformverksamhet.  Eller förnyelsen av liturgin och av folkfromheten som slog igenom inom alla  livets områden efter Tridentinska kyrkomötet.  Det är vad som menas med kyrklig reform enligt Müller.

Frågan om jungfrufödelse kommer upp och Müller får ta del av journalisten Heribert Prantls tolkning av jungfrufödelse som ett ” ”emancipatoriskt begrepp ”  som säger att något nytt kommit  till världen som inte är resultat av en patriarkal makt.”

Det tycker Müller är skrattretande.  ” Här handlar det inte om patriarkat. Här handlar det om det faktum att Gud blir människa och att ett mänskligt föräldrapar inte av sig själva kan förverkliga detta osv.”

http://www.welt.de/politik/deutschland/article113313904/Gezielte-Diskreditierung-der-katholische-Kirche.html

// Irène

PS Att ta del av  hur  prefekten för Vatikanens Troskongregation – som har det yttersta ansvaret för tros- och moralfrågor  för 1,2 miljarder katoliker  –  tänker och  resonerar är en skrämmande upplevelse.  Inte undra på att splittringstendensen inom kristenheten ökar  när en av  katolsk  hierarkis  mäktigaste män tydligt illustrerar att han tappat markkontakt och att han inte kan skilja på orsak och verkan. Müller tar sig friheten att  degradera  det Gudsfolket upplever som  centrala  reformfrågor  till  underordnade / sekundära frågor.  Müller saknar insikt att just detta beteende,  att ge sig själv tolkningsföreträde i vad det vara må, är en av  ORSAKERNA  till att katoliker tappar intresse för sin kyrka dvs att gå i kyrkan och delta i sakramenten. Müller personifierar  motsatsen till en god ledare genom att inte lyssna, genom att respektlöst negligera, skratta åt och kränka de människor han är satt att leda.

Müller drömmer sig tillbaka till den tid då hans Troskongregation grundades för att bekämpa protestantiskt kätteri, till en tid  då böcker och läskunnighet var en sällsynthet,  till  en tid då ”fel” böcker hamnade på Index, till den tid då kyrkan hade full koll på läget.

Müller klarar inte av att katolska kyrkan 500 år senare befinner sig i Internetvärlden och att katoliker vill bli behandlade och respekterade  som myndiga, kompetenta  vuxna människor och inte som olydiga skolbarn.


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *