Islossningen har börjat ? Kardinal Kasper föreslår kvinnligt diakonat …..

Har islossningen börjat också inom katolska kyrkan ……?

Kardinal Kasper föreslår kvinnligt diakonat ……….

http://www.youtube.com/watch?v=xyju6RK1RwA

http://www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/bischofskonferenz-kardinal-kasper-schlaegt-neues-amt-fuer-frauen-vor-a-884622.html

Signum skriver

”En särskild diakonissvigning och mer medstämmande för kvinnor i kyrkan, det föreslog kuriekardinal Walter Kasper under de förberedande mötet i Trier inför den tyska biskopskonferensens vårmöte. I ett föredrag ställde han frågan om inte den katolska kyrkan ”inför de nya utmaningarna” borde kunna räkna med ett sakramentalt ämbete för kvinnor och som har en ”egen profil”.”

http://signum.se/vigda-diakonissor-i-den-katolska-kyrkan/

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 svar på Islossningen har börjat ? Kardinal Kasper föreslår kvinnligt diakonat …..

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    tiden för den sortens kompromisser är för länge sedan ute. Varför skall kvinnor nöja sig med halv rättvisa och halv respekt?

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Allt är nu bara en tidsfråga.

    Det här är en början ingen kommer att kunna stoppa ………..

    http://www.youtube.com/watch?v=naMXJT2jk20

    // Irène

  3. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    Kardinal Kasper erbjuder ingenting utöver en innehållslös titel.

    Gert

  4. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    En kardinal som under förberedande möte inför tyska biskopskonferensens vårmöte öppet beskriver hur han ”suttit vid skrivbordet och fått en idé om vad som skulle vara möjligt att kunna göra här och nu för att sedan stegvis gå framåt istället för att bara helt meningslöst alltid bara tala om vad som inte är möjligt ……..”

    Anden blåser vart den vill och helt klart vill Anden blåsa år vårt håll ………

    Här ytterligare videoklipp från samma tillfälle 20 febr

    ”Ur biblisk synpunkt framgår det tydligt och klart att man och kvinna är jämställda. Ur biblisk synpunkt framgår det likaså att kvinnans underordning under mannen och mannens övertag över kvinnan är syndens struktur, det var inte den skapelseordning som Gud ville ha……..”

    Jag tycker mig höra hur Kasper också lobbar för att få in kvinnor i beslutsfattande positioner .

    Jag uppfattar att Kasper underförstått inte anser att ämbetsvigning längre ska vara förutsättning för att komma ifråga för beslutsfattande positioner inom katolska kyrkan.

    http://www.youtube.com/watch?v=mbBZNjEGh90

    Jag tycker det känns som att Anden tydligt blåser åt vårt håll och ger oss vind i seglen…….

    // Irène

  5. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag hoppas du hör rätt. Men jag hör också hur Kasper varnar för situationen i den anglikanska kyrkan och säger att de problemen vill han inte ha in i den katolska kyrkan. Jag antar att han syftar på anglikanska kyrkan har kvinnliga präster och män som inte accepterar detta.
    Alltså prioriterar han lugn och ro i herrklubben framför rättvisa. Det imponerar inte.

    Gert

  6. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Jo på mig imponerar det att strax inför ett påveval vara så frimodig som kardinal.

    Jag tror att Kasper kommer att delta i konklaven.

    Han är under 80 år den 28 febr när påven avgår vilket är förutsättning att få delta.

    Kasper fyller 80 år den 5 mars……

    // Irène

  7. Irène Nordgren skriver:

    På tyska biskopskonferensens vårmöte i Trier riktar kardinal Lehman i Mainz ett krav till Vatikanen att komma med ett bindande beslut angående vigning av kvinnor till diakoner.

    Lyssna på nedanstående länk !

    ”Wir sind Kirche” framhåller att kvinnor ska ha tillträde till kyrkans alla vigningar och Annegret Laakman från Wir sind Kirche framhåller att diakonat för kvinnor ska ses som ett förstadium till prästämbetet.

    http://www.swr.de/nachrichten/rp/-/id=1682/vv=teaser-12/nid=1682/did=11021048/1nusqz4/index.html

    // Irène

    PS Min kommentar är att självklart ska kvinnor ha tillträde till alla kyrkans vigningar som män har men liksom diakonatet för vissa män är en tjänst i sig och inte bara ett förstadium till prästämbetet så ska ett kvinnligt diakonat självklart kunna leda till prästämbete men också kunna väljas som ett slutmål i sig.

    Den nye påven får det hett om öronen att hantera de enorma krafter som nu frisläppts i den islossning som är på gång ……..

  8. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag hoppas du har rätt, men kardinal Kasper föreslår ett slags B-diakonat för kvinnor. Prästvigning anser han vara utesluten.
    Med militära termer kan man likna Kaspers förslag vid en taktisk reträtt, en så kallad frontförkortning. Syftet är i så fall att stärka motståndet mot kvinnors likaberättigande i kyrkan inte att ge dem hopp om likaberättigande.
    Kyrkans apartheidsystem skall avskaffas inte reformeras.

    Gert

  9. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”taktisk reträtt” som ett första steg eller omvändelse under galgen – vi är på väg mot avskaffandet av ett ”apartheidsystem”………..

    // Irène

  10. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag hoppas du får rätt.

    Gert

  11. Anneli Magnusson skriver:

    Jag var inte heller helt förtjust i budskapet. Det kan vara så att kardinal Kasper insett att katolska kvinnor måste ges möjlighet att vara mer delaktiga i hur Katolska kyrkan leds och att det gynnar alla. Det verkar i så fall rimligt att han föreslår att man tar det steg för steg, med tanke på hans position.

    Men hans påpekande, om jag uppfattade honom rätt, att kvinnliga diakoner i så fall ska ha andra uppgifter än manliga och att kvinnor inte kan bli präster, tyder på att uppsåtet kan vara det Gert skriver, en taktisk reträtt. Det ska se ut som om kvinnor ges mer inflytande fast det inte är så.

    Jag föreslår uppmuntran till det Kasper säger är hans syfte att stärka kvinnors ställning, vaksamhet i och med att allt inte tyder på att så är fallet och till sist att fortsätta arbeta för jämställdhet mellan män och kvinnor.
    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *