Könsapartheid i katolska kyrkan

Under rubrik ”Könsapartheid i katolska kyrkan ” skriver Gert Gelotte i Dagens Seglora

”Män beslutar, kvinnor tjänar. Parallellen med det sydafrikanska apartheidsystemet är lika uppenbar som plågsam, skriver Gert Gelotte, som är journalist och ledarskribent på Göteborgsposten, katolik och en av initiativtagarna till reformnätverket Katolsk Vision.”

”Det kan gå fort och det kan dröja länge. Men likabehandling av män och kvinnor är absolut nödvändig för katolska kyrkans trovärdighet. Det går inte att predika rättvisa och rättfärdighet och samtidigt upprätthålla ett apartheidsystem som underordnar den ena halvan av mänskligheten och upphöjer den andra.”

http://dagensseglora.se/debatt/

http://dagensseglora.se/2013/03/06/apartheid-i-katolska-kyrkan/

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Könsapartheid i katolska kyrkan

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Katolsk hierarki har målat in sig i ett hörn genom att sätta en ära i att inte ge efter för ”tidens moderniteter” i tex i synen på kvinnor.

    Pinsamt att det var det sekulära samhället som först måste lära och uppfostra katolsk hierarki när det gällde synen på sexuella övergrepp på barn och nu också fortfarande i synen på jämställdhet mellan män och kvinnor och mellan hetero-och homosexuella.

    Om det är någonstans det behövs evangelisering så är det i Vatikanen.

    Om det är någonstans som Jesu inställning till alla människors lika värde har hunnit längst så är det i vår tids sekulära demokratier.

    Paradoxalt skulle man kunna säga att på den fronten -när det gäller jämställdhet- så är vårt sekulära samhälle mer kristet än katolska kyrkan.

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *