”En ”high five” på trapporna utanför Högsta domstolen i Washington efter onsdagens domar.”

”USA:s högsta domstol röstade på onsdagen igenom två beslut som båda ses som milstolpar för homosexuella par. I en dom fastslås att gifta par ska ha samma rättigheter som heterosexuella, och den andra domen banade väg för att tillåta homoäktenskap i Kalifornien.”

http://www.dn.se/nyheter/varlden/hd-domar-starker-homosexuella-par/

”USA biskopar besvikna över Högsta domstolens  beslut. En tragisk dag för äktenskapet och vår nation.”

Protestantiska kyrkor däremot var överlyckliga över beslutet och firade med klockringning 45 minuter…….

”The Evangelical community on the other hand was overjoyed by the news. Eight Washington-based Protestant Churches, including the National Cathedral, celebrated the Court’s decision with joyful bell-ringing. The Cathedral’s bells tolled for a whole 45 minutes.”

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/world-news/detail/articolo/gay-cattolici-catholics-catolicos-25987/

Thomas Reese SJ kommenterar Högsta Domstolens  beslut så här i National Catholic Reporter

”Fram tills nyligen har de ledande rösterna och strategerna för biskopar  angående samkönade äktenskap varit kardinal Dolan- ordförande för USA biskopskonferens och ärkebiskop Salvatore Cordilione i San Francisco-ordförande för kommitttén för äktenskapets försvar- med hjälp av ledande företrädare som ärkebiskop William Lori i Baltimore och kardinal Francis George i Chicago. ”

Nu uppstår frågan. Kommer det att löna sig för katolska biskopar att fortsätta kämpa mot samkönade äktenskap ?  Högsta domstolens beslut om samkönat äktenskap betyder att den politiska striden har förskjutits bort från USA biskopskonferens till biskopskonferenser inom  olika delstater.

http://ncronline.org/blogs/ncr-today/bishops-gay-marriage-fight-moves-states

// Irène

PS Inte undra på att kardinal Dolan är besviken.  Och som lök på laxen kommer Helmut Schüller efter sin säkert framgångsrika turné i USA i sommar att överlämna en jättehög med röda band till kardinalen som hälsning från USA katoliker som önskar reformer…….

Kardinal Dolan behöver fråga sig själv hur det kommer sig att kristna människor kan ha så olika svar på samma frågor och inse att så kommer det nog alltid att  vara men att det inte måste betyda att kristna människor inte skulle kunna  samsas INOM  sina olika kyrkor och också MELLAN  sina olika kyrkor kring gemensamt nattvardsfirande………

Helmut Schüller skulle på hemväg från USA behöva göra en avstickare hit till Norra Ishavet ……..