Att tala och verka i TRONS LJUS

Vatikanens senaste encyklika LUMEN FIDEI ”ett verk av 4 händer” präglas till största delen av Benediktus tro på en  Gud som gynnar män framför kvinnor och heterosexuella framför homosexuella.

Tro hit och dit……..jag tror nog inte på samma diskriminerande Gud som Benediktus och det återstår att se om  Franciskus – som satt sitt namn under encyklikan -gör det…….?

Tragiskt att påvar  inte inser att förkunnelse om   TRO, HOPP och KÄRLEK   är inkompatibelt  med FÖRTRYCK och DISKRIMINERING.

Men å andra sidan förutsättning för att just bli påve är  just att INTE  inse detta.  Den som insett detta blir aldrig påve men ibland  president i USA  som tex Barack Obama eller  Jimmy  Carter.

Grundförutsättning  för  att kunna bli  påve är att förkunna över- och  underordning mellan könen och mellan hetero-och homosexuella.

Varken Obama eller Carter   tycks heller tro på samma diskriminerande Gud som påvarna i Vatikanen eller biskoparna i USA biskopskonferens.  Såväl  Carter som Obama har gjort sig kända för att  spegla en djup Gudstro just  genom att politiskt verka för jämställdhet mellan män och kvinnor och mellan hetero-och homosexuella.   Obama gått i spetsen för  homosexuellas likaberättigande  tex genom att politiskt  verka för samkönade äktenskap och Carter kämpar fortfarande för kvinnors likaberättigande.

DN rapporterar

http://www.dn.se/nyheter/varlden/religiosa-ledare-anklagas-for-kvinnofientlighet/

om konferensen The Mobilizing Faith for Women 28 juni där

”USA:s före detta president Jimmy Carter går till attack mot religiösa ledare från olika trosinriktningar. Med sin passivitet godkänner de kvinnofientlighet av alla slag, menar Carter.”

”– Det finns en stor ovilja bland manliga och en del kvinnliga ledare att tillstå att det här är något som existerar, att det är allvarligt, att det är oroväckande och att det oförväget borde tas itu med, sade Nobelpristagaren vid konferensen The Mobilizing Faith for Women som han och hans människorättsorganisation Carter Center arrangerat.”

Lyssna på Jimmy  Carter när han beskriver trafficking som en omskrivning för vår samtids slavhandel  främst med kvinnor och ofta för sexuellt ändamål.  Carter  beskriver hur många av världens kvinnor utsätts för  fysisk och psykisk misshandel,  omskärlelse  och annat våld,  förtryck och  diskriminering och hur kvinnor får hålla tillgodo med  sämre löner och sämre möjlighet till utbildning.

Och sist men inte minst hur kvinnor  inte anses lika värdiga att göra tjänst inför Gud  som män och därför utesluts från att bli kvinnliga ämbetsbärare.

// Irène

PS Signum kommenterar senaste encyklikan skriven av män FRÄMST för  män.

Att Ulf Jonsson SJ inte tycker detta på något sätt är anmärkningsvärt  är  inte på något sätt anmärkningsvärt

http://signum.se/lumen-fidei-nya-encyklikan-publicerad/

ENCYCLICAL LETTER
LUMEN FIDEI
OF THE SUPREME PONTIFF
FRANCIS
TO THE BISHOPS PRIESTS AND DEACONS
CONSECRATED PERSONS
AND THE LAY FAITHFUL
ON FAITH

http://www.vatican.va/holy_father/francesco/encyclicals/documents/papa-francesco_20130629_enciclica-lumen-fidei_en.html

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

52 svar på Att tala och verka i TRONS LJUS

 1. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  Kom ihåg att man bara blir sur på människor som inte är en likgiltiga och att bristen på överseende med andra kan bero på att allt överseende redan gått åt ……….åt sig själv….. ty ju större blinda fläckar man har ju mer överseende med sig själv går åt till att dölja dessa…….

  Shalom

  // Irène

 2. Anneli Magnusson skriver:

  Bengt och Iréne,
  Kanske är auktoritetsbundna en bättre benämning?
  Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *