Människan är liten på jorden om man inte bygger ett tempel.


Eftersom många av er följde mig i mina tassemarker Fredrika i Lappland då jag köpte ett hus bredvid ett berg som skars av på toppen o där det sattes två stora Buddor upp till gammalfolks förvåning ”Har Jesus försvunnit, säg?” …ja, ni följde mig här på bloggen när jag hade ett gräsmattekafe o talade om interreligion en hel sommar men mest fick höra om småfolk o väsen… Små krumbuktiga samer o gammalfolk från byar som bott samman i generationer med väckelserörelser, pingstkyrka o laestadianer.

eller när jag satt vakt på berget med Buddastatyerna o en vidsvid fantastisk utsikt över södra lappland o hur jag guidade med en galen buddamunk som slog på trumma bakom folk…jagadedom så att de sprang i cirklar runt buddastatyn för sedan jagas fram till gåvobössan…en gåvobössa vars pengar alltid stals av kristna för att hindra tempelbygget . De kristna som bad i Blåhuset nere i byn.

De flesta bedjare mot templet var Ulf Ekmans folk. dvs livets ordare. De som nu är fint folk för en del katoliker. De stal om nätterna o slog sönder snablar på tempelelefanter i sten. Som jag fick laga som konstnär.

eller när jag tog emot Thailands största kvinnliga lama som skapat hem för fd prostituerade kvinnor o deras barn för att de inte skulle ta abort o hur hon bodde på ovanvåningen med tjänstenunnor men att de lyckades spräcka en vattenledning med sina krafter…

eller när jag mötte björnen en hel vecka …en o samma björn…. o fick björnfrossa o att det var en så stark upplevelse att jag i min skräck glömde att man kan tro på G-d. Jag som bara ville ge pitepalt till lilla söta räven bakom vedbon.

Imorgon på tv2 20.00 går Ola o Jannes dokumentär om kommunalråd Bert-Rune som ofta satt med Boontin i mitt kök. Rune som växte upp i en stuga i en skog som sällan ser folk.

Och till saken hör i detta high chaparall-land att folk var mer eller mindre tossiga. Och som ni vet tog jag nattvarden bakom en traktor framför skrot av en pingstpastor som Janne o Ola spelade in o hur jag sedan förstod att han  hade synen att ”det var lika gott åt judar att de dog under Hitler för de hade ju dödat Jesus” o jag blev paralyserad … hur samme man bad hela sommaren i sitt fönster att buddisterna skulle ta upp biblarna i vitrinskåpet i mahogny som han satt utmed väggrenen. Biblar på Thai. Efter 3 somrars idogt bedjande berättade han glädjestrålande att nu var en Bibel borta o ”Nu får de se på annat må du tro…nu verkar Jesus o räddar’n från Satan”.

Och hur jag fick Ola o Janne att radera bort mig o min nattvardsgång ur filmen.

Och alldeles i förrgår pratade jag med Ola på tv i Umeå o ni ska veta att Ola o Janne som gjort filmen hade nog en lika hialös upplevelse av den religiösa människan som jag fick… under 10 år i Lappland i väntan på templet.

Se filmen imorgon …jag tror ni kommer att le…. vi är bara små människor trots allt…

o många människor är rara…

Agneta

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 svar på Människan är liten på jorden om man inte bygger ett tempel.

  1. Elisabet Albertsson skriver:

    Agneta,

    jag ser fram emot att se filmen.
    Jag fick en alldeles speciell känsla för Tempelberget och dess vackra omgivning när jag besökte dig för några år sedan. Vad fint om ett tempelbygge blir av där! En underbar plats.

    Elisabet

  2. Elisabet Albertsson skriver:

    Obs! Jag såg filmen igår. Måste säga att den vill jag INTE rekommendera.
    Elisabet

  3. Agneta Sofiadotter skriver:

    Elisabet

    Berätta varför. Intressant. // Agneta

  4. Agneta Sofiadotter skriver:

    Elisabet

    Jag vill verkligen höra varför man inte ska se filmen om en oakademisk och om religion okunnig man uppvuxen i en mycket enkel stuga i skogen kämpa för sin bygd och för en fredligare religion. Bert-Rune vet inte skillnad mellan katolska kyrkan o den lutherska. Han är inte ensam om det vilket vi bör minnas då o då ….

    Det är lätt att håna o slå sig för pannan o nedlåtande le åt en sådan tapper man speciellt om man valt katolsk kyrkans finfina värld i Sverige. Och vill vara bland finfint folk ….

    En kamp mot Goliat.

    Och om inte man är finfin kulturell som ler nedlåtande så kanske man är en kristen som de kristna i filmen eller som jag berättade om: de som stjäl gåvobössa för att djävulen inte ska få finnas.

    Jag vet att detta är inte du, Elisabet…du är motsatsen än ovan men jag blir ändå förvånad.

    Bert-Rune o jag blev osams — det skrällde ordentligt— men jag blev gripen o rörd o tycker att han är fantastisk.

    Och hur denne Bert-Rune bli lurad därför att han är naiv. Och vill tänka gott.

    FÖR MIG är han en hero!

    Så berätta Elisabet varför man inte ska se den?

  5. Elisabet Albertsson skriver:

    Snälla, kära Agneta,

    Jag förstår så väl din undran, men har inte kunnat svara dig på ditt ”varför”.
    Det beror på ett missförstånd och ett felklick. Så tokigt. Min mening i grunden var att rekommendera filmen, men ett par vänner till mig var intresserade av det vackra landskapet, och till dem ville jag säga att jag inte kunde rekommendera den för just landskapets skull…

    Det var mycket intressant att följa förhandlingsprocessen.

    Jag håller helt med dig om att Bert-Rune är en fantastisk person, som kämpar för sin bygd.  
     Det vill jag verkligen betona med stora bokstäver! Jag gillar hans godhet, hans framåtanda, hans välvilja, hans bidrag till interreligiöst tänkande mm

    Jag har inte sagt något annat. Andra omdömen får stå för dig och övriga personer du kan tänkas ha hört.
     
    Det var lätt för mig att förstå att mitt kortfattade svar kunde ge felaktiga antaganden!  Därför försökte jag tidigt, så gott jag kunde, radera mitt inlägg, men misslyckades. (Den som skriver borde få kunna radera sitt eget material!) Att min mening var av annat slag  framkom ju inte alls (tids nog får du den enkla förklaringen).

     Mitt svar blev avhugget på grund av en viktig och allvarlig händelse.  Det är en personlig angelägenhet som kommer att uppta mig den närmaste tiden.
     
    Alltså alla som läser här – Se filmen!! Den är bra!

     Allt gott
     Elisabet

  6. Irène Nordgren skriver:

    Agneta och Elisabet

    Jag gillade också Bert-Rune.

    För mig framstod han som en BROBYGGARE ……..eller för att uttrycka mig på vatikanska en levande PONTIFEX……..

    // Irène

  7. Agneta Sofiadotter skriver:

    Kära systrar

    Kul att ni gillade Bert-Rune! Speciellt roligt var det när han körde förbi mitt hus med grävskopan o munken satt i skopan. Eller när han klädde sig fin i cowboyhatt, spetsiga boots o flera raggarljus på bilen o skulle ut o jaga älg.

    Ola o Janne som gjorde filmen var ju rädda för att han skulle framstå som en Jokkmoksjocke eller en Åsa-Nisse men att de hoppades att hans mänskliga sida skulle framgå.

    Ja, Irene… man behöver inte vara lärd för att vara en brobyggare mellan religioner. Tvärtom tror jag det är en fördel att inte vara det.

    Elisabet

    Hoppas inget hemskt har hänt. Din lilla argbigga till hund lever väl än?

    kram Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *