Erik Helmerson och DN på internationella kvinnodagen

Vänner,

I dag läste jag med stort nöje Erik Helmersons ledare i DN om jämställdhet: Det är en text som träffar huvudet på spiken, som så ofta när Helmersson skriver.

http://dagens.dn.se/#reader/9371/a/3117188214

”Några mediokra herrar blockerar vägen …”, skriver Helmerson om den ojämlikhet kvinnor möter – i skidspåret som i näringslivet. Men hur är det med den katolska kyrka både Helmerson och jag tillhör? Där spelar det ingen roll om herrarna är mediokra eller inte. Alla kvinnor är ytterst och till sist underordnade män. Det tydligaste exemplet är förbudet mot kvinnliga präster.

Jag tror säkert att Erik Helmerson på kyrktrappan har samma åsikt om jämlikhet mellan män och kvinnor som på DN:s redaktion. Jag har nog bara brustit i uppmärksamhet. Dock kan jag inte påminna mig att jag läst något där Helmerson tagit tydlig, offentlig strid för kvinnors rättigheter i katolska kyrkan.

Skall jag lägga mig i detta? Är inte Erik Helmersons katolska tro hans privatsak? Nej, jag tycker inte det. I går 7/3 skrev han en ledare där han kritiserade Svenska kyrkan för vänstervridning och politisering på teologins bekostnad. Det där är en vanlig åsikt bland konservativa katoliker som sätter likhetstecken mellan teologi och konservativ teologi. Konservativa katoliker som i sin hemmablindhet inte ser hur stark den politiska konservatismen i olika gestalter är inom katolska kyrkan.

Nåja, med detta vill jag inte beskriva Erik Helmerson. Jag känner honom inte. Men genom att skriva om andra kyrkor har han valt bort tron som privatsak.

Jag tar gärna emot hjälp. Ni som läst Erik Helmersons flammande uppmaningar till jämställdhet mellan könen i katolska kyrkan kan väl tipsa mig om var, så att också jag kan glädja mig över dessa texter.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Erik Helmerson och DN på internationella kvinnodagen

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Ni som läst Erik Helmersons flammande uppmaningar till jämställdhet mellan könen i katolska kyrkan kan väl tipsa mig om var, så att också jag kan glädja mig över dessa texter.”

    Jag kan tala för mig och jag har då i alla fall aldrig i skriftlig form läst någon uppmaning om jämställdhet inom katolska kyrkan av katolske ledarskribenten i DN Erik Helmerson. Inte heller någonsin hört honom som katolsk representant propagera för jämställdhet i någon paneldebatt. Allt Erik Helmerson ger ifrån sig offentligt om katolska kyrkan är noggrannt FILTRERAT genom det du så fyndigt brukar kalla BULLERBYFILTER.

    En ledarskribent som Erik Helmerson är Gefundenes Fressen för Stockholms katolska stift. Stiftsledningen kan lugnt luta sig bakåt och gnugga händerna i förtjusning över gårdagens och dagens alster i DN författade av Stiftets lydige Bror Duktig.

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *