Hans Küng ”Går kyrkan att rädda ?” Del 2

Forts på radiosamtal 3 juli med Hans Küng med anledning av hans nyutkomna bok  ”Går kyrkan att rädda ?”

–   Det gäller alltså påvens makt – och sanningsmonopol?

”Ja just det”

–  Är det så att säga den ömma punkten?

”Jag hade föreställt mig att om en påve hade fortsatt på Johannes XXIII  linje så skulle Petrusämbetet varit storslaget  som ett ämbete som  sköter ledningen , som inspirerar och är samlande.  Det nuvarande påvedömet är som ett institutionaliserat herravälde som söndrar. Påven söndrar  kyrkan .

Enligt den senaste undersökningen vill  80% av tyska katoliker ha reformer. Det  är de  20 % som inte vill ha reformer som dock är de som tas på allvar. Det finns biskopar som tror att katoliker kan delas in i 2 partier. Det stämmer inte. Det finns inga två partier.  Majoriteten vill ha reformer.  Det är  bara en  liten talför minoritet som är mot reformer,   men de representerar inte den kyrka  som vi önskar oss.  Vi vill som Gudsfolk ha en kyrka  som alla tillhör. Vi vill inte ha en  härskarklick som dominerar allt.”

–   Borde  inte er kritik av den nuvarande påven istället  riktas mot själva kyrkosystemet snarare än påvens personlighet?

”Det ligger också i påvens personlighet. Joseph Ratzinger  har konservativt ursprung . Det har  jag också.  Det är ingen skam.  Tvärtom  det skulle  kunna innebära  en styrka.  Men han har internaliserat sitt   konservativa  ursprung .  Han har främst vistats i Tyskland och har inte lärt känna världen  särskilt väl. Så kom han till Rom  och bor där i ett konstgjort ghetto,  där man inte tar på allvar vad som händer i världen.  Om man  läser   vissa yttranden  – som  tex  i dekretet  om de andra kyrkorna, som han offentliggjorde  redan som kardinal – så frågar man sig – var lever den mannen egentligen ? På månen ? Nu har han förkunnat en evangeliserings kampanj som  absolut inte är övertygande.  Hur skulle man för det första kunna evangelisera världen  med en katekes som bokstavligen väger 1 kg.  Är det något att bjuda människor ?

Sedan har vi frågan om läroämbetet.  Påven talar uttryckligen  om  ”påvliga läroämbetet ”.   Det är naturligtvis något som ingen upplyst människa längre accepterar.

Vem kan tolerera  att en enstaka person gör anspråk på att inneha den lagstiftande, verkställande och dömande makten över drygt en miljard människor. ”

Intervjuaren  påpekar  att det märks att Hans  Küng är upprörd över påven och undrar  om det är agg ?

”Nej jag tycker att jag personligen fortfarande kan tala med påven på ett bra sätt.  Vi brevväxlar  och han vet att för mig handlar  det bara om  kyrkan,  men om vars väg jag  har en diametralt annan uppfattning än han.

För mig handlar det om att  påvisa att det inte är pga påven Ratzinger som vi hamnat i denna situation utan pga utvecklingen sedan 1000 talet. Men Joseph Ratzinger och redan hans föregångare har gjort allt för  att återvända till kristendomens medeltida paradigm. ”

–  Går det inte att härleda det romerska systemet från NyaTestamentet eller från kyrkohistorien ?

”Nej ordet ”hierarki”  kan ni inte hitta någonstans  i Nya Testamentet. Men ni hittar ordet” diakonia ” 6 gånger  bla i det kända stället  ” Den som vill vara störst bland er skall vara de andras tjänare.”  Fottvagningen är också karaktäristisk  för detta.  Men påven vill ju vara herrarnas Herre . Han uppträder som en modern Farao.  När ni  tittar på ceremonierna i Sankt Peterskyrkan  : En enda person är i mitten. Alla biskopar är långt borta. De är bara statister som inte   säger något, det är bara en som talar, en som bestämmer allt. Det är väl ingen kyrka för  vår tid och den motsvarar inte heller på något sätt Nya Testamentet  och dess tid då  broderskap rådde och  kvinnor  deltog och då  församlingen verkligen var karismatisk som i de Paulinska församlingarna.

Det är motsatsen till våra dagars praxis.  Idag råder en medeltida struktur som i stort sätt numera  bara återfinns i arabiska länder. Kyrkan påminner om kommunismen. Den baserade sig  ju också på en partisekreterare som bestämde allt. Och alla utnämndes utifrån hur regimtrogna de var.    Det påminner om hur det  är med biskoparna.  Men allt färre accepterar detta auktoritära system.  Inte ens i arabiska länder accepteras autokrater längre. Jag tror att autokrater inte heller inom kyrkan har  någon framtid mer.”

// Irène

Forts följer

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hans Küng ”Går kyrkan att rädda ?” Del 2

  1. Samuel Johansson skriver:

    Irène.

    Den här intervjun gör mig alldeles varm om hjärtat och får mig att tänka på en passus i den paulinska lovsången till kärleken, framförallt orden om kärlekens glädje i sanningen:

    ”Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.” 1Korint.13.

    Hans Küng älskar Kyrkan och som vän till Ratzinger kan han med gott samvete säga de sanningens ord påven, hierarkin och hela Kyrkan behöver höra.

    Kan denna klarsynta bok bli den tunga impuls som igångsätter processen till ett tredje koncilium? Vad mera krävs? Schönborn som påve?

    Tack, Iréne, för arbetet med och publiceringen av denna, den mest träffsäkra diagnos som gjorts.

    Samuel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *