I tystnaden möter vi Gud

I kväll sände SVT  första avsnittet i den brittiska serien Den stora tystnaden där benediktinermunken  fr Christopher Jamison inbjudit fem personer till åtta dagars tystnad. Det är i tystnaden som vi kan möta oss själva och Gud är hans budskap.  Tystnaden, enkelheten och inte minst respekten för att varje människa har sin unika väg till Gud genomsyrade första avsnittet, som alltså lovar gott inför fortsättningen.

Platser som fr Christopher Jamisons kloster och det reträttcenter drivet av jesuiter, där seriens deltagare tillbringar de åtta dagarna i tystnad, är också en del av Katolska kyrkan. Egentligen är det vetskapen om att det trots allt finns platser och människor i kyrkan som förmedlar en innerlig tro och längtan efter Gud som gör att jag fortfarande är katolik.  Jag kan oroa mig för att påven och Vatikanen ska förstöra detta med, som jag upplever det, ytliga prioriteringar som makt, regler, vurm för komplicerade ceremonier osv . Men tar man benediktinerna som exempel  har de trots allt klarat sig ett bra tag…

Om allt vore elände i Katolska kyrkan skulle det vara meningslöst att stanna kvar, men ännu finns det hopp och anledning att tro att vad jag och andra  gör betyder något för helheten.

http://svtplay.se/v/2496835/den_stora_tystnaden/del_1_av_3

/Anneli

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *