-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: oktober 7, 2011
Brudmystiken- lite historik
Brudmystiken har sina rötter långt tillbaks i tiden. I mitt förträffliga symbollexikon (Biedermann) kan man under rubriken bröllop läsa att detta hos nästan alla folkslag uppfattats som en förening av motsatser. En komplettering som är mer än summan av delarna. … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
5 kommentarer
5 svar till ”Brudmystiken- lite historik”
Höga Visan ska förstås nämnas i sammanhanget och även där finns liknande texter i andra samtida religioner.
”Scholars have noted that Song of Songs shows similarities of various kinds with other Ancient Near Eastern love poetry in general,[20] but particularly some Sumerian erotic passages,[21] and the Ramesside Egyptian love poetry.[22] Discussion of similarities with Tamil love poetry was also of interest in scholastic discussion in the late 20th century.”
http://en.wikipedia.org/wiki/Song_of_Songs
Jag föredrar de engelska artiklarna på wikipedia eftersom de i allmänhet är mer utförliga, men jag länkar till den svenska också som är helt okej, kort och koncis och där man bl.a. kan läsa:
”Det råder ingen enighet kring bokens ursprung. Den kultisk-mytologiska teorin betonar likheterna mellan Höga Visan och sumerisk-ackadiska texter som hör ihop med hieros gamos, det heliga bröllopet mellan växtlighetsguden Tammuz och gudinnan Ishtar. Dessa likheter skulle då visa att texterna har sina rötter i kanaaneisk fruktbarhetskult. Att Tammuz-kulten fanns representerad i Israel framgår av Hesekiel 8:14.”
http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6ga_Visan
Anneli,
Hur ser du på temat Brud och Brudgum i RKK?
Om du jämför med hundrats myter världen över som alla beskriver samma sak förening mellan en gud och gudinna och att detta ögonblick är alfa o omega för livets och jordens fortbestånd?
I indiansk mytologi, i nordisk mytolologi, i egyptisk, i många många ….. i en eller annan tappning. Sexuellt och andligen förenas moder jord och fader himmel för att uttrycka det enkelt. Nå, nu är ju inte RKK i en sexuell förening med brudgummen …
ELLER?
Även anti-sexualitet är sexualitet. Ligger det en hund begraven här?
Det gör väl inget om vi trevar lite… ämnet är ju svårt…så bra då om är tillåtande.
Agneta
Agneta,
Jag försöker som du ser följa brudmystiken bakåt i tiden och sätta in den i sitt historiska sammanhang.
Under medeltiden verkar den ha omvandlats till ett hängivet, i våra ögon närmast erotiskt, möte med Jesus.
Men vad denna tradition med rötter i uråldriga fruktbarhetsriter kan tillföra dagens Katolska kyrka är jag osäker på.
Kanske skulle det fungera om man mer strikt använder metaforen brudgum och brud om Gud kontra människan, utan att blanda in några ställföreträdande präster? Med epidemin av sexuella övergrepp som härjat/härjar i Katolska kyrkan är det kanske det bästa. Eller så passar den helt enkelt inte längre.
Vad tycker du själv och övriga?
Anneli
Anneli, Agneta.
”Kanske skulle det fungera om man mer strikt använder metaforen brudgum och brud om Gud kontra människan, utan att blanda in några ställföreträdande präster?”
Just så, Anneli. Som Agneta visar är denna metafor universell, frukten av en mytisk universal med andra ord.
På det sätt Bibeln turnerar myternas – och världslitteraturens – främsta av genomgående teman, kärleken och döden, får de sin lösning i ett crescendo som förberetts sedan kulturernas gryning: passionshistorien.
I Jesu passion kommer de mest allmängiltiga av mänskliga villkor till uttryck och får sitt ultimata svar: kärleken segrar över döden. Det finns knappast någon människa som inte känner igen sig i det dramat och tar emot det som ett evangelium om det nakna mötet mellan Gud och människa.
När organiserad religion degenererar till att profitera på människans djupaste behov, istället för att tillfredsställa det ex gratia, har den förlorat sitt existensberättigande och måste renoveras från grunden för att återfå sin relevans, sin legitimitet.
Upp 22:17
Och Anden och bruden säger: ”Kom!” Och den som hör det skall säga: ”Kom!” Och den som törstar skall komma. Och den som vill skall fritt få dricka av livets vatten.
Samuel.
Samuel,
Ja visst en förening mellan det gudomliga och mänskliga är uppenbarligen en allmänmänsklig erfarenhet/önskan.
Frågan är om metaforen fungerar bättre under vissa epoker än under andra? Medeltidens mycket hängivna och passionerade förhållningssätt till Gud och tron har jag nämnt, sedan borde även 1600-och 1800-talen med liknande inställning till tillvaron tilltalats av brudmystiken. Men det senare är bara en aning, som måste beläggas av mig eller kanske någon annan som känner till det.
Kanske är du inne på liknande tankebanor när du skriver att den organiserade religion kan vara ett hinder? De olika religiösa uttrycken kräver lämplig jordmån och vård för att blomma ut. Och jag har svårt att tänka mig att t.ex.en Bernadette av Lourdes om hon levt nu skulle få plats i den dagens intellektuella Katolska kyrka.
Anneli