Archive for augusti, 2022

Published by Irène Nordgren on 27 aug 2022

Som den naturligaste sak i världen 100 % manlig representation – 20 nya kardinaler

Vatican News 27 augusti 2022

”Kardinalsutnämnda från fem kontinenter fick ta emot sin röda biretta och ring av påven Franciskus på lördagen. Tre nya ordnar kommer att ha representanter i kardinalskollegiet, och fyra nya länder: Mongoliet, Paraguay, Singapore och Östtimor. ”

https://www.vaticannews.va/sv/paven/news/2022-08/konsistoriet-20-nya-kardinaler-och-2-helgon-till-den-universell.html

// Irène

PS Som den naturligaste sak i världen manifesteras 100 % manlig representation !

Inte en kvinna så långt ögat når !

PS America Magazine 21 april 2022 Phyllis Zagano undrar om katolska kyrkan är redo för kvinnliga kardinaler

https://www.americamagazine.org/faith/2022/04/21/lay-female-cardinals-242874?fbclid=IwAR0T91Fy1Lr4oT5MWob2xaw7Gouh4-3mR2OagAv51TqWWL59JAmGPxEr1GA

Kyrkans Tidning 15 oktober 2008  Gert Gelotte och jag ”Petrus utnämnde inga kardinaler”

https://www.kyrkanstidning.se/debatt/petrus-utnamnde-inga-kardinaler

Published by Irène Nordgren on 14 aug 2022

Motverka oönskade graviditeter lika med att motverka aborter. Frispråkighet i Vatikanen om preventivmedel

Jag skriver debattartikel i DAGEN 13 AUG 2022

Om Katolska kyrkan vill medverka till att motverka aborter duger det inte längre att bara lägga all energi på att ondgöra sig över dem. Det krävs att med alla tillgängliga medel lägga energi på att motverka oönskade graviditeter.

”Därför är det en glädjande nyhet att Påvliga livsakademin offentligt öppnat upp Katolska kyrkan för samtal i frågor kring preventivmedel, provrörsbefruktning och dödshjälp genom att juli 2022 på Vatikanens eget bokförlag på italienska låta publicera boken som i engelska medier lanserats som Theological ethics of life. Scripture, tradition, practical challenges. Boken har förannonserats på Vatikanens italienska hemsida och 2 juli också presenterats i jesuiternas italienska tidskrift La Civilta Cattolica under rubrik “Re-reading the theological ethics of life.” ”

https://www.dagen.se/debatt/2022/08/13/motverka-oonskade-graviditeter-lika-med-att-motverka-aborter/

// Irène

PS Runt om i internationella katolska media kommenteras boken från Påvliga livsakademin https://www.americamagazine.org/faith/2022/07/11/moral-theology-vatican-pope-francis-bioethics-243337 bla i jesuiternas America Magazine och i deras italienska tidskrift La Civilta Cattolica. Noterar dock att jesuiterna i Signum väljer att ligga lågt och låter Bullerbyfiltret filtrera bort nyheten för att inte i onödan oroa känsliga svenska katoliker.

Katolsk Observatör – som definierar sig som ”sanningens röst” dvs Stockholms Stifts Pravda – väljer att lugna svenska katoliker genom att tala om fake news / ”Falska rykten om förändring av läran.” http://www.katobs.se/art_humanae_vitae_comments2022.htm

Ulf Silfverling som är redaktör och ansvarig utgivare för Katolsk Observatör har tidigare beskrivit användandet av preventivmedel som ”självstympning” http://www.katolskvision.se/blog/?p=30136

Published by Irène Nordgren on 07 aug 2022

Katoliker på PRIDE

Published by Irène Nordgren on 05 aug 2022

Katoliker mot diskriminering av HBTQI -personer

Från VÄKS / Vi är kyrka

http://viarkyrkasverige.com/

VIKTIGT

Kära vänner katoliker!
Information inför morgondagen den 6 augusti
Gruppen ”Katoliker mot diskriminering av HBTQI-personer” har startnummer 66. Vi finns alltså i mitten av paraden och är placerade två grupper bakom Kyrkan på Pride som har startnummer 64. Jag, Eva Winiarski, finns på plats med banderollen från klockan 12.00. Täten börjar röra sig från Stadshuset klockan 13.00 och vi får nog räkna med att vänta en timme innan det är vår tur att gå.
Vi ser just nu ut att bli 15 – 20 personer men vi hoppas på fler Slut upp rustade med kärlek, tålamod, sköna gåskor och vatten!

Paraden är en manifestation för mänskliga rättigheter och årets tema är
Dags att bekänna färg.
Straighta och queera katoliker som, i solidaritet med barn, bröder, systrar, släkt och vänner,
vill manifestera för alla människors värdighet samlas i år i en gågrupp under denna banderoll:

Leta alltså upp banderollen rustade med kärlek, tålamod och bekväma skor. 

 Den som inte orkar gå hela vägen kan gå en liten bit. Roligt om vi blir flera som sluter upp i starten.

Paradväg: Stadshuset – Hantverkargatan – Stadshusbron – Tegelbacken – runt Rödbodtorget – Vasagatan – Kungsgatan – Sturegatan – Lidingövägen – Östermalms IP.
Länk till karta:​ https://www.stockholmpride.org/evenemang/pride-parade/

Published by Irène Nordgren on 04 aug 2022

”Amerikansk biskop: kyrkan borde döpa barn till samkönade par”

Signum 4 aug

”Santa Fes katolske ärkebiskop, John Charles Wester, har uppmanat kyrkan att överallt ge barn till samkönade par möjlighet att döpas. I en kolumn i jesuiternas tidskrift America kallade ärkebiskop Wester vissa stifts vägran att genomföra dop för ”oroande” Han menade att det inte är förenligt med kyrkans självförståelse eller med kyrkans lära att avvisa homosexuella pars förfrågan om att få döpa sina barn.”

https://signum.se/amerikansk-biskop-kyrkan-borde-dopa-barn-till-samkonade-par/

Kolla vad som händer när Signum även lägger ut artikeln på sin Fb sida. En av redaktionskommitténs präster går omedelbart till motangrepp! https://www.facebook.com/tidskriftensignum/posts/pfbid07spwR51oabNRWeNiJgGSQywAds1djtuaNPMVw1Kwh6Si81ckTvDxb8n2XLQJAEasl?cft

// Irène

PS Jag lugnar vederbörande präst att han nog inte behöver oroa sig för att hamna i en situation att homosexuella föräldrar ev vänder sig till just honom i katolska kyrkan för att få sitt barn döpt !