”Franciskus reformerar Vatikanen ”

Under rubrik  ”Franciskus reformerar Vatikanen”

skriver idag Ulf Jonsson SJ en understreckare i SVD

http://www.svd.se/kultur/understrecket/franciskus-reformerar-vatikanen_8539864.svd

// Irène

PS  Ulf Jonsson SJ skriver

”Vad de flesta inte visste den där regniga kvällen i mars var att Bergoglio, alias Franciskus, hade fått ett starkt mandat att driva igenom en reform av Vatikanen och kyrkans ledning, kurian.”

Ja det har otvetydigt funnits många MODIGA jesuiter som redan INNAN  det var LEGALT att tala för reformer OFFENTLIGT  gjort sig till förepråkare för sådana.

Dit hör dock inte Ulf Jonsson som 2009 skrev denna ledare i Signum  ”I men inte av världen” där han ger sin syn på reformförespråkare  som han passar på att beskriva  samtidigt med SSPX.

”Katolsk vision, som förstår sig som en del av det som på andra håll kallas Kirche von unten, och prästbrödraskapet Sankt Pius X – ofta kallat SSPX – utgör exempel på varsin ytterflank i denna dragkamp. I Sverige har båda dessa rörelser samlat ytterst få anhängare. Båda har dessutom från kyrkans ledning fått signaler om att man befinner sig i en kyrklig gråzon, i vissa avseenden snarare utanför än innanför den katolska gemenskapen. ”

”Katolsk vision å andra sidan kan ibland ge intryck av att kyrkan inte har något eget att tillföra världen. Somliga av rörelsens önskemål faller helt klart inom ramen för vad som kan vara både önskvärt och teologiskt genomförbart, såsom en ökad regionalisering som motvikt till alltför mycket romersk detaljstyrning av lokalkyrkorna. Men i långa stycken låter manifestet från Katolsk vision som önskelistan från en grupp övervintrande gamla 68:or. Man förespråkar homoäktenskap, möjlighet till skilsmässa och omgifte, och öppet nattvardsbord för alla oberoende av religiös tillhörighet. Att de samfund som redan valt att följa dessa recept knappast hör till de mest levande delarna av kristenheten tycks man inte oroas av.”

http://www.signum.se/archive/read.php?id=3975

Bland de mest kända och MODIGA jesuiterna är kanske kardinal Martini.  Även jesuiterna James Martin och Thomas Reese är här viktiga att nämna.

http://www.katolskvision.se/blog/?p=7447

http://www.katolskvision.se/blog/?p=10485

http://www.katolskvision.se/blog/?p=10485

Min krönika i Dagens Seglora

Ska ”svarte påven” ge Vatikanen en Extreme makeover?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på ”Franciskus reformerar Vatikanen ”

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    Ulf Johnsson är ingen hjälte, men hans analys är riktig. Påven förändrar kyrkoledningens tilltal och organisation och vädrar ut den intellektuella unkenheten. Det är bra eftersom det öppnar en möjlighet även för de klenmodiga att diskutera framtiden. Men det behövs fler svalor för att göra en sommar.
    Vad jag väntar på är en konkret handling där påven visar god vilja utöver vanligt gott uppförande. En sådan handling vore att häva exkomuniceringen av Roy Bourgeois samt att avbryta inkvisionen av de amerikanska ordenssystrarna.
    Hur påven hanterar dessa och många liknande övergrepp kommer tämligen snabbt att visa om han själv är där hans ord är.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Ulf Johnsson är ingen hjälte, men hans analys är riktig.”

    Ja och nej.

    Ulf Jonsson är en anti-hjälte.

    Jag anser inte att en analys som UTELÄMNAR viktiga fakta är helt riktig.

    UJ nämner ingen av de jesuiter vid namn som i åratal legat i framkanten när det gäller att INTERNATIONELLT påverka den breda katolska allmänheten åt reformhållet.

    Särskilt kardinal Martini som uttalat sig i positiv riktning för kvinnor och homosexuella långt innan det blev LEGALT hade behövt nämnas vid namn i UJ understreckare.

    Också sorgligt att Ulf Jonsson ”glömmer” att nämna sin kollega Thomas Reese fd chedredaktör för America som fick betala ett högt pris för B16 inkvistoriska regemente.

    Under 5 år förföljdes Reese av kardinal Ratzinger för att i America tillåta frispråkighet i spalterna vad beträffar bla obligatoriskt celibat och kvinnliga ämbetsbärare.

    När Ratzinger blev påve ”valde ” Reese att avgå.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_J._Reese

    Jag kommer aldrig att förlåta Signum med UJ i spetsen som teg som muren den gången.

    Jättekul att det nu tycks vara tillåtet med katolska visioner. Jag noterar att UJ skriver

    ”Det kan låta som ett politiskt program, men det rör sig om någonting helt annat. En vision för en levande kyrka byggd på evangeliet och övertygelsen om att Gud är närvarande också i vår tid.”

    UJ utelämnar dock för säkerhets skull ordet ”katolsk” före vision…….

    Med tanke på biskop Anders som utfärdade varningsflagg för KV 2005 på ”sin” hemsida

    ”Besinna er och vänd om ” ”KV inte bemyndigande att kalla sig katolsk” ställde jag frågan till Bengt Malmgren på hans blogg om han trodde att biskop Anders nu anser att också Franciskus borde ”besinna sig och vända om.”

    Bengt modererade bort (läs censurerade) min kommentar.

    Inte heller ville Bengt tillåta min kommentar att B16 varning om ”relativismens diktatur” tycks varit förgäves och nu tagit första steget in i självaste Vatikanen.

    Kappvändarna har bråda dagar. Bengt har inte använt begrepp som ”dödens kultur ” och ”relativismens diktatur ” på ett halvår…..

    // Irène

    PS Ang Roy Bourgeois. Inte heller passade UJ på att nämna honom när han nu hade en hel understreckare
    till sitt förfogande.

    Jag passade på att göra detta i min krönika på Dagens Seglora. Men jag har ju å andra sidan inget att förlora.

    http://dagensseglora.se/2013/09/20/ska-svarte-paven-ge-vatikanen-en-extreme-makeover/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *