Även höga ideal förändras

Vänner,

När den svenske jesuiten Ulf Jonsson presenterade den nu så omtalade intervjun med påven i Svenska Dagbladet skrev han bland annat följande om påvens sätt att tänka och tala om moral:

På protestantiskt håll tenderar man att anpassa kyrkans regler efter vad folk faktiskt är beredda att följa, medan den katolska kyrkan håller fast vid de höga idealen, men är snabb att förlåta syndaren.”

Detta är ett mycket vanligt argument i våra katolska kretsar. Det är inte alldeles osant, men döljer en besvärlig problematik.

För det första är det nedsättande. Riktigt så enkelt ser man inte på moralregler på protestantiskt håll.

För det andra är den katolska dubbelheten inte enbart en trohet mot höga ideal utan  även ett sätt att fly från svåra moraliska ställningstaganden samt från det faktum att allt förändras – även moral och regler om moral. Förändras inte reglerna genom beslut, så förändras de de facto. Det kan man tycka är praktiskt, men för många skapar det onödiga moraliska konflikter.

Även hög ideal kan vara felaktiga och framför allt förändras även höga ideal med tiden, med nya insikter och nya kunskaper.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Även höga ideal förändras

  1. Pingback: Katolska kyrkan kommer ut ur sängkammaren | Annelis blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *