Läs Thomas Reese SJ reflexioner  inför nästa veckas möte i Rom då de  ”8 gäng”  samlas för att med Franciskus diskutera reformer av kurian.

Jag snabböversätter något ur  Reese betraktelse

”Vad kan vi vänta oss av kardinalernas möte 1-3 oktober ? Blir det bara ytterligare ett Vatikanmöte som inte uträttar något eller kommer det att föra kyrkan mot en verklig reform ?

Hur kommer vi att kunna bedöma om mötet blir en  framgång ?

Ett typiskt möte i Rom brukar ske bakom lykta dörrar och bestå av långa tal av företrädare för kurian eller deras favoritexperter med lite tid för diskussion eller frågor. Vid slutet av mötet ges en pressrelease full av citat från kyrkliga dokument , fromma generaliseringar och försäkringar om hur fruktbart mötet har varit.

Jag tvivlarpå att Franciskus nöjer sig med en sådan gängse stil. Han har den typiska jesuitiska otåligheten med långa meningslösa möten. Och inte heller betraktar han  möten till någon nytta om allt de åstadkommer är att producera dokument.”

http://ncronline.org/news/vatican/hopes-church-reform-rest-pope-francis-gang-eight

// Irène

PS Thomas Reese SJ är min favvojesuit. Tänk om våra svenska jesuiter hade en bråkdel av hans mod, humor, ärlighet och tåga. ……ja tänk om……så kul det vore…….så välbehövligt det vore…..