Dags för andra Vatikankonciliet att förverkligas efter 50 års fördröjning ?

Läs Thomas Reese SJ reflexioner  inför nästa veckas möte i Rom då de  ”8 gäng”  samlas för att med Franciskus diskutera reformer av kurian.

Jag snabböversätter något ur  Reese betraktelse

”Vad kan vi vänta oss av kardinalernas möte 1-3 oktober ? Blir det bara ytterligare ett Vatikanmöte som inte uträttar något eller kommer det att föra kyrkan mot en verklig reform ?

Hur kommer vi att kunna bedöma om mötet blir en  framgång ?

Ett typiskt möte i Rom brukar ske bakom lykta dörrar och bestå av långa tal av företrädare för kurian eller deras favoritexperter med lite tid för diskussion eller frågor. Vid slutet av mötet ges en pressrelease full av citat från kyrkliga dokument , fromma generaliseringar och försäkringar om hur fruktbart mötet har varit.

Jag tvivlarpå att Franciskus nöjer sig med en sådan gängse stil. Han har den typiska jesuitiska otåligheten med långa meningslösa möten. Och inte heller betraktar han  möten till någon nytta om allt de åstadkommer är att producera dokument.”

http://ncronline.org/news/vatican/hopes-church-reform-rest-pope-francis-gang-eight

// Irène

PS Thomas Reese SJ är min favvojesuit. Tänk om våra svenska jesuiter hade en bråkdel av hans mod, humor, ärlighet och tåga. ……ja tänk om……så kul det vore…….så välbehövligt det vore…..

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Dags för andra Vatikankonciliet att förverkligas efter 50 års fördröjning ?

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag tycker Thomas Reese på ett utmärkt sätt fångar skillnaden mellan god förvaltning och reformer. Kyrkan behöver en bättre förvaltning, men utan reformer blir även en bättre förvaltning meningslös.
    Det skall bli spännande att se om påven tar steget från förvaltningsreformer till reformer som gör att kyrkans lära och liv inte står i vägen för evangeliet.

    Gert

  2. Krister Janzon skriver:

    Ja, Reeseartikeln är verkligen välskriven och jag kan se den som både ingivande mycket hopp,
    och samtidigt varnande för risker. Att det blir – som Gert formuelerar det – för mycket av endast förvaltningsreformer. Som missar att uppmuntra till ett mer levande evangelium i hela vår kyrka, i varje person.

    Krister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *