Dags för KYRKAN att själv leva som hon lär ?

Gert

Du skriver

”utan reformer blir även en bättre förvaltning meningslös.”

Jag ser det snarare som så att ”bättre förvaltning”  i betydelsen kollegialitet  dvs decentralisering dvs SUBSIDIARITET är FÖRUTSÄTTNING för reformer.

Om Franciskus är beredd att släppa på kontrollen och ge biskopssynoderna kollegial makt  dvs om påven är villig att vara  det han var tänkt att vara dvs ”primus inter pares” så är halva slaget vunnet  såväl vad reformer som  ekumenik beträffar.

Hittills har påvar gjort biskopar till underlydande  vasaller istället för  jämbördiga kollegor.

”Subsidiaritetsprincipen utgår ifrån synen att samhällsgemenskapen byggs underifrån och uppåt. Makten kommer underifrån och det är bara i de fall där en gemenskap inte på ett ändamålsenligt sätt kan sköta och besluta i en uppgift som den skall flyttas till en högre nivå. ”

http://sv.wikipedia.org/wiki/Subsidiaritet

Subsidiaritetsprincipen har sitt ursprung i katolsk sociallära.  Här kan Franciskus åberopa sig på ytterligare en jesuitkollega som legat i framkanten när det gäller idéer, tankar och samhällsutformning nämligen Oswald von Nell-Breuning  SJ (1890-1991) som utvecklade principen om subsidiaritet (subsidium (stöd) subsidio (hjälpa, stödja ) och  låg till grund för Pius XI socialencyklika Quadragesimo anno 1931 – en uppföljare till Rerum Novarum 1891.

Subsidiaritetsprincipen är grundprincipen för EU men tyvärr ännu inte för katolska kyrkan själv.

Rom som centrum för KYRKAN var  ursprungligen tänkt som den plats dit lokalkyrkorna kunde vända sig för att få HJÄLP  om de kört fast i konflikter och STÖD i att lösa lokala kontroverser………

Subsidiaritetsprincipen med andra ord en princip som kan ta katolska kyrkan tillbaka till ursprungskonceptet och samtidigt leva upp till  principen att själv leva som hon lär ……dvs  kyrkans lära och liv ska spegla  evangeliet och  inte  som idag  ”stå i vägen för evangeliet ………” för att låna Gerts formulering.

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Dags för KYRKAN att själv leva som hon lär ?

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    decentralisering och subsidiaritet i kyrkan vore bra, men jag är inte övertygad om att det i sig leder till substantiella reformer. Flertalet biskopar jag känner till är djupt konservativa. Jag tror reformer kommer, men som praktik bland lekfolk och lägre präster.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Flertalet biskopar jag känner till är djupt konservativa.”

    Inte undra på. De är alla klonade efter JP2 och B16.

    ”Jag tror reformer kommer, men som praktik bland lekfolk och lägre präster. ”

    Det jag menar är att det lekfolk och de präster du har i åtanke DESSUTOM ska få välja sin egen biskop……..och då ska du få se på ”substanstiella reformer……….”

    Jag är helt övertygad om att om lekfolket fick välja biskop så skulle de inte alls välja bort en lämplig prästkandidat bara för att denne är FÖR kvinnliga ämbetsbärare…….Tvärtom…….

    Och om unga präster slapp att offentligt dölja sina eventuella sympatier FÖR kvinnliga präster så skulle det förmodligen mycket snart i praktiken vara ganska svårt att hitta en biskopskandidat som var MOT kvinnliga ämbetsbärare……

    // Irène

  3. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag förstår inte varifrån du hämtar din optimism. Måtte du inte bli för besviken.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *