Allahu akbar – Gud är större

Hearingen inför ärkebiskopsvalet i svenska kyrkan har väckt starka  kyrkliga känslor till liv.

Studio Ett formulerade sig så här igår 11 oktober

”I Svenska kyrkan blossar nu en ny strid upp om vad kyrkan ska stå för. En av Svenska kyrkans ledande teologer Eva Hamberg, avsäger sig prästämbetet och medlemsskapet efter att ha lyssnat på utfrågningen av ärkebiskopskandidaterna. En av frågorna var om Jesus ger en sannare bild av Gud än Mohammed och Eva Hamberg hade önskat ett tydligt ja på den frågan av kandidaterna. Vi ska prata om sekulariseringen inom Svenska kyrkan i Studio Ett idag. Hör bland andra Eva HambergCaroline Krook, pensionerad Biskop och Christer Hedin, religionshistoriker vid Stockholms Universitet.”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5671977

Med anledning av hur det i Kyrkans Tidning (Svenska kyrkans    officiella veckotidning  som utges av Berling Press) bedrivits negativ kampanj riktad mot den ärkebiskopskandidat – Antje Jackelén-  som vann nomineringsvalet med  154 röster  mot 2an Ragnar Persenius med 87 röster är det inte så lite anmärkningsvärt vad   Dagens Seglora  lyfter fram i gårdagens ledare

”Att bedriva negativ kampanj mot den kandidat som är favorit i alla kyrkans stift utom två är komprometterande för en tidning som vill vara hela kyrkans tidning. Det blir inte mindre besvärande av att Jackeléns främsta utmanare Ragnar Persenius är ordförande i Berling Press, som driver Kyrkans Tidning. Därtill sitter tidningens debattredaktör Barbro Matzols med vid samma styrelsebord.”

Se nedan styrelsesammansättning för  Berling Press där årets ärkebiskopskandidat biskop Ragnar Persenius sitter  ordförande och Kyrkans Tidnings debattredaktör Barbro Matzols är styrelseledamot

och som tillika  skrivit veckans ledare i Kyrkans Tidning   ”Kristus på väg ut i marginalen ?”

I Kyrkans Tidnings webbupplaga skriver igår 11 oktober 8 professorer på debattplats

”Ställ inte den enes tro på sanning mot den andres”

”Det är lovvärt att ärkebiskopskandidaterna uppfattade frågan om Jesus och Mohammed som provocerande och inte vågade beskriva sin egen tro som överlägsen den andres. Det skriver åtta professorer i Uppsala.

”Ger Jesus en sannare bild av Gud än Muhammed gör?” – denna fråga ställdes till kandidaterna i ärkebiskopsvalet under hearing. Nu diskuteras de svar som kandidaterna har gett men det vi menar bör problematiseras är själva frågan. Att Svenska kyrkans biskopars tro på Kristus måste ställas mot den andres tro på sanning är fel. Det är särskilt fel när vi talar om en majoritetskyrka i ett samhälle präglat av en stark och fortfarande växande islamofobi.”

http://www.kyrkanstidning.se/debatt/stall-inte-den-enes-tro-pa-sanning-mot-den-andres

// Irène

PS   Efter utfrågningen i Gottsunda kyrka  fick kandidaterna möjlighet att författa en text om ett ämne som de själva valt.

Jag väljer att citera

Antje Jackelén: ”Vi och ’de andra’ – ett kristet perspektiv”

”Risken är att vi förminskar Guds vilja och vägar att frälsa världen om vi dömer ut andra religioners erfarenheter av Gud och ställer ”sanningen” mot ”den enda sanningen”. Det rimmar också dåligt med grundtextens ord för sanning – grekiskans aletheia handlar om avslöjad verklighet. Och verkligheten är alltid komplex.

Jesus är vägen, sanningen och livet. Denna hoppfulla utsaga ger oss inte rätten att begränsa eller kontrollera Guds vägar med hela skapelsen. Det är, tror jag, vad Paulus säger när han talar om att Kristus en dag ska överlämna riket till Gud, som ska bli allt, överallt (1 Kor 15:28). Debatten går fel när vi ställer troheten till Kristus mot öppenheten gentemot den Andre. I själva verket är det precis tvärtom: gemenskapen med Kristus öppnar oss för andra.

Gud är större.”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Allahu akbar – Gud är större

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    svaret på frågan om Jesus ger en sannare bild av Gud än Mohammed är rimligen: Ja, för kristna. Hur skulle det kunna vara på något annat sätt?

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Bengt

    Du skriver om ärkebiskopsvalet på din blogg där du gör en noggrann redovisning och genomgång bla

    ”Frågan är adekvat varför en samling ärkebiskopskandidater (undantag Ragnar Persenius) inte kan ge ett lika klart och tydligt besked på frågan om Kyrkans grundläggande bekännelse om Jesus Kristus som vi vet med oss att vi självklart skulle få av t.ex. biskop Anders Arborelius, pastor Ulf Ekman, pingstpastor Pelle Hörnmark, moder Tekla (generalabedissa för Birgittasystrarna), eller FA-ledaren Marie Willermark.”

    http://bengtmalmgren.wordpress.com/2013/10/11/spannande-ekumenisk-debatt-kring-arkebiskopsvalet-i-svenska-kyrkan/

    Undrar varför du inte också nämner Berit Simonsson bland namnen du räknar upp på vilka som kan ge ”klara och tydliga besked ” ??

    Märkligt mot bakgrund att Berit Simonsson är den som i Sverige kan ge KLARAST och TYDLIGAST besked om det mesta som rör kyrkan.

    Det måste du väl i alla fall hålla med om ?

    Jag har aldrig hört henne sväva i tvivelsmål eller okunskap om what so ever i kyrkliga sammanhang.

    Har du ?

    // Irène

  3. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Exakt !

    Den dagen jag som kristen kommer fram till att islam eller judendom ger en sannare bild av Gud än min SANT kristna bild – den dagen är det dags att konvertera.

    Och vice versa. Den dagen en muslim / jude kommer fram till att kristendomen ger en SANNARE bild av Gud än den bild av Gud deras religion ger – den dagen är det dags att muslimen / juden blir kristna.

    Så länge den kristne och muslimen och juden finner sin Gudsbild SANN så är det bara att stå kvar där man befinner sig.

    // Irène

    PS Lika SANT som en nybliven mamma tycker att hon fått världens vackraste baby – lika SANT är det när den kristne och muslimen och juden hävdar att de har den SANNASTE bilden av Gud.

  4. Irène Nordgren skriver:

    Bengt

    Jag ser att du raderat min fråga om Berit Simonsson på din blogg. Samma fråga jag ställer här ovan på KV blogg.

    Motivering ?

    Kritiken mot Antje Jackélen som nu debatteras i media gäller att hon är för ”LUDDIG”, ”OTYDLIG” ”OkLAR”.

    Du nämner 5 namn som är det motsatta dvs TYDLIGA och KLARA.

    Men du nämner inte Berit Simonsson ………

    Jag tycker det är märkligt mot bakgrund av att du ger exempel på ”tydliga och klara” kyrkliga företrädare och Berit Simonsson de facto hör till den gruppen dvs aldrig svävar på svaret när det gäller Gud och kyrkan men ÄNDÅ inte nämns i din uppräkning……

    Jag skämtar inte och är heller inte ironisk när jag påstår att Berit Simonsson är den i Sverige som är TYDLIGAST och KLARAST i att påstå sig veta Guds vilja eller hur Jesus TÄNKT och har menat……tätt följd av Lukas Berggren chef red Världen Idag – ditt husorgan…….

    Bengt allvarligt talat

    VARFÖR STICKA UNDER STOL MED DETTA ?????

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *