Vem vet varför Dantesällskapet upphört !?

Utifrån att jag av och till på KV blogg dokumenterat Dantesällskapet och dess Danteblogg fick jag nyligen en förfrågan från organisationen Expo om jag hade information om orsaken till att Dantesällskapet upphört.

Om stiftelsen Expo

”Stiftelsen Expo utmanar intoleransen genom granskning, med förebyggande arbete i form av utbildning och genom att engagera antirasister. Med våra tre olika verksamhetsinriktningar uppmärksammar vi det hot som intoleransen utgör mot det öppna samhället.” http://stiftelsen.expo.se/verksamhet.html

Jag visste inte ens om att Dantesällskapet upphört  men  var inte särskilt förvånad att Expo  visade intresse för ett SÄLLSKAP som jag alltid  betraktat som SSPX främsta fan-club i Sverige och alltid varit misstänksam mot alltsedan avslöjandet av SSPX biskopen  Williamson och hans försvarare Bernard Fellay.

Med nye påven Franciskus tycks tack och lov det synliga inomkatolska svärmeriet för SSPX upphört men vurmen för den förkonciliära kyrkan med dess överdådiga spetsgarnerade liturgirit (där flickor är förbjudna att ministrera ) hålls vid liv av Kristkonungens Institut grundat 1990 med huvudsäte i Gricigliano i Toskana.

Msgr. Wach ordained by Pope John Paul II

Samma  påvar Johannes Paulus II och Benediktus XVI som förföljde befrielseteologer i Latinamerika gav sin varma välsignelse åt  grundaren av Krist Konungens Institut monsignore Gilles Wach och generalvikarien i Institutet  monsignore Schmitz -också huvudman för Krist Konungens institut i USA.

Msgr. Schmitz ordained by then-Cardinal Ratzinger

I synen på katolska kyrkans relation till brysselspetsar tycks det ha skett ett paradigmskifte genom påve  Franciskus som enbart genom sitt val av påvenamn gjort en markering bort från allt vad brysselspets heter……..

Men kvar i påvens led finns kardinal Burke -en centralgestalt inom Krist Konungens Institut- och tillika högste chef för Vatikanens Högsta Domstol……..

Kardinal Burke tillhör  SSPX  fan -club och Dantesällskapet tillhörde i sin tur kardinal Burkes främta fan-club i Sverige.

http://www.youtube.com/watch?v=fRcoaytPCa0

Dantesällskapet räknade  sig som Kristkonungens Institutets svenska vänner  och visar  nu denna info om man klickar på nedanstående länkar

http://www.kristkonung.se/

http://www.kristkonung.se/kardinal-dante-sallskapet.html

På internet går att få fram några centrala namn bakom Dantesällskapet och dess blogg, som alltid varit oerhört diskreta med att framträda med sina riktiga namn men gärna under olika signaturer på KV blogg.

David Modin
Jon Emil Kjölstad
Daniel Nygård

Daniel Nygård uppges ha signaturen Johannes Schwarz då han är aktiv i ”Nationell Idag Sveriges enda invandrarkritiska veckotidning.”

Johannes Schwarz förkommer ofta i Nationell Idag bla under en krönika av biskop Williamson som publicerats i tidningen.

http://www.nationellidag.se/kronika-av-biskop-williamson-muslimsk-nod

På internet spekuleras i orsakerna till varför  Dantesällskapet upphört med sin verksamhet .

Jag avstår att spekulera men konstaterar att Krist Konungens Institut finns kvar i Sverige.

Info om The Institute of Christ the King Sovereign Priest

http://www.institute-christ-king.org/institute/who-we-are/

Här ett YouTube avsnitt från The Institute of Christ the King Sovereign Priest

http://www.youtube.com/watch?v=Hryety2HzUM

// Irène

PS Eftersom jag är misstänksam mot SSPX så är jag också oerhört misstänksam mot Katolsk Observatör som alltid vurmat för SSPX och ofta bemödat sig att översätta texter om detta prästsällskap för sina läsare .

Här ett exempel  http://katobs.se/art_reid_sspx.html

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Vem vet varför Dantesällskapet upphört !?

 1. agneta sofiadotter skriver:

  Det betyder att Expo läst vår kritik av Dantesällskapet om de tar kontakt med dig.

  Vår kritik har varit hård på KV framförallt av dig o mig o kanske Dantesällskapet försvann med svansen mellan benen när andra katoliker fick förståelse av vad detta var … en varböld med ugglemässor.

  Agneta

 2. Anders skriver:

  Man behöver inte spekulera. Man kan fråga de berörda. Det borde vara enklare.

 3. Irène Nordgren skriver:

  Anders

  Du låter ”berörd” och kan kanske svara ?

  // Irène

 4. Anders skriver:

  Jag vet inte riktigt hur du menar. Jag tror på dialog och har svårt för rykten. Det är inte så konstigt. Webbforum verkar inte alltid locka fram det bästa i oss. Jag försöker bara vara kristen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *