Varför mörkar Signum att svenska katoliker negativt särbehandlas ?

Signum har nu tagit till orda ang Vatikanens frågeformulär.

”Vatikanen tillbakavisar medieuppgifter om att man skulle planera att ställa frågor till alla katoliker om äktenskap och familj.”

Inte ett ord om hur olika biskopskonferenser hanterar Vatikanens frågeförmulär.  Inte ett ljud om att frågeformuläret finns på internet på engelska och tyska att själv kunna ta del av.

http://signum.se/vatikanen-vill-veta-hur-katolikerna-har-det/

IMWAC  anbefaller att alla biskopskonferenser ska följa Englands och Wales exempel vars biskopskonferens var först med att lägga  ut frågeformuläret på nätet.

http://www.catholic-ew.org.uk/Home/Featured/Synod-of-Bishops-on-the-Family-2014

IMWAC kommer att kritiskt granska Vatikanens frågeformulär och ordna en ”skuggsynod ” parallellt med  Vatikanens extraordinarie familjesynod i oktober 2014.  Martha Heizer från We are church säger  “This can’t be a Synod where only male bishops living in celibacy discuss the present situation of family life”

”IMWAC supports the idea of women cardinals as a first step in the opening of all ministries to women”

http://www.wir-sind-kirche.de/files/2021_PR_20131104_IMWAC-Dublin_en.pdf

Österrikes biskopskonferens också lagt ut frågeformuläret på nätet

http://www.bischofskonferenz.at/content/site/home/article/596.html?SWS=6e063cc5c4017fff92249be8b105fe62

På Nordiska biskopskonferensens hemsida (på tyska )  syns inte ett spår av frågeformuläret …………ännu………

http://www.nordicbishopsconference.org/index.php?id=452

// Irène

PS  Stockholms katolska Stift väljer att fortsätta OMYNDIGFÖRKLARA svenska katoliker trots att andra biskopskonferenser behandlar sina medlemmar som myndiga /självbestämmande och kulturtidskriften Signum går biskopsämbetets ärenden – inte sina läsares.

Signum väljer att mörka informationen om att biskopskonferenser som England /Wales och Österrike lagt ut frågeformuläret till gemene katoliks kännedom på nätet men däremot är Signum noga med att återge information från synodens generalsekreterare kardinal Peter Erdö.

Signum skriver

”Biskopssynodens generalsekreterare, kardinal Peter Erdö i Budapest, betonade vid sammankomsten att det vid synoden inte på något sätt kommer att handla om att ifrågasätta centrala uttalanden i den katolska läran. Det handlar i stället om en ”levande dialog” mellan kyrkoledningen och de troende. Den kyrkliga doktrinen har sin grund i evangeliet om Jesus, men den ger också utrymme för tolkningar.”

Jag undrar vad som menas med en ”levande dialog” som från början är förutbestämd att inte få  ifrågasätta något och  inte få leda till någon förändring ?

Talar vi då inte snarare om en ”död dialog ” som alltid tvingas  sluta  som den börjar ……..

Jag undrar vidare hur det kommer sig att svenska katoliker finner sig i att bli negativt särbehandlade av biskopsämbetet.

Biskop Anders är fn ordförande i Nordiska Biskopskonferensen, vars målsättning  för nordiska katoliker enbart tycks gå att få på tyska ?  hittas på nedanstående länk.

http://www.nordicbishopsconference.org/476/

”Den nordiska biskopskonferensen (Conferentia Episcopals Scandiae) är ett samarbetsorgan i Norden (Sverige, Danmark, Norge, Finland ,Island).”

Jag noterar bla  följande punkt som en av  Nordiska Biskopskonferensens arbetsuppgifter

”den Kontakt zur katholischen Kirche in Europa und der ganzen Welt zu erleichtern”

På svenska blir detta

”Att underlätta kontakten med katolska kyrkan i Europa och hela världen.”

Att av och till kunna göra avsteg från sin egen målsättning kanske underförstått  ingår de nordiska biskoparna emellan………?

Kanske detta beror på att de nordiska biskoparna sinsemellan resonerar olika  när det gäller information om frågeformuläret.

Här Den Katolske  Kirke  i Norge

http://www.katolsk.no/nyheter/2013/11/bispesynoden-om-familien

Här Den Katolske  Kirke i Danmark

http://www.katolsk.dk/579/?tx_ttnews[tt_news]=13601&cHash=0c21c560918ad5c85f6e803f93ef3c95

Här Katolska Kyrkan i Sverige

http://www.katolskakyrkan.se/1/1.0.1.0/2/1/

Som synes lyser informationen om  Vatikanen och dess  frågeformulär med sin frånvaro.

Enda informationen hittills är en hänvisning till Signums artikel ”Vatikanen vill veta hur katolikerna har det”  där i sin tur  informationen om att frågeformuläret går att läsa på nätet mörkats.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *