Signum retuscherar

Vänner,

På katolska Signumbloggen skriver Astrid Söderbergh Widding:

”… få miljöer i Sverige är så mångkulturella och etniskt sammansatta som de katolska församlingarna.”

Det stämmer, men hela sanningen är det inte.  Irène Nordgren och Gert Gelotte replikerar i Kyrkans Tidning:

 

http://www.kyrkanstidning.com/ledare_och_debatt/debatt/varfor_retuschera_den_verkliga_bilden_0_15060.news.aspx

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 svar på Signum retuscherar

  1. Michael Hultsten skriver:

    Tack Irène och Gert.

    Ni gör i artikeln i Kyrkans tidning er till språkrör för många katoliker.

    Vi är många som känner oss maktlösa under rådande klimat i RKK, från synen på kvinnor till hanteringen av de fruktansvärda övergreppen m.m.

    Michael Hultsten

  2. Anneli Magnusson skriver:

    Gert,
    Vad jag skulle önska är en nyansering och problematisering i debatten om SD och integrationsfrågor efter valet.

    Hittills har media och experter ägnat sig åt generaliseringar där det antingen är den idealiserade främlingen som förs fram eller den demoniserade.
    Bådadera är naturligtvis helt uppåt väggarna när det gäller en så heterogen grupp, som omfattar allt från IT-specialister som särskilt värvats hit, till misstänkta krigsförbrytare på rymmen från rättvisan, för att ta två extremer.

    I dagens SvD ser jag glädjande nog ett försök till just en nyanserad diskussion som jag är övertygad om i längden är mer konstruktiv än den mängd av artiklar och inlägg med ungefär samma budskap som Astrid Söderbergh Widdings text på Signumbloggen.
    /Anneli

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fakta-behovs-men-ocksa-losningar_5472279.svd

  3. Agneta Sofiadotter skriver:

    Godmorgon alla.

    Många som konverterar och sitter i kyrkoråd o församlingsråd är högutbildade och innehar ansvarsfulla poster inom samhället. Det är inga sverigedemokratiska obildade mc-killar som sitter där. Mc-gäng är inte ofarliga men långt ifrån så farliga som de som har höga positioner och som är högerextremister. Diktaturer skapas ofta av militärer, högt bildade och högkyrkliga personer resp extremt konservativa katoliker. Se LatinAmerika. Chiles avskyvärda sista diktator med tusentals liv på sitt samvete kan mycket väl ha varit malteseriddare. Glöm nämligen inte vurmandet för Malta och dess riddare. Att Opus Dei, Marcel L, Dantesällskapet med sina ugglemässor och malteserriddare smyger sig in i RKK i Sverige kan enbart bero på följande:

    a) Folket har glömt Kristi budskap och är nöjda med ordningen i föreningen för finkultur. De är glada att få vara med i klubben för ömsesidig beundran.

    b) Det är planerat.

    Ställ Herren Jesus Kristus emellan en man som bär ordnar, mantlar och ett högfärdigt leende och en som bär spetsklänning och en konstig hatt på huvet och begrunda vad kyrka är idag.

    Agneta

  4. Nilsson, M skriver:

    Känner ni kylan krypa upp för benen och längs armarna?
    De är på väg alla dessa ormar och basilusker.
    Inom RKK har de hålögda alltid funnits.
    Nu, efter 45 år av uppmjukning har de kommit tillbaka – smygande och svarta.
    Fly, fly, fly och sök livet det fria och vackra.

  5. Anneli Magnusson skriver:

    Agneta,
    Du, Iréne och Gert har förstås rätt i att om nu Opus dei är främlingsfientliga, vilket jag inte visste, så har Katolska kyrkan större problem än samhället i övrigt eftersom personer som tillhör Od finns i maktpositioner i kyrkan.
    Det är förstås också djupt oroande att SSPX verkar vara på väg in i kyrkan igen, deras åsikter i frågan är ju väl kända.

    Men vad jag försöker peka på är att det viktigaste är att ta tag i de påtagliga problem som lett till att vi nu har SD i riksdagen. Att se invandrare som individer och inte en homogen grupp är en början, att se både de positiva och de negativa sidorna med det mångkulturella samhället tror jag också är absolut nödvändigt för att komma vidare.

    Däremot är det rådande diskussionsklimatet där många, i vanliga fall intelligenta skribenter, visar en aningslös Golden retriever inställning till invandring och integrationspolitik oroande. Den andra lika olyckliga extremen är militanta höger- och vänstergrupper som likt feldresserade kamphundar tar till våld för att föra fram sin ståndpunkt.

    Kommer vi inte bort från detta och tar tag i problemen och förstärker det som är bra kan jag mycket väl tänka mig att SD i nästa val kommer att få 10-15% av rösterna.
    /Anneli

  6. Agneta Sofiadotter skriver:

    Anneli

    Golden retrieverinställningen det var mkt bra formulerat och jag instämmer med att det är dåraktigt att inte ta itu med invandrarnas alienation i samhället. I detta ger jag dig rätt men samtidigt är det allvarligt med en smygande nationalism, royalism och elitistiskt tänkande som naturligtvis ger SD krut. Det handlar om att man ger individer en möjlighet att se ner på några och beundra vissa utifrån givna normer.

    Att beundra överheten är ett normaltillstånd inom RKK.

    Det är ansvarsfullt för RKK i synnerhet efter att ha skapat en grogrund där beundran för prästerskap och Vatikanen är ett normaltillsånd. Inomkyrkliga ultrakonservativa strömningar kan dra till sig folk som önskar klasskillnader, rasskillnader och kungar, överstar och hembiträden. Det skulle aldrig rumsrena katoliker erkänna. Det ser ju illa ut om man läser Pauli brev.

    Opus Dei … jag vet inte om de är rasister. Det tror jag nog inte att de är. Men deras elitism oroar. Jag ser en slutenhet som skapar obehag. Och jag kände det alltid som att jag satt o såg efter svart klädda män ofta med pedantiskt kammade frisyrer som letade efter möjliga kandidater inom församlingen att värva till Opus Dei. Bara det säger en del.

    Allt handlar om smygandet. Innan vi vet ordet av har vi vant oss vid trånga kalla världar som vill få makt … även andlig makt… för att styra världen i deras tycke rätt.

    Inlägget från Nilsson säger en hel del om hat, bitterhet, aggression och försök till hån … när ämnet är allvarligt. Betänk att vi är kristna bröder o systrar.

    Agneta

  7. John Stenung skriver:

    Betyder Nilssons inlägg att det finns en pendelrörelse i RKK mellan förnyelse och

    frågeställningar om hur man kan möta människor och förmedla Kristi kärleks

    evangelium i den tid vi lever och

    dom hålögda svartrockarnas reaktion som verkar vilja frysa en föreställning om hur det

    har varit?

  8. A. Hasselgren skriver:

    Vissa beundrar överstar. Andra beundrar muslimer. Åter andra beundrar rättshaverister. Smaken är som baken.

    Jag tror inte Jesus gillade Gestapo eller Stasi. Varför härmar ni dem?

  9. Anneli Magnusson skriver:

    A Hasselgren,
    Ovanstående behöver du motivera för att andra ska förstå vad du menar.

    För min egen del skriver jag att vi just inte ska retuschera verkligheten utan se både de problem och de fördelar som finns med det mångkulturella samhälle vi lever i.
    Vi behöver hitta bra lösningar på de problem som finns bland främst nyanlända invandrare, i första hande mer och bättre svenskundervisning, arbete, utbildning, men även bostadsområden med blandad bebyggelse (hyresrätter, bostadsrätter, radhus osv).

    Jag kan se en poäng i Iréne Nordgrens och Gert Gelottes artikel, Katolska kyrkan kan vara i en sämre sits än det omgivande samhället, om det tex. stämmer att Opus dei har främlingsfientliga drag och om närmandet till SSPX fortsätter.

    Hur i hela friden kan du se likheter med Gestapo eller Stasi i detta, eller vad någon annan här skrivit?
    /Anneli

  10. agneta sofiadotter skriver:

    Anneli,

    Tycker inte du det är lite pinligt med de senaste månadens namn:

    A. Hasselgren (Maria Hasselgren)
    Anders Janzon (Krister Janzon)
    Rastafläta/biskopsvikarien
    Biskopsvikarien

    Apropå att härma. Tror nog att det där med Gestapo var bara för att provocera.
    Vad tror du att dessa namn säger?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *