”Du kan inte ta ställning för livet genom att upprepa det förflutna”

Vänner,

den baskiske teologen Jose Arregi har i ett öppet brev till påven besvarat Roms frågor angående familj och sexualitet. Det var länge sedan jag läste något så mitt i prick. Arregi svarar i åtta punkter. Den första punkten kan du läsa här:

1. Whether the teachings of Sacred Scripture and the hierarchical Magisterium on sexuality, marriage, and the family are known and accepted among the faithful.

”Perhaps they’re not well known, and certainly they are poorly accepted or simply ignored. We note that in recent decades the gap, or rather the rupture, between official doctrine and the feelings of a wide majority of believers, has grown to a critical degree. It’s serious and it grieves us. But we sincerely believe that the reason for the growing break is not the ignorance, much less the irresponsibility of the believers, but rather the hierachy’s being locked into patterns from the past.

Times have changed a lot in a short period in everything that has to do with family, matrimony, and procreation, and with sexuality in general. We know they are delicate subjects, that what is most holy is at stake, that the utmost care is necessary. But you can’t care for life by repeating the past. We believe deeply that the Spirit of Life goes on speaking to us from the heart of life, with its joys and sorrows. We believe that the living Ruah cannot be closed in any doctrine, or document, or words of the past, and that it goes on inspiring the feelings of all believers and all men and women today. Nothing should ever remain closed.

Pope Francis, we congratulate you on your willingness to listen again to the voice of the Spirit in the men and women of today, and we dare to ask you to keep speaking words of mercy and encouragement, to not go back to obsolete and meaningless ”truths” and ”norms”. In the name of Life!”

Resten kan du läsa här:

http://iglesiadescalza.blogspot.se/2013/11/jose-arregi-open-letter-to-pope-francis.html

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 svar på ”Du kan inte ta ställning för livet genom att upprepa det förflutna”

 1. Anneli Magnusson skriver:

  Gert,
  Det är många kloka synpunkter i det öppna brevet. Jag tror att man även måste försöka blottlägga de verkliga drivkrafterna bakom Katolska kyrkans synnerligen föråldrade syn på sexualitet och familj. Det är inte helt lätt eftersom kyrkans företrädare tyvärr har så pass mycket självinsikt att man på olika sätt försöker linda in budskapet.
  Anneli

 2. Irène Nordgren skriver:

  Gert och Anneli

  Katolska kyrkan står inför ett oundvikligt paradigmskifte när det gäller synen på familj, äktenskap och sex-och samlevnad.

  I fallet Galilei tog det 350 år innan kyrkan formellt erkände en ny världsbild.

  När det gäller en ny världsbild på familj, äktenskap, sex-och samlevnad bör det i vår internetbaserade värld inte behöva ta lika lång tid innan skiftet formellt godkänns av hierarkin.

  I avvaktan mumlar jag ”E pur si muove!”

  // Irène

 3. Gert Gelotte skriver:

  Vänner,

  om kyrkan är Guds folk och inte enbart hierarkin har paradigskiftet redan ägt rum. Äktenskapet är i dag en bekräftelse på att två personer som sedan länge lever tillsammans vill fortsätta att leva tillsammans. För att ta ett enda exempel. Alla vet det, även prästerskapet.

  Gert

 4. Irène Nordgren skriver:

  Gert

  ”Alla vet det, även prästerskapet. ”

  Jag tänker så här – beviset på att ett paradigmskifte formellt trätt i kraft är när katolska läroböcker, katolsk katekes, katolska lärare på alla skolnivåer och katolska universitetslärare undervisar och lär ut en ny världsbild på äktenskap, familj och sex-och samlevnad.

  Fortfarande riskerar tex katolska präster/ lärare anställda på katolsk skola / universitet att avskedas om de lär ut ”vad alla vet.”

  // Irène

 5. Gert Gelotte skriver:

  Irène,

  jag tror inte den officiella katolska läran har den betydelse du tillskriver den – inte ens bland praktiserande katoliker.

  Gert

 6. Inez skriver:

  Gert, Anneli, Irène,

  När katoliker och konservativa politiker diskuterar familjefrågor motiverar man ofta sin moraluppfattning om äktenskap och sexualitetens syfte med Thomas av Aquino och den naturliga lagen.

  John Corvino, professor i filosofi, reflekterar i en kort video på sitt eget underhållande vis över den naturliga lagen och dess giltighet för människor idag:

  http://youtu.be/oIacYknLwPg

  Inez

 7. Irène Nordgren skriver:

  Gert

  ”jag tror inte den officiella katolska läran har den betydelse du tillskriver den”

  Du tror rätt om du tänker på ”den officiella katolska läran” i svensk sekulär kontext eller i andra västliga demokratier men fortfarande blir särskilt kvinnor lidande och till och med dör i sk katolska länder där ”den officiella katolska läran” faktiskt fortfarande omöjliggör valmöjligheter för katoliker att negligera den ”officiella katolska läran ” genom tex ej tillgång till preventivmedel, ej tillgång till legal abort, ej möjlighet för ensamstående frånskilda kvinnor att försörja sig. Eller ta katolska homosexuellas situation i länder i tex tredje världen där katolska biskopar har politisk makt, där får den ”officiella katolska läran” förödande betydelse för den enskildes vardagsliv.

  // Irène

 8. Gert Gelotte skriver:

  Irène,

  däri har du rätt.

  Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *