Kyrkans Tidning – Årets kyrkliga tidningsbesvikelse

Bloggosfären utgör ett internetbaserat ”territorium”  där  vitt skilda åsikter och värderingar i olika grad  och i olika tonlägen gör sina röster hörda.  Uttalade och outtalade allianser är ofrånkomliga.

Anledningen till detta blogginlägg är gårdagens läsning ”Så minns vi 2013 ” i  Kyrkans Tidning där BloggarDag utses till ”Årets kyrkliga blogg”  med motiveringen “Rappt och spirituellt gisslande av makten” eller “en uppvisning i smak- och omdömeslöshet, samt grova personpåhopp?”

Kyrkans Tidning som ska föreställa Svenska kyrkans officiella veckotidning har  meriterat sig som

Årets kyrkliga tidningsbesvikelse.

BloggarDag som drivs av Dag Sandahl har både gjort egna rasistiska uttalanden på sin blogg och släppt igenom klart antisemitiska kommentarer.

5 dec gör  Dag Sandahl mycket OBEHAGLIGA antydningar i ett blogginlägg ”Fina, goda tyskar och lönearbetare ” där han omnämner  Antje Jackelén

”Bischöfin Jackelén. Die Fahne hoch!” ”

http://bloggardag.blogspot.se/2012/12/fina-goda-tyskar-och-lonearbetare.html

Dagens Seglora uppmärksammar detta

Sandahl liknar biskop vid nazist

Dag Sandahl har även skrivit i den främlingsfientliga  tidningen Dispatch International.

Dagens Seglora – vars tidigare chefredaktör var Helle Klein – har tidigare uppmärksammat att Dag Sandahl släppt igenom tex följande antisemitiska kommentar på sin blogg

””Det är Helle Klein och hennes stamfränder som i judendomens intressen har förpestat samhällsklimatet med politisk korrekthet.

20130404 Dag Sandahl, antisemitisk kommentar

Kommentaren är längre än så och klart antisemitisk. Den är skriven av Jan Ermefjäll, nationaldemokrat från Örebro och flitig nätdebattör. Ermefjäll fick en antisemitisk insändare publicerad i den kristna tidningen Världen idag för några år sedan, men tidningens redaktion valde att ta bort den och bad alla läsare om ursäkt för publiceringen. (Här kan man läsa mer om detta.)”

http://dagensseglora.se/2013/04/05/dag-sandahl-publicerarantisemitisk-propaganda/

I dessa tider av ökad främlingsfientlighet och ökad tolerans för att  högerextrema röster åter blivit rumsrena  känner jag mig manad att offentligt klart och tydligt TA AVSTÅND från Dag Sandahl och hans BloggarDag och i konsekvensens namn i detta fall även Kyrkans Tidning

Som bloggskribent på Katolsk Vision ansvarar var och en för sina egna åsikter och uppfattningar.  Jag känner dock behov av att här uttrycka min personliga syn på allianserna i bloggosfären där jag delar  ledarredaktionen på  Dagens Segloras syn på Kyrkans Tidnings utmärkelse av BloggarDag till Årets kyrkliga blogg.

”På den blogg som KT utser till “Årets kyrkblogg”, har Sandahl detta år publicerat flera läsarkommentarer som sprider antisemitiska rykten, vissa riktade direkt mot Dagens Segloras förra chefredaktör Helle Klein. Bland annat står det att läsa att judar styr svenska media och har en hemlig maktagenda. ”

Varken ”rappt” eller ”spirituellt”, KT

I alliansbildningen i bloggosfären har    tankesmedjan Kristen Opinions  Annika Borg  låtit höra och getts generöst spaltutrymme för detta ändamål  i Kyrkans Tidning  över sitt bekymmer med det ”höga tonläget ” i den svenskkyrkliga debatten med tydlig adress till Seglora Smedja.

Med anledning av tidigare blogginlägg på Kristen Opinion där Annika Borg  gett uttryck för sin  stora KÄNSLIGHET mot ”HÖGT TONLÄGE ” citerar jag mig själv

”Annika Borgs egen tankesmedja Kristen Opinion och hennes allierade bla Dag Sandahl, Christer Sturmark och Biörn Fjärstedt skulle alla kunna nomineras till att tävla i svenskt mästerskap i ”högt tonläge” och konfrontativ debattstil men någonstans har Annika Borg låtit vaccinera sig mot ”högt tonläge” så länge det inte kommer från Seglora Smedja . Då slår den selektiva överkänsligheten till med starka reaktioner som följd.”

Jag ställer mig bakom dagens ledare i Dagens Seglora.

”När Expressen förra veckan publicerade statistik på de allra mest näthatade kvinnorna i den svenska offentligheten återfanns Helle Klein högst upp på listan. Judiskt påbrå och försvar för islam skapar fiender i flera läger. Att en kyrklig blogg väljer att underblåsa det högerextrema näthatet som slår mot de mest drabbade är illa nog. Att den dessutom ska hyllas just för att den är så “kontroversiell”, det är under all kritik.”

Varken ”rappt” eller ”spirituellt”, KT

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 svar på Kyrkans Tidning – Årets kyrkliga tidningsbesvikelse

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    ett mycket märkligt val. Kanske menar juryn att man konstaterar faktum utan att lägga in några värderingar i valet. Men så kommer det ju inte att uppfattas – om det är så.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Kanske menar juryn att man konstaterar faktum utan att lägga in några värderingar i valet.”

    Nu förstår jag inte hur du menar.

    // Irène

  3. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    exempelvis i betydelsen den blogg som väckt mest uppseende.

    Gert

  4. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”exempelvis i betydelsen den blogg som väckt mest uppseende.”

    Är inte det en värdering ?

    // Irène

  5. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    på sätt och vis, men om jag medger att en person väckt mest uppseende, haft störst framgång så är det inte det samma som att jag anser att denna person haft rätt eller gjort nytta med sin framgång.

    Gert

  6. Irène Nordgren skriver:

    Gert
    ”………..om jag medger att en person väckt mest uppseende, haft störst framgång så är det inte det samma som att jag anser att denna person haft rätt eller gjort nytta med sin framgång.”

    Mot bakgrund av alla konflikter inom svenska kyrkan under 2013 (tex kyrkovalet och ärkebiskopsvalet ) har Svenska kyrkans officiella veckotidning Kyrkans Tidning otvetydigt en viktig medial roll att spela vilket borde stämma till särskild vaksamhet och försiktighet dvs undvika att ta risker. Dvs genom att KT ger Dag Sandahl publicitet som Årets kyrkliga blogg så riskerar KT också att varje läsares eget företräde att tolka vad denna publicitet står för mycket väl kan innebära att Dag Sandahls åsikter ”anses de rätta och gör nytta.”

    Oavsett vad KT haft för syfte med sin utnämning så måste KT ta konsekvensen av att Dag Sandahl ges ytterligare förstärkt maktposition som per automatik ger hans åsikter ytterligare vind i seglen…..

    Kulturchefen på din egen tidning, Gabriel Bystedt skrev i maj en lysande artikel om det infekterade läget i svenska kyrkan där han bla varnade för ”öländska förkunnares ökade inflytande. ”

    Jag ger 3 citat.

    ”Det pågår sedan lång tid en infekterad strid inom Svenska kyrkan. I centrum: prästen och debattören Helle Klein och den högkyrklige komministern Dag Sandahl på Öland.”

    ”När Sandahl, som har en maktposition i Svenska kyrkan, skriver i en antimuslimsk tidning skänker han den en legitimitet den inte borde ha.”

    ”Risken är också att öländska förkunnare med oklart ärende får ett alltför stort inflytande på samtalet. Det vore djupt olyckligt.”

    http://www.gp.se/kulturnoje/1.1680203-gabriel-bystrom-kan-bli-mer-an-bara-medlemstapp

    // Irène

  7. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    spänn av! Som jag skrev tycker jag valet är märkligt. Jag har inte försvarat det, bara haft en teori om hur det skulle kunna förklaras.

    Gert

  8. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Som jag skrev tycker jag valet är märkligt”

    Jag är helt avspänd men vidhåller att jag tycker valet är MER än märkligt…….därav mina förklaringar…….

    // Irène

    PS På Facebook talas i termer av ”skandalöst”……….

  9. Ibrahim Sahlin skriver:

    Facebook grundades av nassister/utomjorlingar. Det vill jag inte delta på. I Youtube finns en häl del infomation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *